6.9 C
Zagreb
3.3 C
Zürich
15.3 C
New York
20.7 C
Buenos Aires
23.1 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Međunarodna vozačka dozvola – kada je potrebna i kako ju izvaditi

Međunarodna vozačka dozvola je međunarodno priznati prijevod nacionalne vozačke dozvole. U članku pročitajte kada vam ovaj dokument treba, koliko dugo je važeći, gdje se izdaje i što vam je sve za to potrebno.

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola

Međunarodna vozačka dozvola je isprava kojom vozač dokazuje pravo na upravljanje vozilom u inozemstvu. Riječ je o prijepisu važeće hrvatske vozačke dozvole koja se u inozemstvu koristi uz originalnu ispravu. Izdaje se sukladno Konvenciji o cestovnom prometu (Beč, 8. studenog 1968.), sadrži prijevode na sedam jezika: francuski, engleski, njemački, španjolski, ruski, arapski i kineski.

Gdje se izdaje međunarodna vozačka dozvola?

Za izdavanje međunarodne vozačke dozvole nije potrebno ići u MUP, već u bilo koji Auto klub. Najbližu poslovnicu Hrvatskog Auto Kluba možete pogledati na ovom linku.

Što je sve potrebno za izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu?

Ako želite izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu, biti će vam potrebno sljedeće:

 – Hrvatska vozačka dozvola
– 2 fotografije dimenzija 3,5 x 4,5 cm
– Osobna iskaznica ili putovnica
– Potrebno je potpisati “Izjavu” koju ćete dobiti na šalteru, a možete je i sami preuzeti 
na ovom linku.
– 170 kuna za troškove izdavanja međunarodne vozačke dozvole.

Koliko se čeka izdavanje međunarodne vozačke dozvole?

U pravilu se izdavanje vozačke dozvole ne čeka, i cijela procedura ako imate pripremljene sve potrebne dokumente traje 5-10 minuta. No imajte na umu da to ovisi o izvanrednim situacijama i velikim navalama kao što je to bilo pred finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji to može potrajati i nešto duže dok dođete na red.

Do kada vrijedi međunarodna vozačka dozvola?

Međunarodna vozačka dozvola izdaje se odmah i vrijedi najviše tri (3) godine, odnosno do datuma isteka hrvatske vozačke dozvole ukoliko ona ističe ranije. Međunarodna vozačka dozvola prestaje vrijediti kada strana država postane prebivalištem vozača, koji u tom slučaju mora regulirati status hrvatske vozačke dozvole pri nadležnim institucijama u inozemstvu (zamjena hrvatske dozvole za stranu, odnosno parcijalno ili ponovno polaganje vozačkog ispita). Razdoblje reguliranja vozačke dozvole propisuje svaka država zasebno, najčešće tri do dvanaest mjeseci od datuma prijave boravka.

Izvor: www.automobili.hr

POVEZANI ČLANCI

Najnovije