FORUM HRVATSKIH MANJINA

23. studenog 2018. u prostorima Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, Trg Stjepana Radića 3, održat će se tradicionalni „Forum hrvatskih manjina“.

„Forum hrvatskih manjina“ Hrvatske matice iseljenika, koji se održava dvadeset i četvrti put, bavi se temama vezanima za život i djelovanje hrvatskih manjinskih zajednica u okolnim zemljama (u Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji). Ove godine tema skupa je: Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica srednje i jugoistočne Europe.

U globaliziranom svijetu ugrožena je jezična raznolikost. Nekoliko velikih svjetskih jezika potiskuje one manje raširene i kulturno utjecajne. Tako i jezici daleko veći od hrvatskog strepe pred ovim tendencijama. Tim više su ugroženi jezici i dijalekti malih skupina, kao što su oni hrvatskih manjinskih zajednica.

Potonji prestaju biti sredstvo svakodnevne komunikacije. Dijalekte hrvatskih manjinskih zajednica pritišću kako jezik većinske zajednice tako i hrvatski standard. U ovom smislu upitno je da li se ovi u budućnosti uopće mogu održati. To zahtijeva povećani angažman kako znanstvene zajednice, koja se tim dijalektima bavi, tako i samih manjinskih zajednica. Upravo su dijalekti bitan dio identiteta hrvatskih manjinskih zajednica i njihovim nestankom bio bi ugrožen i sam njihov identitet. Isto tako oni su bitan dio jezične baštine cjelokupnog hrvatskog naroda.

Uz predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica, skupu će prisustvovati predstavnici državnih institucija kao i znanstvenici koji se bave problematikom manjinskih dijalekata.

Skup počinje u 11.00 sati.