6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Održan treći sastanak s hrvatskim udrugama u Švicarskoj sa savjetnicom Vlade RH za Hrvate izvan RH

U Luzernu se u petak, 26. listopada 2018. godine u prostorijama HKŠD Zrinski održao treći sastanak hrvatskih udruga iz Švicarske s njihovom predstavnicom u Savjetu Vlade Republike Hrvatske.

Sastanak je počeo pozdravom člana upravnog odbora HKŠD Zrinski, Jure Primorca koji je posebne pozdrave uputio novoj veleposlanici RH u Švicarskoj, dr. sc. Andrei Bekić, njezinom suprugu, dr. Darku Bekiću, konzulici trećeg razreda Generalnog konzulata RH U Zürichu, gđi Jeleni Biljan, fra Branku Radošu, koordinatoru Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj i voditelju Hrvatske katoličke misije Luzern te predstavnici Hrvata iz Švicarske pri Savjetu Vlade, gđi Ruži Studer Babić. Kratko je predstavio HKŠD Zrinski i osvrnuo se na njihov dosadašnji rad, posebno istaknuvši vrijedne članove koji su zaslužni da u Luzernu danas imaju svoje prostorije.

Nazočnima se nakon toga obratila veleposlanica dr. sc. Andrea Bekić koja je iskazala svoje zadovoljstvo što je nakon svog petogodišnjeg mandata u Poljskoj došla u Švicarsku jer tamo nema hrvatskih udruga i Hrvata koji mogu pomoći diplomaciji u aktivnom djelovanju. Kazala je kako je Hrvatska članica EU i NATO-a,   «velesila» ljepote krajolika i sporta, srednjoeuropska i mediteranska  zemlja  koja je kroz  povijest dala značajan doprinos  europskoj kulturi i civilizaciji. Pozvala je  Savjetnicu i udruge u Bern, predloživši im da se jedan od sljedećih sastanaka održi u Veleposlanstvu i uručila domaćinu za njihovu biblioteku turističku monografiju ‘Lijepa naša Hrvatska’.

Slijedio je radni dio sastanka koji je gđa Studer Babić otvorila zahvalom svojim suradnicima, administratorima facebook grupe Hrvati u Švicarskoj, gđi Martini Mešan, g. Mateju Vinkoviću i suradnici portala Moja Domovina, gđi Božici Tonković.

Nakon što je predstavila dnevni red ovog sastanka gđa Studer Babić informirala je okupljene o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu koje je 24. listopada 2018. godine otvorilo Ministarstvo unutarnjih poslova, te je pozvala zainteresirane da svoje primjedbe i prijedloge dostave putem elektroničke aplikacije e-Savjetovanja do 3. studenog 2018. godine. Također, izvijestila je o uspostavi Registra hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske koji je pokrenuo Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Registar je digitalna baza podataka i komunikacijska mreža sa svrhom umrežavanja Hrvata diljem svijeta i njihovog povezivanja s domovinom (www.registarhrvataizvanhrvatske.hr). Korisnici imaju mogućnost uspostave međusobne suradnje u područjima iz gospodarstva, kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i dr.

Nadalje, gđa Studer Babić kratko je pojasnila svoju ulogu u Savjetu: „Ja sam vaša poveznica prema Vladi RH, tu sam da osluhnem koje probleme imate vi, Hrvati u CH, tu sam da zajedno diskutiramo i tu sam da to prenesem hrvatskoj Vladi i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH“.

Nakon toga riječ je dala nazočnima koji su kratko predstavili sebe i svoju udrugu. Nastavno su predstavljane aktivnosti Savjeta o kojima se tijekom protekle godine diskutiralo, a iz svojih aktivnosti Studer Babić je izdvojila sastanke s određenim tijelima i institucijama u domovini (Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom uprave, Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, HZZO-om, Poreznom upravom te članovima Saborskog Odbora za Hrvate izvan RH koje je sama inicirala. Pri tom je istaknula važnost angažiranja hrvatskog iseljeništva u rješavanju mnogobrojnih nejasnoća i problema. Nazočni su imali priliku pogledati na priloženoj listi sve ostale aktivnosti njihove predstavnice koja im je skrenula pažnju da se neki od tih sastanaka i zaključci mogu pronaći na portalu Moja Domovina u rubrici Korisne informacije.

