Hrvatska zajednica Plehan-Derventa poziva na Plehansku noć

Iako je okupljanje Plehančana u Švicarskoj kroz šport i zabavu započelo puno ranije, Hrvatska zajednica Plehan – Derventa u kojoj djeluju folklorna grupa i nogometna ekipa osnovana je 12. 12. 1991. godine u Spreitenbachu.

Njihova dobra djela tokom domovinskog rata i poslije ostavila su dubok trag u njihovom rodnom kraju i na to s razlogom mogu biti ponosni.

Pomogli su u obnovi samostana na Plehanu te u obnovi sakralnih objekata u drugim župama u općini Derventa. Svake godine u svoj rodni kraj šalju više tisuća franaka, podupiru razne kulturne i športske projekte te pomažu ugroženim obiteljima i pojedincima. Aktivni su u humanitarnim akcijama i podupiru Caritas, Kap dobrote i Kruh sv. Ante. Uz to, stipendirali su proteklih godina više studenata i sportaša iz njihovog kraja. Nedavno su donirali 5’600 švicarskih franaka za projekt izgradnje razvodne mreže vodovoda na Plehanu.

Zajednica ima velik i raznovrstan godišnji program. Organiziraju  posjete rodnom kraju, sunarodnjacima u susjednim državama i Božićnu večeru za svoje članove. Uz to, bili su prvi u organiziranju turnira u „prstenu“. Njihov obiteljski piknik jedan je od pokazatelja da su prije svega obiteljska udruga. Jesenska zabava koju svake godine organiziraju uvijek je upotpunjena  s folklorom i izvornom pjesmom. Sve to pomaže sačuvati običaje od zaborava i prenijeti ih na mlade.

Pozivaju na ovogodišnju Plehanska noć koja će se održati 29. rujna u Dorfhalle Chäsiweg 20, u Neuendorfu SO.

U kulturnom dijelu programa nastupiti će KUD Plehan Bern, KUD Tamburica Koraće i Zlatni vez Solothurn, dok će zabavni dio ispuniti Giuliano, Izvorno blago i Slaven Križić.

Najavljuju posebnog gosta, gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića i najveće Plehansko kolo koje će  snimati Posavska Televizija.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru