5.7 C
Zagreb
1.9 C
Zürich
7.8 C
New York
17.6 C
Buenos Aires
22.9 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Hrvatska Božićna priča u Milanu

Otvorenje nove izložbe Marka Vrdoljaka „Ljepote Hrvatske“ , njezin prvi izlazak izvan RH i izvedba monodrame prof. Joško Ševo: „Govorite li hrvatski“

MILANO – Dana 13. prosinca 201,8. g. u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Milanu, uz podršku Grada Milana, Hrvatske zajednice Lombardija i Kluba Prijatelji Hrvatske, u prelijepom gradskom prostoru „Spazio Seicentro” održano predbožićno druženje pod nazivom „Hrvatska božićna priča u Milanu”.

Večer su svojom nazočnošću i prigodnim govorima uveličali veleposlanik RH u Rimu, g. Jasen Mesić,  predstavnici Grada Milana, g. Fabio Arrigoni i Santo Minniti. Ispred GRKH kao organizatora i domaćina, generalna konzulica gđa. Iva Pavić, pozdravivši nazočne  istaknula je da nam umjetničke fotografije Marka Vrdoljaka zorno pokazuju koliko Hrvatska, kao relativno mala država, njeguje bogatstvo kulturne, povijesne i prirodne baštine, dok izvedba prof. Ševe „Govorite li hrvatski?“  to isto govori za hrvatsku riječ i literaturu.

Veleposlanik RH Mesić svečano je otvorio novu Izložbu fotografija Marka Vrdoljaka „Ljepote Hrvatske“, pozdravivši njezin prvi izlazak izvan RH. Izložba se sastoji od 40 fotografija poznatih i manje poznatih lokacija i vizura svih dijelova Hrvatske a krasiti će milanski prostor do samog Božića. Izbor fotografija, realizaciju i izradu izložbe u cijelosti je podržao Samostalni Sektor za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću MVEP RH, te će nakon Milana, u kojem je po prvi puta predstavljena, izložba Marka Vrdoljaka „Ljepote Hrvatske“ otputovati kako bi bila izložena i u drugim brojnim europskim i svjetskim gradovima.

Predbožićni program nastavio se izvedbom monodrame „Govorite li Hrvatski“ prof. Joška Ševe u kojoj je oko 150 nazočnih uzvanika, uživalo u putovanju stranicama hrvatske književnosti i poezije, od renesanse do danas, na koje ih je prof. Ševo poveo kroz dramski izričaj, prelazeći spretno i virtuozno iz lika u lik. Oduševljenje publike posebno su izazvala utjelovljenja Pometa i Grižule iz Držićevih djela, ali i suvremena hrvatska poezija na koju se publika spremno podsjetila. Nakon predstave i niza aplauza, publika je čestitala ovom redovitom profesoru Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i ujedno prvaku hrvatskog glumišta na sjajnoj izvedbi.

Bogati program Hrvatske božićne priče u Milanu nastavio se, kroz razgovor generalne konzulice s glavnim gostima večeri: predstavnicima Hrvatske zajednice, Antonelom Božić, Kluba Prijatelji Hrvatske, Maurizio Giorgietta, uz isticanje njihovih aktivnosti kroz posljednja dva desetljeća. Uslijedio je razgovor sa umjetnicima, Marka Vrdoljaka i prof. Joška Ševe, a dvije su se hrvatske udruge iz Milana pobrinule i za enogastronomski doživljaj, zdravicu, te zabavni dio programa; mogli su se kušati te večeri i proizvodi hrvatskih tvrtki (hrvatska tvrtka  Žito Osijek- DOBRO, Dida Bože, Vina Zadro, Mljekara Livno – livanjski sir), a tvrtka Solo Croazia iz Milana i Marcelo Brozović pobrinuli za primamljive nagrade na zabavnoj lutriji.   

Sretna lica uzvanika, druženje i brojne čestitke organizatorima bile su dokaz da se te večeri radilo o visokokvalitetnom kulturnom događaju u Milanu kojim se u Božićno vrijeme predstavila Hrvatska u ovom značajnom talijanskom gradu.  

Izložba umjetničkih fotografija autora  Marka Vrdoljaka pod nazivom ˝Ljepote Hrvatske˝  otvorena je u Milanu sve do Božića, u prostoru „Spazio Seicentro“ u Via Savona 99, svakim danom od 10-13h i od 14-18h.

Tekst/Foto: Hrvatska zajednica Milano

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije