Živa veza – Nova emisija za Hrvate izvan domovine

Od srijede, 10. listopada 2018. nadalje, u 20 sati na Hrvatskom katoličkom radiju može se pratiti emisija  ”Živa veza” koja je posvećena Hrvatima izvan domovine.

Emisijom se želi otvoriti poveznica između dva dijela istoga bića razdjeljena odselidbom. Želi se omogućiti svima onima koji su rasuti po cijelom svijetu da njeguju vezu s domovinom. Svi oni koji imaju što reći na temu egzodusa i iskustva iseljeničkog života dobiti će u emisiji priliku da to podijele sa sunarodnjacima u Domovini. Isto tako, želi se dati prostora povratnicima i njihovim iskustvima. Biti će također prostora za prijedloge koji teže poboljšanju odnosa prema Hrvatima izvan domovine.

Začetnik i pokretač emisije je mons. Fabijan Svalina koji je u prvoj emisiji izrazio želju za umrežavanjem i povezivanjem Hrvata sa svih strana svijeta. Na ovaj korak ponukala su ga razmišljanja i susreti na 3. Iseljeničkom kongresu koji se krajem lipnja o.g. održao u Osijeku.

– Osjetio sam da kod mnogih koji su iz bilo kojeg razloga otišli iz domovine postoji iskrena želja kvalitetnog i otvorenog dijaloga. Iseljenici nisu imali i nemaju baš puno mogućnosti podijeliti putem medija sunarodnjacima u domovini otvoreno svoja iskustva, svoje životne priče. A ta su iskustva različita, i u ovoj emisiji biti će prostora podijeliti ih, kazao je između ostalog mons. Svalina.

Da su iskustva uistinu različita pokazalo se već u prvoj emisiji u kojoj su gostovale Ruža Studer-Babić, urednica web portala “Moja Domovina” iz Švicarske i predstavnica švicarskih Hrvata u Savjetu Vlade Republike Hrvatske, te Dragica Vukelić, predstavnica prve generacije Hrvata rođenih u Čileu i autorica dirljive sage o njenom ocu izbjeglici iz Jugoslavije, romana pod nazivom “Halcones en mi alma”.

Program uređuje i vodi Tuga Tarle.  Poziva Hrvate sa svih strana svijeta da se srijedom uključe u emisiju putem SMS poruke na broj +385 99 460 99 88.

– Slušajte nas i javljajte nam svoja opažanja, iskustva i životne priče. Možete tim putem uputiti i pitanja koja vas, Hrvate izvan domovine muče. Pomozite nam da ova Živa veza doista zaživi i učvrsti se među nama, poručila je Hrvatima diljem svijeta Tuga Tarle.

Foto: Patricio Pulgar

Poveznica na HKR: klikni

Autor