8.8 C
Zagreb
3.5 C
Zürich
7.2 C
New York
17.3 C
Buenos Aires
19.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Predsjednica uručila odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u prigodi Dana državnosti odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz područja društvenih i humanističkih djelatnosti.

„Priznanja koja vam se danas dodjeljuju obuhvaćaju izniman doprinos koji ste svojim životom i radom, a posebno svojim osobnim angažmanom na promicanju humanosti i društvenih vrijednosti, dali na više područja našeg javnog života: u gospodarstvu, znanosti, kulturi i umjetnostima, u promicanju prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, u zdravstvu, sportu i turizmu, u očuvanju nacionalnog identiteta hrvatskog iseljeništva, u vatrogastvu, zaštiti i spašavanju“, kazala je Predsjednica.

Umjetnike i djelatnike u kulturi Predsjednica je nazvala nositeljima ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti koji svojim talentom, kreativnošću i žarom prema svome poslu često nadomještaju nedovoljno sredstava koja se mogu uložiti u kulturu, a osvrnula se i na požare i poplave ističući spremnost i požrtvovnost hrabrih ljudi koji rade u službama spašavanja i zbrinjavanja te su uvijek uz nas kada je to najpotrebnije.

„Svako društvo svoju zrelost pokazuje u brizi prema svojim najranjivijim skupinama, djeci i bolesnicima, osobama s posebnim potrebama, kao i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. O njima brinu pojedinci koji toplinom svoje humanosti oplemenjuju i ustanove koje im pružaju dom, skrb, vrhunsku liječničku pomoć i toplu ljudsku riječ. Na tome smo im neizmjerno zahvalni“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Za hrvatske sportaše Predsjednica je kazala kako su upravo oni naši veleposlanici jer predstavljaju Hrvatsku kao zemlju sporta i vatrenih navijača. „Njima se jednako ponose Hrvati u Hrvatskoj i izvan nje, jer hrvatski narod i na najudaljenijim kontinentima čuva i njeguje svoj identitet. Upravo zato zahvaljujem svima koji rade na njegovom očuvanju u različitim okolnostima i mogućnostima“, poručila je Predsjednica Republike.

„Svatko na svoj način i u svome djelokrugu treba pridonijeti razvoju svoje Domovine, kao što ste to učinili svi vi koji ćete danas primiti odlikovanja Republike Hrvatske. Neprestano ponavljam kako naša Domovina ima izvanredne ljude, čiji vrijedan rad često nije poznat u javnosti. Upravo zato ovim odlikovanjima ističemo kako su njihovi napori prepoznati kao snažne poluge uspjeha društvenoga razvoja i općega dobra“, kazala je Predsjednica u svom prigodnom govoru te dodala kako je potrebno što više isticati uspješne i požrtvovne ljude jer su upravo oni poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja što nam je posebno potrebno u našem suvremenom društvu.

Predsjednica Republike uručila je sljedeća odlikovanja:

Za kontinuirano proučavanje hrvatskog jezičnog identiteta i kulture, te iznimno vrijednog doprinosa hrvatskoj i svjetskoj lingvistici Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovan je akademik Radoslav Katičić.

Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulima u humanitarnom razminiranju Republike Hrvatske nakon završetka ratnih djelovanja, posmrtno su odlikovani gospodin Dražen Aleksić, gospodin Antun Alošinac, gospodin Ivan Jurić i gospodin Vilson Kulaš.

Za izniman doprinos hrvatskoj kulturi, a posebno obogaćenju umjetnosti hrvatske riječi u Republici Hrvatskoj i u svijetu, Redom Ante Starčevića, odlikovan je akademik Luko Paljetak.

Redom Ante Starčevića, za sveukupni dosadašnji rad te iznimno uspješno promicanje međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske na području znanosti, obrazovanja i politike odlikovan je prof. dr. sc. Dragan Primorac, a za osobiti doprinos u izgradnji suverene hrvatske države dugogodišnjim kulturnim stvaralaštvom i razvojem kazališne umjetnosti Redom Ante Starčevića odlikovan je gospodin Rene Medvešek. ,

