9.3 C
Zagreb
4.6 C
Zürich
6.7 C
New York
17.8 C
Buenos Aires
15.4 C
Melbourne
Utorak, 23 travnja 2024
spot_img

Vrhunska vina iz Hrvatske u prezentaciji prvog hrvatskog „Master of Wine” Ivana Barbića

Dana, 5. studenog 2018.g. u prostorijama hotela Widder u srcu Züricha, vodeći vinski časopis za europsko tržište Vinum organizirao je zajedno s tvrtkom Vinart iz Zagreba, specijaliziranoj za promociju i degustaciju vina visoke klase, prezentaciju prvog hrvatskog Mastera of Wine, Ivana Barbića i vina hrvatskog podneblja.

Ovoj jedinstvenoj i prvoj ovakvoj organiziranoj promciji hrvatskih vina, odnosno Hrvatske u Švicarskoj nazočili su veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj, Andrea Bekić sa suprugom, te generalni konzul Republike Hrvatske, Slobodan Mikac.

Iako mala, Hrvatska je posebna po svojoj zemljopisnoj i klimatskoj raznolikosti koje su doprinijele specifičnim sortama kakvih ima malo gdje u svijetu. Stoga nije čudo da u zadnje vrijeme hrvatska vina polako zadobivaju reputaciju sličnu svjetski poznatim francuskim, kalifornijskim, čileanskim i njemačkim vinima.

Od slavonskih ravnica do najudaljenijih dalmatinskih otoka, čak 130 autothonih sorti grožđa raste u Hrvatskoj. Hrvatska dakle nije samo turistička destinacija gdje se ima što za vidjeti i doživjeti kroz turističke i kulturne događaje, Hrvatska je zemlja koja ima i izvrsna vina za kušanje.

Danas je preduvjet kvalitetne proizvodnje vina da se već od sadnje loze sve usredotoči na konačni proizvod, tržište i kupca. Pošto je taj trend zadnjih godina zahvatio i Hrvatsku, nema vremena za oklijevanje, treba se orijentirati prema izvozu proizvoda. Afirmaciji naših vina na svjetskom tržištu pomoći će činjenica da smo mediteranska zemlja poput Španjolske, Francuske, Italije i Grčke. I u turizmu smo se počeli prezentirati kao kvalitetno odredište, naša vina mogu pridonijeti toj slici.

Iako u Hrvatskoj imamo sve kvalitetniju proizvodnju vina, zbog specifičnih  prilika ne možemo imati jeftinu proizvodnju i moramo težiti ekstra kvaliteti i vrhunskim vinima da bi mogli izaći na svjetsko tržište. Švicarci su vrlo zahtjevni kupci, ali kada su uvjereni u kvalitetu vina, tada ne pitaju za cijenu. To je prilika za svakog proizvođača, pogotovo za naša hrvatska vina – kaže Master of Wine Ivan Barbić.

No, što je to MW, (Master of Wine)!?

Kako sam prvi put pozvana na ovakav jedan događaj, organiziran u cilju prezentacije  upravo hrvatskih vina, kao i prvog hrvatskog mastera, Ivana Barbića,  u suradnji s europskim strukovnim i investicijskim fondovima, odlučila sam se  osobno informirati  i nešto naučiti.

Master of Wine je prestižna titula koja pripada osobi s visokim stupnjem stručnosti i znanja o vinu u širem smislu te riječi. Titulu MW dodjeljuje The Institut of Masters of Wine koji je osnovan 1955. u Londonu. MW je magistar vina, znanstvenik, doktor, osoba kojoj se klanjaš i u čijoj prisutnosti „drhtiš sa čašom vina u rukama“.

Master of Wine je najteži ispit znanja i sposobnosti u svijetu vina. Da bi postali njihov kandidat morate ispunjavati određene uvjete. Morate imati diplomu Wine and Spirit Education Trust, koja je vodeća međunarodna priznata institucija na području vinskih edukacija koja je napokon stigla i u Hrvatsku. Da bi pristupili rigoroznim ispitima Master of Wine, priznaje se i ako ste magistar enologije ili morate imati najmanje pet godina iskustva rada u vinskoj industriji.

U svijetu  danas postoje samo 380 Mastera of Wine u 30 zemalja, a jedan od njih je upravo i naš Hrvat, Ivan Barbić koji je rođen 1965.g. u Zagrebu. 60-ih godina sa svojim roditeljima  došao je u Švicarsku gdje je odrastao i završio svoju prvu izobrazbu i diplomirani je inženjer  prehane  u Zürichu. Govori njemački, talijanski, engleski, francuski i španjolski jezik.

Za sebe kaže da je “švicarsko-zagrebački Pitovljanin“, s jedne strane djeda, te s druge strane bake je iz sv. Ivana Zeline, dok djed s tatine strane potječe s Hvara, pa je vrlo rano došao u kontakt s vinom. ‘Čini mi se da bi me vino moglo zaintrigirati za čitav život’, kaže između ostalog jedini hrvatski Master of Wine, Ivan Barbić.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije