Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske izradio Vodič za povratnike

Ono o čemu se već godinama u krugovima iseljenika, potencijalnih povratnika i povratnika koji su tražili važne informacije pričalo i što je nedostajalo, napokon se može pronaći na jednom mjestu. Sve važne informacije za povratnike objedinili su u dokumentu „Vodič za povratnike u Republiku Hrvatsku“ djelatnici  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Na čelu entuzijasta Središnjeg državnog ureda pronalazi se ime Marije Matek, voditeljice Ureda dobrodošlice, koja je sa svojim suradnicima dovršila Vodič za povratnike. Ovaj dokument u kojem se mogu pronaći sve važne informacije pomoći će povratnicima da se po povratku u domovinu bolje snađu i ne lutaju virtualnim bespućima tražeći korisne informacije.

Listajući Vodič za povratnike pronalazimo u njemu informacije o Središnjem državnom uredu i sve ono što je povratnicima zbog neznanja kako postupiti stvaralo probleme i kralo puno vremena. Pronalaze se u Vodiču između ostalog informacije: kako postupiti ako nemate hrvatsko državljanstvo, zakonske odredbe vezane uz prebivalište i boravište, informacije o osobnoj iskaznici, domovnici, upis djeteta u matičnu knjigu rođenih, legalizacije stranih javnih isprava, carinske povlastice, registracije vozila… Pronaći će se isto tako informacije kako trebate postupiti ako želite osnivati poduzeće, obrt ili registrirati poljoprivredno gospodarstvo.

O poreznom sustavu i oporezivanju inozemnih mirovina informacije koje se nude u Vodiču su odlično posložene. Objašnjen je porezni sustav Republike Hrvatske, utvrđivanje rezidentnosti i koje obveze imaju primatelji inozemnih mirovina.

Pronalaze se također informacije kako postupiti kad u Hrvatskoj kupujete nekretninu, kako ishoditi građevinsku dozvolu i sve što je bitno ako planirate graditi. Ne nedostaju niti informacije o obrazovnom sustavu, priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija i vojnoj obvezi.

Informacije o zdravstvenom osiguranju i obveze vezane uz zdravstveno koje Vodič dijeli biti će povratnicima zasigurno korisne. Jasno da te informacije nisu, kao i neke ostale (npr. porezne) obveze iste za sve povratnike, jer postoje razlike u međunarodnim ugovorima, te da je detaljne informacije potrebno potražiti na poveznicama koje se nalaze u Vodiču.

Kad su u pitanju informacije o mirovinskom osiguranju, u Vodiču je detaljno objašnjen sustav mirovinskog osiguranja, sustav socijalne skrbi, te smještaj u domove za starije i nemoćne. Pronaći će se i informacije  o osiguravajućim društvima, sudstvu, odvjetnicima i javnim bilježnicima.

U Vodiču se pronalaze i ostali nositelji suradnje Republike Hrvatske sa Hrvatima izvan Republike Hrvatske: Odbor za Hrvate izvan RH, Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH, Hrvatska matica iseljenika, Ministarstva i druga državna tijela, te važni kontakti koji uključuju i sve važne telefonske brojeve. Vjerojatno će od koristi povratnicima biti i poveznice na web stranice svih 20 županija.

Vodič za povratnike koji ima 145 stranica govori da su si oni koji su ga složili dali truda. Pregledan je i svatko već na samom početku u sadržaju vidi gdje može pronaći upravo onu informaciju ili adresu koju traži.

Preostaje nam sačekati da vidimo hoće li se entuzijazam djelatnika Središnjeg državnog ureda koji su Vodič uredili prenijeti i na institucije koje povratnici po svom povratku u domovinu moraju posjetiti.

Za sada Vodič postoji u elektroničkom obliku. Zasigurno bi oni iseljenici i povratnici koji ne koriste internet pozdravili Vodič i u tiskanom obliku.

Preuzmi Vodič ovdje

Autor


Ruža Studer
Više o autoru