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu odlikovan je red. prof. art. Jože Haluza. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovani su: dr. sc. Joško Ćaleta, za osobiti doprinos i zasluge u promociji hrvatske tradicijske kulture; gospođa Iva Babaja, za osobite zasluge na području kulture, te izniman doprinos zastupanju dizajna i dizajnerske struke i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu; gospođa Markita Franulić, za iznimno uspješno dugogodišnje bavljenje muzejskom strukom, te osobiti doprinos u povezivanju znanosti i umjetnosti; gospodin Franjo Marić, za osobite zasluge za kulturu u području književnosti i očuvanja identiteta Hrvata na bosanskohercegovačkim prostorima te njihovu dugogodišnju promociju u Republici Hrvatskoj i u svijetu; te gospođa Nikolina Jelavić-Mitrović, za osobite zasluge na području kulture, te izniman doprinos zastupanju dizajnerske struke i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Za osobite zasluge za gospodarstvo, te izniman doprinos razvoju gospodarskih odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića odlikovan je gospodin Luka Burilović. Nadalje, Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, za osobite zasluge za gospodarstvo, te izniman doprinos razvoju gospodarskih odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama, odlikovani su gospodin Darinko Bago, gospodin Đuro Horvat, gospodin Dragutin Kamenski i gospodin Antun Marodi.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge u unaprjeđenju zdravstvene i socijalne skrbi, te izniman dugogodišnji doprinos u pružanju pomoći djeci i mladima odlikovani su doc. dr. sc. Boro Nogalo, gospođa Jasna Ćurković Kelava i gospodin Renato Mittermayer.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i humanitarni rad sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata odlikovana je gospođa Ljerka Pavić, a za osobite zasluge u vatrogastvu te dugogodišnjoj kontinuiranoj humanitarnoj djelatnosti na zaštiti od požara i spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara, a u prigodi 140. obljetnice osnutka i djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice odlikovan je gospodin Vinko Pošta.

Za osobite zasluge i doprinos razvoju sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj Redom hrvatskog trolista odlikovan je gospodin Josip Sajko.

Redom hrvatskog pletera, za iznimne uspjehe i zasluge na području kulture, te osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske odlikovani su dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, dr. sc. Lidija Nikočević, dr. sc. Tvrtko Zebec i gospodin Hrvoje Špicer.

Za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i obrazovanja, te razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz rad i djelovanja hrvatske zajednice u Republici Srbiji Redom hrvatskog pletera odlikovani su dr. sc. Slaven Bačić i gospodin Tomislav Žigmanov.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su gospodin Silvestar Doroghazi i gospodin Ivan Vukman.

Za iznimne sportske i humanitarne pothvate promicanjem daljinskog plivanja, te doprinos promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu Redom hrvatskog pletera odlikovana je gospođa Dina Levačić, a za izniman sportski uspjeh i osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u gimnastici u Montrealu, te doprinos promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu Redom hrvatskog pletera odlikovan je gospodin Tin Srbić.

Redom hrvatskog pletera, za izniman doprinos u jačanju ugleda Republike Hrvatske te očuvanju hrvatskog identiteta i kulturnih običaja hrvatske zajednice u Mađarskoj odlikovan je gospodin Marin Skenderović te gospodin Petar Vitas, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Povelja Republike Hrvatske, za osobiti doprinos u promicanju dalmatinske klapske pjesme tijekom iznimno uspješnog dugogodišnjeg kontinuiranog djelovanja, a osobito zbog besprijekornog glazbenog izričaja i umjetničke sugestivnosti u izvođenju pjesama, te promociji klapskog pjevanja u Republici Hrvatskoj, dodijeljena je Klapi Trogir.

Za osobiti doprinos u promicanju dalmatinske klapske pjesme, te zbog jedinstvenog glazbenog izričaja u prigodi 25. obljetnice iznimno uspješnog rada i djelovanja Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Klapi Cesarice.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman i nesebičan doprinos u humanitarnom djelovanju, te osobito za pružanje pomoći djeci i mladima u potrebi, dodijeljena je Udruzi humane zvijezde Hrvatske ’03, a za izniman dugogodišnji doprinos u promicanju kulture i folklora u Republici Hrvatskoj i svijetu, u prigodi 70 godina djelovanja Povelja Republike Hrvatske dodijeljena je Studentskom kulturno-umjetničkom društvu „Ivan Goran Kovačić“.

Povelje Republike Hrvatske dodijeljene su Hrvatskom klubu „August Šenoa“, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, obrazovanja, kulture i folklora, te očuvanju hrvatskog identiteta u Mađarskoj; Prvom hrvatskom pjevačkom društvu „Zora“, za osobiti doprinos u promicanju zbornog pjevanja, u prigodi 160. obljetnice osnutka i kontinuiranog uspješnog djelovanja te Hrvatskom saboru kulture, za osobiti doprinos u promicanju kulturno-umjetničkog amaterskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj, a u prigodi 70. obljetnice osnutka i djelovanja.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije