Proslava blagdana bl. Alojzija Stepinca u Švicarskoj

Na proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca pozvali su 10. veljače 2019. u švicarski Dietikon Zajednica bl. Alojzije Stepinac i Hrvatska katolička misija Zürich.

Svečanost se održala u crkvi sv. Josipa i počela svetom misom koju je predvodio fra Antonio Šakota. Na samom početku pozdravio je posebne goste iz domovine koji su nazočili; prof. dr. Ivanu Franić i gđu Maru Plaza Leutar iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, gđu Ivanku Kunštić i gđu Dinu Rukavina iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te koordinatoricu Hrvatske nastave u Švicarskoj Aleksandru Šeremet.

Prisutnima se kratko obratila prof. Franić koja je izrazila svoje zadovoljstvo što ima priliku tokom radne posjete Švicarskoj Konfederaciji nazočiti ovom, za Hrvate važnom događaju.

Fra Antonio se u svojoj propovjedi osvrnuo na životni put blaženog Stepinca. ‘Stojimo pred čovjekom koji je živio u vrijeme s kojim još uvijek nismo na čistu. Pred čovjekom koji je znao braniti drugoga i drugačijega jer je imao kičmu. Znao je prepoznati ljudsko lice i ljubio je svoj narod.  Neka nam primjer blaženog Stepinca pomogne da smognemo snage vidjeti gdje smo,’ kazao je između ostalog fra Antonio.

Svetu misu svojim pjevanjem upotpunio je misijski zbor pod vodstvom sestre Zore, a posebnost svečanosti  je što mnogobrojni vjernici nazoče u narodnim nošnjama svog kraja.

Nakon svete mise druženje je nastavljeni u župnoj dvorani gdje je upriličen domjenak.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru