52. tamburaški festival mladih Hrvatske bratske zajedniceU KD Vatroslav Lisinski, u subotu, 30.06.2018., pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, održan je 52. Tamburaški festival mladih Hrvatske bratske zajednice iz Amerike. Festival se organizira već dugi niz godina diljem Amerike, a ovo je već sedmi po redu koji se održava u gradu Zagrebu. U suradnji s gradom Zagrebom, festival je organizirala Hrvatska matica iseljenika.
Na pozornici su na početku programa, sva djeca sudionici festivala pod dirigentskom palicom gostujućeg dirigenta Marije Krpan Kuren iz Steeltona (PA) izvela državne himne RH, USA i Kanade, uz tri odabrane pjesme.

Goste su pozdravili i zaželjeli im dobrodošlicu u ime domaćina mnogi ugledni gosti među kojima dogradonačelnica grada Zagreba, gospođa Olivera Jurković-Majić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i gospodin Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.

U gotovo prepunom Lisinskom nazočnima su se obratili i ugledni gosti: gospodin Donald Weakley, predsjednik Omladinske kulturne federacije HBZ; W. Robert Kohorst, Američki Veleposlanik u Republici Hrvatskoj, te glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice, Edward W. Pazo.
Glavna tajnica i rizničarka Bernadette Luketich predstavila je gostujuću dirigenticu Mariju Krpan Kuren koja zaslužuje mnoge pohvale za svoj angažman, ali je tek jedna u nizu onih koji su zaslužni za ovako predivno predstavljanje kulture Hrvata u svijetu.
Program na engleskom i hrvatskom jeziku vodio je gospodin Ivan Begg, tajnik Omladinske kulturne federacije HBZ.
Tijekom programa, nastupilo je 17 tamburaških grupa iz SAD-a i Kanade, s programom u trajanju od 12 minuta za svaku grupu. Bilo je predivno slušati i vidjeti sve te izvođače koji su zaista dirnuli srca svih prisutnih. Iako mnogi od njih uopće ne govore hrvatski jezik, gotovo besprijekorno su izveli svoje programe na odlično uvježbanom tekstu hrvatskih pjesama iz svih dijelova lijepe nam domovine. Među izvođačima je bio i KUD Sv. Juraj iz Ogulina.
Nastupile su slijedeće grupe:
1. American Croatian Waukegan Junior Tamburitzans, Waukegan, IL
2. Jadran Beaver Valley Junior Tamburitzans, Aliquippa, PA
3. Sveti Lovro Junior Tamburitzans, Steelton, PA
4. Hoosier Strings Junior Tamburitzans, Merrillville, IN
5. Sloboda Junior Tamburitzans, Chicago, IL;
6. St. George Junior Tamburitzans, Cokeburg, PA
7. KUD Sv. Juraj, Ogulin
8. Cleveland Junior Tamburitzans, Cleveland, OH
9. St. Anthony Junior Tamburitzans, Los Angeles, CA
10. Folklore Ensemble Hrvatski Tanac, Pittsburgh, PA
11. Croatian Junior Tamburitzans, St. Louis, MO
12. Rankin Junior Tamburitzans, Rankin, PA
13. Okolitza Junior Tamburitzans, Pueblo, CO
14. Seattle Junior Tamburitzans, Seattle, WA
15. Milwaukee Croatian Tamburitzans, Milwaukee, WI
16. Happy Hearts Junior Tamburitzans, Youngstown, OH
17. Detroit Star Junior Tamburitzans, Detroit, MI
18. American Zagreb Junior Tamburitzans, Cleveland, OH

Tijekom nastupa, autor članka iskoristio je vrijeme za razgovor s nekoliko zanimljivih razgovora s izvođačima među kojima su tek neki pričali hrvatski jezik, ali su svi bili vrlo susretljivi, nasmijani i spremni na razgovor. Svi su hvalili organizaciju, dolazak u Hrvatsku, među kojima je bilo i onih koji su po prvi puta doputovali kako bi upoznali domovinu svojih predaka. Divan je osjećaj bio susretati sve te mlade, nasmijane i vesele ljude u prelijepim narodnim nošnjama.

Izdvajamo neke sugovornike, a drugi će se prepoznati na fotografijama: Cyntia Michell iz Puebla, Colorado koja svira tamburicu od svoje 12-te godine, ima obitelj u Slavoniji i već je više puta bila u Hrvatskoj jer treba iskoristiti dolazak u jednu od najljepših zemalja svijeta i obići što je više moguće, što je ona sa zadovoljstvom već napravila. Sada ima svoju djecu koja plešu i kojoj prenosi tradiciju i kulturu zemlje iz koje su došli njihovi preci. Izvođači iz grupe iz Rankina, Pennsylvania, Rially, Isabela Fewic, Baily Heulic i osmogodišnji Tiza ne govore hrvatski ali znaju kako pjevati o životu na selu i davnim običajima, za što ih je kasnije na nastupu publika više puta nagradila pljeskom. Upoznali smo i Sindi Jergan iz Pittsburgh-a koja je inače nekada plesala sa svojim suprugom u Ladu. Razgovoru se pridružio i njezin sin Nikola koji odlično priča hrvatski. Mama dolazi svakih pet godina u posjet domovini, ali iznenađuje njezin sin koji je čak neko vrijeme i živio ovdje, a sada tijekom godine dolazi 3-4 puta i pokušava razviti posao. Žali što u Pittsburgh-u nema škole za hrvatski jezik, za razliku od Kalifornije gdje je hrvatska zajednica brojnija. Čuo se i zanimljiv prijedlog kako bi svi Hrvati s radošću pozdravili otvaranje direktnih povezivanja zrakoplovnim linijama između Amerike i Hrvatske, pa bi umjesto sadašnjih 14-16 sati leta, putovanje skratili na pola.Vjerojatno bi se u tom slučaju mnogi Hrvati, ali i Amerikanci i Kanađani češće odlučivali na dolazak u domovinu. Marko iz Cleveland-a, Ohio također govori hrvatski i već je više puta bio ovdje i tu ima mnogo prijatelja. Mlad je i mogao bi putovati bilo gdje po svijetu, ali njega veseli doći u Hrvatsku. Susreli smo i dvije krasne djevojke od 14 i 10 godina u prelijepim narodnim nošnjama koje su bile u pratnji svojih roditelja. Ova obitelj stigla je iz Cleveland-a. Roditelji su rođeni u Americi kao druga generacija, ali kao i oni, naučili su govoriti hrvatski jezik jer se u obitelji kod kuće ne smije govoriti engleski. Tata, Denis Bašić podrijetlom je Zadranin, mama je podrijetlom iz Livna, prvi puta su svi zajedno došli u Hrvatsku i već mjesec dana obilaze mnoga mjesta odmarajući se, upoznavajući zemlju svojih djedova, i posjećujući mnogobrojnu obitelj.

Bila ja ovo prilika za mnoge susrete i ugodne razgovore i bilo je uistinu zadovoljstvo susresti ove divne ljude hrvatskog podrijetla koji unatoč udaljenosti, gaje veliku ljubav za zemlju svojih predaka, prenoseći kulturnu baštinu na kojoj bi mogli pozavidjeti i mnogi Hrvati u domovini. Susret je završio u radosti i zajedništvu.

Sutradan, u nedjelju 01.07.2018. održana je tamburaška misa u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava koju je služio pomoćni biskup Mijo Gorski.

Foto: G.I. Tepeš / Ivica Žuljević