9.3 C
Zagreb
4.6 C
Zürich
6.7 C
New York
17.8 C
Buenos Aires
15.4 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Obilježena 40. godišnjica HKUD-a „Fala“

Dok je Hrvata u Schaffhausenu, bit će i Fale

THAYNGEN –  Svečano je bilo protekle subote, 8. rujna 2018. godine u Thayngenu, na obilježavanju 40. godišnjice Hrvatskog kulturnog-umjetničkog društva „Fala“. Kako i dolikuje proslavi okruglog rođendana, folklornom društvu iz Schaffhausena u goste su došli članovi folklornih skupina i društava iz Njemačke, Švicarske te domovine. Svoje umijeće na pozornici pokazali su folkloraši iz Offenbacha koji nose ime „Dijaskorak“…

…članovi folklorne skupine „Tamburica“ iz Esslingena…

…članovi KUD-a „Klas“ iz Ravensburga…

… i „Kolovrata“ iz Luzerna.

Članovi HKUD-a „Korenica“ uveličali su ovu proslavu kao gosti iz domovine.

Naravno posebno mjesto zauzeo je nastup dječje i aktivne skupine HKUD-a “Fala” koji su sa svojih 35 članova pokazali kako se u Schaffhausenu već četrdeset godina njeguje hrvatska kulturna baština.

Nastupom domaćih i gostujućih folkloraša prikazani su plesovi iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

Goste je u prvom dijelu zabavljala tamburaška skupina „Ekipa“ koja inače prati folkloraše Fale na nastupima.

Nakon mini smotre uslijedio je svečani dio proslave. Prikazan je zanimljiv obljetnički film koji je uz fotografske zapise prikazao povijest najstarijeg hrvatskog folklornog  društva u Švicarskoj.

Čast da prva pozdravi nazočne pripala je Ivani Perkušić, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a pod pokroviteljstvom tog Ureda sam se događaj i održao. Na proslavi je nazočio i generalni konzul RH u Zürichu Slobodan Mikac koji se također obratio okupljenima, kao i gradonačelnik Schaffhausena Peter Neukomm. Bile su tu i predstavnice Hrvatske matice iseljenika Diana Mašala Perković te Lana Šaš kao i dugogodišnji Falin prijatelj Ernst Sulzberger. Svi su oni istaknuli važnost očuvanja hrvatske tradicije te čestitali članovima KUD-a na važnoj obljetnici.

-Dok je Hrvata u Schaffhausenu, bit će i Fale- naglasila je Ruža Studer, članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine i nekadašnja dugogodišnja predsjednica društva.

Na kraju se nazočnima obratio predsjednik „Fale“ Dražen Bukovec koji je podijelio priznanja osnivačima društva, bivšim predsjednicima i voditeljima, Stjepanu Luciću kao najstarijem aktivnom članu društva te Ivanu Tomincu za dugogodišnji rad i trud.

Kroz program su vodili Marina Bukovec i Domagoj Margetić, a zabavna večer se nastavila uz Quattro band.

Foto: Stjepan Alilović

POVEZANI ČLANCI

Najnovije