Švicarsko-hrvatski program suradnje – Kako Hrvati iz Švicarske mogu pomoći udrugama u Hrvatskoj?

Dok jedan dio odlazi i napušta domovinu, ima i onih koji ne samo da ostaju, oni se trude poboljšati uvjete života, rada i revitalizirati svoj kraj.

Proteklih tjedana zaprimili smo više upita udruga iz Hrvatske koje se žele prijaviti na natječaje u okviru osnaživanja hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj  i koje traže partnere u Švicarskoj. Kao partner traže se hrvatske udruge koje su registrirane u Švicarskoj. Međutim, partner može u nekim projektima biti i zaklada, socijalni partner, ustanova, zadruga, tvrtka, jedinica lokalne i područne samouprave, švicarske administrativne jedinice….

Vjerujemo da u Švicarskoj ima Hrvata i hrvatskih udruga koje su spremne pomoći i podržati udruge u Hrvatskoj u njihovim projektima. Ako ne kao partner, možda se u gradu i kantonu gdje netko od vas živi može pronaći švicarski partner? Napominjemo da se ne traži financijska potpora, već isključivo partnerstvo.

Udruge koje traže partnerstvo:

Udruga mobbing iz Zagreba: https://mobbing.hr/ Kontakt: antonija.starcevic@mobbing.hr

Hrvatska udruga mladih „Plavo nebo“ Popovača : http://plavo-nebo.hr/kontakt/ Kontakt: vladimir.skocic@gmail.com

Klaster udruga ,, Mreža ,, Split Kontakt: klaster.udruga@gmail.com

Projekti na koji se udruge prijavljuju su različiti. Udruga mobbing je nestranačka i neprofitna organizacija koja provodi edukaciju, istraživanje i zagovaranje, s ciljem da javnost senzibilizira za problem mobbinga, zlostavljanja i uznemiravanja na radnom mjestu.

Udruga mladih Plavo nebo djeluje u Sisačko moslavačkoj županiji, koja je nažalost jedna od najnerazvijeniji u Republici Hrvatskoj. Kroz natječaj postoji nekoliko segmenata koji bi bili dobra podloga za stvaranje resursa i doprinos njezinom razvitku. Kao jedna od takvih, očuvanje je starih moslavačkih čardaka koji su zapušteni, pred propadanjem ili su već propali. Jedan od njih je i na objavljenoj fotografiji.

Klaster udruga “Mreža”  povezuje nekoliko područja  u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Glavni cilj rada im je stvaranje održive civilne zajednice, razvoj ruralnih područja i poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva, kao i povezivanje udruga

Ako imate pitanja ili želite da vam se dostavi dokumentacija i informacije koje smo zaprimili javite se možete i putem maila: info@moja-domovina.net

Autor


Ruža Studer
Više o autoru