Paljenje Vječnog plamena u Parizu

24. lipnja ove godine, po peti put zaredom Hrvatsko je veleposlanstvo održalo ceremoniju polaganja vijenaca ispred Slavoluka pobjede (Arc de triomphe) u Parizu. Ceremonija se održava u čast vojnicima palim u obrani svoje zemlje te se tom prilikom rasplamsava Vječni plamen koji gori njima na spomen. Ove se godine time ujedno proslavio i Dan državnosti i Dan oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ovo je kratka i svečana manifestacija koju je vrijedno doživjeti. Stroga je po svom protokolarnom redu i nastupu francuskih i hrvatskih časnika i uzvanika. Pod budnim okom veterana, nekoliko meštara ceremonije koji su tu da pomognu, svaki je korak unaprijed zamišljen i izveden bez greške. Žandarmerijski orkestar odsvirao je Lijepu našu i Marseljezu i time stvorio glazbenu pozadinu.

Na ovom simboličnom mjestu, podsjetili smo se hrvatskih vojnika poginulih u obrani zemlje tijekom Domovinskog rata, za slobodu i nezavisnost. Istovremeno, odali smo počast nepoznatom borcu koji počiva ispod spomenika i koji predstavlja vječne vrijednosti koje širi Francuska, a to su sloboda, jednakost i bratstvo.
Vijence su položili Veleposlanik Filip Vučak te predstavnici hrvatskih udruga u Francuskoj.

Ukupno je položeno 9 vijenaca u ime hrvatskih zajednica: Veleposlanstva RH, CRICCF-a, Crkvene zajednice, AMCA-e, Hrvata s Azurne obale, Hrvata iz Lille-a, Hrvata sa sjevera Francuske, Hrvata iz sjeverno-istočne Francuske i HDZ-a u Francuskoj.

I ako vam se čini da je ova svečanost ukočena i tvrda, dođete li i sami u ljetno predvečerje u podnožje Slavoluka, osjetit ćete koliko je ona zapravo ljudska. Tko je prije 30 godina mogao zamisliti da će biti Hrvatske, da ćemo biti svoj na svome? I zato dođite i vi na godinu, oslobodite tu jednu večre da nas bude više, da nas se vidi, pa da se saberemo i uz zvuke Lijepe naše koja se izdiže povrh Champs Elyséesa prisjetimo mladosti poginule u Domovinskom ratu. Slava im!

Autor: Maja Cioni, AMCA

Foto: Kristina Dizdar-Kordić, Vesna Dizdar-Spajić