6. Susret čuvara hrvatske etno baštine Filderstadt

Filderstadt je i ove godine na jedan dan postao centar hrvatske tradicijske kulture. Naime, 20.10.2018. održana je 6. po redu smotra folklora koja okuplja folklorne skupine s područja Njemačke i Švicarske, ali i iz domovine.

Program je započeo oko 14 sati svečanom povorkom nakon koje je uslijedila Hrvatska himna i molitva. Sve prisutne je pozdravio i generalni konzul Ivan Bulaja, a programom je uspješno koordinirao iskusni Branko Uvodić.

U prepunoj dvorani svoje je umijeće pokazalo čak 16 folklornih društava. U prvom dijelu folklornog programa predstavilo  se osam društava iz Njemačke i Švicarske dok je u drugom dijelu plesalo osam društava iz Hrvatske ili područja gdje žive Hrvati.  Sva događanja na sceni pratio je i četveročlani stručni žiri koji je nastojao detaljnim kritikama i savjetima voditeljima društava sugerirati ispravan put čuvanja hrvatske kulturne baštine. Žiri, ali i publika odabrali su najbolje: kao najbolja skupina iz iseljeništva proglašena je FS „Dijasokak“ Offenbach/Neu-Isenburg, drugo mjesto zauzela je FS “Krešimir” Bad Cannstatt, dok je treće mjesto pripalo domaćinu- FS “Ruža” Filderstadt.

Nagrađene folklorne skupine iz domovine su: na prvom mjestu KUD Mokro, na drugom KUD Vidovec, a treća nagrada pripala je KUD-u “Sv. Ante” – Drage.

Skupina koja se najviše svidjela publici je KUD “Sveti Ante” Drage, na drugom mjestu našao se KUD “Croatia-Filstal” Göppingen, dok su treće mjesto slavili članovi  KUD-a “Vesela Šokadija” Koritna.

Dolaskom izvrsnih izvornih skupina na ovu smotru, stručni žiri je spontano odlučio dodijeliti nagradu najboljoj izvornoj skupini.U ovoj kategoriji prvo i jedino mjesto podijelili su  KUD “Izvor” Usora i KUD “Kolo” Stari Grabovac.

Na ovom susretu birale su se i najljepše djevojke u narodnim nošnjama.

Najljepša djevojka u narodnoj nošnji iz iseljeništva Verica Anić, “FS Tamburica” Esslingen

Prva pratilja je Anna Propadalo, FS “Dijaskorak”, Offenbach
Druga pratilja je Jelena Kovač, FD Ruža Filderstadt

Najljepša djevojka u narodnoj nošnji iz domovine Iva Matijević, KUD Mokro

Prva pratilja je Magdalena Orešković, FD “Otočac” GPOU Otočac
Druga pratilja je Matea Gregović, KUD “Kolo” Stari Grabovec

Za dobru zabavu i opuštanje nakon natjecateljskog dijela programa bili su zaslužni „Najbolji hrvatski tamburaši“.

Foto: Carmen Blažević

Autor


Ivana Pavletić (Lička)
Više o autoru