Manifestacija udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca u Zagrebu

Prvi put u Zagrebu će se predstaviti Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ koja njeguje jedan od najljepših i najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Dužijanca je svetkovina završetka žetve koja se među bunjevačkim Hrvatima u Subotici organizirano slavi više od stotinu godina.

Udruga “Dužijanca” okuplja oko sebe najveći broj Hrvata koji se angažiraju u izvedbi različitih sadržaja i različitih manifestacija tijekom godine. Ujedno Dužijanca okuplja i najbrojniju publiku koja ima prilike upoznati ljepotu i bogatstvo običaja bunjevačkih Hrvata, kao i bogatu tradiciju i bogatu riznicu hrvatskog naroda u Republici Srbiji.
Pozivaju sve bunjevačke Hrvate koji žive u Zagrebu i okolici da dođu na izložbu i na manifestaciju  „Dužijanca u Zagrebu“ u subotu i nedjelju, 18. i 19. kolovoza.  Vesele se što će građanima Zagreba, Republike Hrvatske i svima koji se zateknu u Zagrebu moći pokazati to neprocjenjivo blago.

Uz nastupe koje će publika imati priliku pogledati na trgu Bana Josipa Jelačića, u sastavnom dijelu programa u Etnografskom muzeju održati će se izložba pod nazivom “Bunjevačko veliko ruvo”. Izložba traje od 18.8 do 30.9.2018. godine.

Program manifestacije:

Petak, 17. kolovoza 2018.

–  20.00: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu – Promocija filma o Dužijanci

Subota, 18. kolovoza 2018.

–  12.00h: Etnografski muzej u Zagrebu – Otvorenje Izložbe pod nazivom Bunjevačko veliko ruvo
–  20.00: Trg bana Josipa Jelačića – Tamburaška i folklorna večer.

Nedjelja, 19. kolovoza 2018. godine

–  10.00h: Zahvalno euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali (Prijenos na HRT 1).
–  11.30h: Svečani mimohod svih sudionika manifestacije od katedrale do Trga bana Josipa Jelačića i predaja blagoslovljenog kruha (Prijenos na HRT 4).

Više o udruzi Dužijanca – klikni

Autor


Ruža Studer
Više o autoru