Zadnji dio sastanka otvorio je pitanje budućeg zajedničkog djelovanja Hrvata i hrvatskih udruga u Švicarskoj. Po tom se pitanju od prvog sastanka već nešto i dogodilo. Nakon što se nakon sastanka oformio Odbor za obilježavanje Dana herojskog grada Vukovara, za koordinatora je izabran Damir Petkov koji je predstavio rad Odbora. Na sastancima koji su slijedili, te u dogovoru s fra Ivanom Prusinom, dogovoreno je da će se taj dan obilježiti u nedjelju, 18. studenog 2018. u Dietikonu u crkvi sv. Josipa gdje će se u sklopu svete mise s početkom u 10.30 sati održati prikladan program u kojem će sudjelovati hrvatske udruge iz Švicarske.

Na pitanje što Hrvate u Švicarskoj muči i o čemu smatraju da bi se trebalo diskutirati na sjednici Savjeta i s hrvatskom Vladom, nazočni su istaknuli elektronsko glasovanje, nepristupačnu i mukotrpnu administraciju, a diskutiralo se i o uspostavi Dana Hrvata za Hrvate izvan RH, dječjem doplatku za one koji u Švicarskoj rade, a imaju djecu u domovini, dok se najkritičniji dio diskusije odnosio na percepciju Hrvata iz domovine prema iseljeništvu. Među nazočnima je bilo i onih koji su se iz Švicarske vratili u Hrvatsku, ali taj povratak nije bio uspješan zbog mnogobrojnih prepreka i danas su opet u Švicarskoj. Svakako treba istaknuti da je palo i pitanje zašto ne postoji Ministarstvo useljeništva kad je iseljeništvo, kad je u pitanju demografska slika Hrvatske jedino ono što kontinuirano raste. U domovini nedostaje strategija povratka -zaključilo se u ovom dijelu diskusije.

U daljnjem dijelu savjetnica je nazočnima predložila formiranje Odbora za kulturu i Odbora za medije. O pitanjima kulturnog djelovanja diskutiralo se već na prošlim sastancima, konkretan prijedlog je da se preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH traži podrška te da se u Švicarsku pošalju osobe koje će održati stručne radionice. Odborom u kojem su članovi hrvatsko-kulturnih udruga iz Švicarske koordinirati će Dražen Bukovec te će poduzeti potrebne korake kako bi se navedena ideja realizirala.

U nastavu se intenzivno diskutiralo o švicarskim medijima koji su nakon Svjetskog nogometnog prvenstva pisali najprije u pozitivnom, nakon toga u više navrata u negativnom kontekstu, kako o hrvatskim sportašima, tako i o predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović. Svoje iskustvo i zapažanja iznijela je novinarka Alexandra Pavlović. Nazočni su pozdravili formiranje Odbora u koji su se s ovog sastanka uključili Martina Mešan, Ankica Jukić i Damir Petkov, dok je svoju podršku kao savjetnik obećala Alexandra Pavlović.

Da bi ovaj Odbor mogao učinkovito djelovati, potrebno je na objavljene članke brzo reagirati i potrebno je iza sebe imati jaku hrvatsku zajednicu. Ovim putem upućuje se poziv Hrvatima i hrvatskim zajednicama u Švicarskoj da se uključe u novoformirane Odbore.

U završnom dijelu večeri, diskutiralo se i o mladima u Švicarskoj, te o pitanju kako doći do njih i kako ih uključiti u aktivnosti. Te misli podijelio je Matej Vinković koji je tek nedavno došao u Švicarsku. Izrazio je svoju zabrinutost zbog iseljavanja iz domovine i pokazao želju aktivirati se i pokušati doći do mladih Hrvata u Švicarskoj kako bi se i po tom pitanju nešto konstruktivno pokrenulo.

Svi mi moramo težiti što boljem povezivanju i umrežavanju i na tom raditi, zaključak je kojim bi se mogao zaokružiti ovaj treći sastanak Hrvata i hrvatskih zajednica s njihovom predstavnicom u Savjetu.

Ostatak večeri protekao je u ugodnom druženju uz zakusku koju su pripremili domaćini.

Autor: Marina Bukovec / Foto: Zdravko Tonković

POVEZANI ČLANCI

Najnovije