34.8 C
Zagreb
23.7 C
Zürich
24.5 C
New York
28.7 C
Hong Kong
28.7 C
Melbourne
Ponedjeljak, 4 srpnja 2022

HŠD ‘Zagreb’ iz Arbona proslavilo 50. godina uspješnog rada

U subotu, 2. veljače 2019. g., u punoj dvorani Seeparksaal u Arbonu svečano je proslavljena 50. obljetnica utemeljenja HŠD ‘Zagreb’ kojeg su osnovali Hrvati iz Arbona i šire okolice Bodenskog jezera. Bila je ovo ujedno i 30. obljetnica tradicionalnih zabava koje društvo organizira i na kojima su nastupila mnoga zvučna imena hrvatske glazbene scene.

Službeni program započeo je himnom Republike Hrvatske. Nakon himne, brojnim članovima, simpatizerima, uzvanicima i gostima obratio se predsjednik društva g. Robert Mašić. Posebno je pozdravio uvažene goste, generalnog konzula Republike Hrvatske Slobodana Mikca te gradonačelnika grada Arbona Andreasa Balga.

Gradonačelnik Arbona Andreas Balg, generalni konzul Slobodan Mikac, predsjednik HŠD Zagreb Robert Mašić

Generalni konzul Mikac srdačno je pozdravio sve nazočne i čestitao obljetnicu članovima HŠD ‘Zagreb’. Naglasio je važnost postojanja udruga za naš narod u inozemstvu jer one potiču sportske i kulturne susrete kroz koje hrvatski narod čuva i njeguje svoj identitet daleko od domovine. Naglasio je i da su udruge bitne za dobar i kvalitetan suživot našeg naroda s drugima.

Gradonačelnik Balg je također čestitao obljetnicu i rekao da se on i njegova supruga ugodno osjećaju među nama. Ukratko je opisao porjieklo svojih roditelja i sjećanje na svog pradjeda koji se prezivao Horvat. Na mađarskom Horvat znači Hrvat što je gradonačelnika Balga navelo na zaključak da je i on jedan od nas.

Predsjednik Mašić u svom je obraćanju podsjetio na pet desetljeća djelovanja udruge i zahvalio svim članovima, posebice nogometnom timu. Uručio je zahvalnice za doprinos prilikom osnivanja udruge prvom predsjedniku Branku Kengleru te najstarijim članovima udruge Branku Pregleju, Karlu Blažekoviću, Nikoli Rebrini, Alojzu Pančišku, Slavku Matijeviću i Dragi Ružeku. Zahvalio je također svima koji su na bilo koji način podržavali udrugu, a posebno onima koji više nisu među nama.

                                                Predsjednik Mašić s jubilarcima 

Posebna zahvala bila je upućena ženama koje su neumorno pomagale u radu udruge, posebice kad su za razna događanja pripremale tradicionalne slatke delicije. Zahvalio je i mladima koji su po uzoru na svoje roditelje prihvaćali sve poslove, od posluživanja do prodaje i izdavanja tombola, kako bi svako događanje proteklo u najboljem redu. Zahvalio se na suradnji Hrvatskim katoličkim misijama, Hrvatskoj dopunskoj školi, te Hrvatskom kulturnom centru Arbon.

Proslavu pedesete obljetnice HŠD ‘Zagreb’ učinili su posebno veselom i zabavnom glazbeni gosti TS Slavonia Band te Mate Bulić s kojima je veselje trajalo do sitnih sati, onako kako to uvijek biva među našim pukom.

Tijekom dana održao se i tradicionalni malonogometni turnir na kojem je sudjelovalo 17 momčadi.

U kategoriji aktivnih mjesta najboljih osvojili su:

  1. Vatreni Arbon
  2. FC Träne 19
  3. Allstar Arbon

Poredak najboljih kod seniora :

  1. Krajišnik Vorarlberg
  2. NK Ban
  3. Galeb Lustenau

Pedeset godina sportskog i punih trideset godina kulturno-zabavnog djelovanja uistinu je hvale vrijedno jer su na tim mjestima mnogi Hrvati iz ovog djela Švicarske pronašli djelić domovine. Čestitamo Hrvatskom športskom društvu ‘Zagreb’ na obljetnici i želimo im još mnogo uspješnih godina.

POVEZANI ČLANCI

PRATITE NAS

984ObožavateljiLajkaj
339SljedbeniciSlijedi
35SljedbeniciSlijedi
98PretplatniciPretplatiti

Najnovije