6.2 C
Zagreb
2.6 C
Zürich
15.5 C
New York
14.9 C
Buenos Aires
20 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

6. Europsko prvenstvo nogometnih klubova izvan domovine – NK Pajde obranile naslov, Hrvati iz Vojvodine drugi, Slavonija iz Berna treća!

U organizaciji Povjerenstva za klubove i selekcije Hrvata izvan domovine Hrvatskog nogometnog saveza i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, po šesti put okupile su se na Europskom prvenstvu hrvatskih klubova, koji su utemeljitelji ovog prvenstva Hrvata izvan domovine u Sesvetama najbolje nogometne ekipe hrvatskih klubova iz zemalja u Europi u kojima su hrvatski klubovi registrirani i aktivno igraju. Uz njih, na prvenstvu su zastupljene hrvatske manjine. Ove godine nastup na prvenstvu izborili su Hrvati iz Srbije.

U prvoj skupini igrali su u petak, 22. lipnja i subotu, 23. lipnja na stadionu Sv. Josip Radnik i Sesvetska dolina u Sesvetama NK Pajde Möhlin (Švicarska), HD Velebit Göteborg (Švedska), SK Cro Vienna (Austrija) i NK Zagreb 75 iz Dortmunda (Njemačka), dok su se u drugoj skupini natjecali Vojvođanski Hrvati (Srbija), NK Croatia Stuttgart (Njemačka), SV Slavonija Bern (Švicarska) i SC Croatia Mülheim (Njemačka).

Finalne utakmice igrale su se u nedjelju. Na tribini su se susreli Hrvati iz svih krajeva domovine, susjednih zemalja i Europe, koji su došli bodriti svoj klub ili su svojom nazočnošću podržali ovaj turnir.

Nogometaši NK Pajde Möhlin obranili su titulu Europskog prvaka, pobjedom u finalnoj utakmici nad Reprezentacijom vojvođanskih Hrvata 3:2. Treće mjesto zauzela je SV Slavonija Bern pobjedom nad HD Velebit rezultatom 3:0.

Pobjednički pehar i medalje Hrvatskog nogometnog saveza pobjednicima je uručila Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, zajedno s Perom Šarićem, predsjednikom Povjerenstva za klubove i selekcije Hrvata izvan domovine.

Najbolji vratar je Stefan Lebović iz Reprezentacije Vojvođanskih Hrvata, najbolji strijelci Valmir Shala (SV Slavonija Bern) i Igor Prijić (NK Pajde), dok je najbolji igrač Antonio Asanović također iz pobjedničke momčadi.

Fair play pripao je momčadi HD Velebit Göteborg.

NK Pajde već od samog osnivanja prije više od 25 godina u ovom uspješnom smjeru vodi Luka Rakitić koji je predsjednik kluba, sin Dean je trener.  Natječu se u drugoj interregionalnoj švicarskoj ligi, što je najviša kategorija u kojoj igra jedan hrvatski klub. Pet puta su osvojili natjecanje hrvatskih klubova u Švicarskoj i predstavljali na ovom Europskom prvenstvu hrvatske klubove iz Švicarske.  Pažnju šire švicarske javnosti privukli  su 2017. godine kad su igrali u Kupu protiv prvoligaša Lausanne Sports. Europsko prvenstvo hrvatskih klubova izvan domovine osvojili su 2010., 2014., a pobijedili su i Svjetsko prvenstva 2015. godine. S ponosom su nam najavili svečano otvaranje prostorija hrvatskog kluba u Möhlinu u rujnu ove godine.

SV Slavonija Bern na prvenstvo je stigla nenadano, ispunivši mjesto momčadi iz Francuske koji su kratkoročno morali otkazati svoj dolazak. Usprkos činjenici da su za pripreme imali samo nekoliko dana, uspjeli su se dobro izorganizirati i već prvim nastupom na prvenstvu osvojili odlično treće mjesto.

Bila je ovo prilika iznjedriti najboljeg na sportskom terenu, ali isto tako i mjesto gdje su se sklopila nova prijateljstva. Bila je ovo isto tako prilika upoznati posebne ljude koji su negdje izvan granica domovine svojim angažmanom, često puta kroz više desetljeća zaslužni što se ovakvi susreti održavaju. Zaslužni su što se mladi, rođeni izvan granica domovine okupljaju i ovim putem njeguju svoj hrvatski identitet. Zasigurno je poseban osjećaj doći na utakmicu kluba u kojem si u iseljeništvu bio godinama aktivan i vidjeti unuka koji danas igra za taj klub…

Čestitamo svim klubovima koji su osvojili odličja i svima koji su bili dio ovog prvenstva koje šalje posebnu poruku – poruku zajedništva hrvatskog naroda koji, iako raseljen po cijelom svijetu isto osjeća.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije