13.6 C
Zagreb
9.7 C
Zürich
-0.6 C
New York
24.6 C
Buenos Aires
16.9 C
Melbourne
Četvrtak, 29 veljače 2024
spot_img

Hrvatsko – švicarska noć emocija u Zagrebu

U Hrvatskom glazbenom zavodu održao se u organizaciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u utorak, 26. lipnja 2018. godine koncert ispričan na poseban način, kojim je nastavljena uspješna četverogodišnja suradnja Belper Chora iz Švicarske i Camerate Zagreb. Iza sebe imaju više od 20 zajedničkih nastupa u Švicarskoj i Hrvatskoj, izdali su dva CD-a, a ovo im je bio prvi zajednički nastup u Zagrebu.

Inicijativa za održavanje ovog koncerta krenula je prije nešto više od mjesec dana kad je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar boravila u Švicarskoj i razgovarala sa sopranisticom hrvatskog korijena s adresom u Švicarskoj, Nikolinom Pinko-Behrends. Iako je prvotna zamisao bila humanitarni koncert održati sljedeće godine, članovi Belper Chora od prvog su trenutka podržali prijedlog njihovog umjetnikog voditelja, Mathiasa Behrendsa i uspjeli se izorganizirati pa se koncert održao već ove godine. Sav prihod koncerta namijenjen je korisnicima Caritasove Kuće ljubavi, novorođenčadi bez roditeljske skrbi te maloljetnim majkama i trudnicama, što je bila dovoljna motivacija članovima Belper Chora, otkazati privatne obveze i intenzivno se mjesec dana pripremati za koncert.

Koncert je počeo nakon što je večer pozdravom otvorila s. Jelena, i iznijela najvažnije podatke o Kući ljubavi koja se od 1969. godine skrbi za maloljetne majke i djecu do njihove treće godine života.

Umjetničko vodstvo prof. Mathiasa Behrendsa i ovaj put je ispunilo sva očekivanja. Uz romantičnu priču Sofije i Richarda, posjetiteljima su ponuđene prekrasne klasične i popularne skladbe iz filmskih obrada. Koncert su svojim solističkim nastupima obogatile posebna gošća Nina Kraljić i sopranistica Nikolina Pinko-Behrends.

– Ovo je za mene poseban trenutak. Kao osobi koju je ljubav odvela u Švicarsku i koja se izuzetno dobro integrirala u švicarsko društvo, čini me sretnom kad se događaju ovakvi trenuci i kad se povežu ove dvije zemlje koje volim. Činjenica da je cjelokupan prihod koncerta namijenjen mojoj domovini i njezinim najmanjim stanovnicima, te da su prijatelji iz Švicarske od prvog trenutka podržali ovaj prijedlog jako me veseli i ispunjava, kaže Nikolina s osmjehom.

Nikolininog supruga Mathiasa, koji kao Nikolina voli obadvije zemlje, duboko je dirnula situacija koju im je dočarala sestra Jelena. – Svi članovi Belper Chora kojima su obveze dozvolile, od prvog su trenutka podržali prijedlog da koncert održimo još ove godine. Svi su sami financirali putovanje u Hrvatsku, smještaj i ostale troškove i tim putem doprinijeli humanitanoj akciji. Imamo dvogodišnju kćer i samo možemo pretpostaviti kako je teško djeci koji već u svojoj najranijoj dobi ne mogu upoznati roditeljsku ljubav. Sve nas je dirnula sudbina ove djece i siguran sam da je ovo samo prvi korak naše podrške u tom pravcu, kazao je Behredns.

Na kraju koncerta, zahvalna publika tražila je više, što su im akteri i poklonili. S. Jelena zahvalila je po završetku posjetiteljima i gostima iz Švicarske, te uručila u znak zahvalnosti solistima i dirigentu bukete cvijeća.

Bila je ovo uistinu večer puna emocija koja će svima koji su nazočili ostati u lijepom sjećanju. Svoju mini turneju Belper Chor nastavlja nastupom večeras, 27. lipnja u Varaždinu s istim reportoarom. Saznajemo da su članovi švicarskog zbora pokazali u ovoj humanitarnoj akciji svoju posebnu, plemenitu stranu. Ne samo što su financirali svoje troškove, financirali su uz to također troškove dvorane, domjenka i honorare mladim umjetnicima.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije