U rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu održao se Božićni domjenak

Veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji dr.sc. Andra Bekić sa suprugom dr.sc. Darkom Bekićem i generalnim konzulom Republike Hrvatske u Zürichu, mr.sc. Slobodanom Mikacem, sa suprugom, gđom Kristinom Mikac,  9. prosinca  2018. g organizirali su u rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Muriju pokraj Berna Božićni domjenak za hrvatsku zajednicu u Švicarskoj.

Na domjenku se okupilo oko sto pedest gostiju, istaknutih pojedinaca i predstavnika hrvatske zajednice koje, iako žive širom Švicarske, u različitim okruženjima, povezuje ono glavno – pripadnost hrvatskom narodu. Svečanost je  započela u 16.00 sati, srdačnom dobrodošlicom domaćina koji su goste dočekalu u elegantno ukrašenoj  rezidenciji Veleposlanstva.

Na samom početku Božićnog domjenka, veleposlanica Andrea Bekić, uz toplu je zahvalu na odazivu izrazila želju za obostranu podršku i suradnju,  s obzirom da je ovo njen prvi susret u ovom obliku s Hrvatima u Švicarskoj.

U nastavku obraćanja veleposlanica se osvrnula na situaciju u Hrvatskoj te izrazila zadovoljstvo zbog gospodarskog rasta, usprkos brojnim izazovima. Posebno je istakla Hrvatsku reprezentaciju  kao promotora Hrvatske, a koja u svima nama pobuđuje ponos.

Dotakla se također i pitanja iseljeništva  kao i  njihove  sve veće povezanosti s domovinom i povratkom. Istakla je da će maksimalno pomoći svakoga kome to bude potrebno, u okvirima svoje ovlasti, kao i podržati  izradu  strategije povezanosti  koju je započela Vlada Republike Hrvatske.

Promicanje političke i gospodarske kulturne suradnje sa zemljom primateljicom, Švicarskom  osnovni je zadatak, kako Veleposlanstva RH  tako i  svih hrvatskih zajednica u Švicarskoj, naglasila je Veleposlanica.

Na pomoći pri organizaciji domjenka posebno je zahvalila donatorima: ‘Jurić Osiguranja’, Veritas’, ‘Maestral’, g. Zlatku Šešetu i obitelji Matić.

Prigodnim glazbenim programom goste su oduševile djevojčice iz crkvenog zbora pri Hrvatskoj katoličkoj misiji: Lea i Mia Hrsto, te Martina i Andjelina Tunić, koje je uvježbala akademska glazbenica, gdja Nikolina Pinko Behrends. Lea Hrsto je na klaviru odsvirala  “Amelies Wunderbare Welt”. Slijedila je pjesma ‘Runolist’ koju su pjevale Lea Hrsto i Martina Tunić, dok su ih u refrenu pratile Anđelina Tunić i Mia Hrsto. U zadnjoj pjesmi ‘U to vrijeme godišta’  djevojčicama su se u pjevanju pridružili nazočni domaćini i gosti.

Nakon ovog simpatičnog, dječjeg programa, s  porukom da su upravo djeca naša svjetla budućnosti, Veleposlanica Bekić pozvala je goste na bogatu zakusku koju su pripremili vrijedni i kreativni domaćini.

Ugodno druženje u rezidenciji nastavilo se uz  razgovor  te izmjenu raznoraznih tema i iskustava, kako iz privatnog tako i društvenog i poslovnog života.

Autor


Željka Pelc Siroglavić
Više o autoru