Jubilarni, dvadeseti humanitarni turnir ‘Kruh. Sv. Ante’ u Švicarskoj

Dvadeseti humanitarni turnir ‘Kruh svetog Ante’ u švicarskom Oberglattu koji tradicionalno organiziraju Hrvatska katolička misija Zürich i hrvatske sportske udruge održao se u subotu, 16. veljače 2019. godine.

Na turniru su kao i dosadašnjih godina sudjelovale aktivne i seniorske močadi koje svojim dolaskom na ovaj turnir podržavaju humanitarno – kariatativnu organizaciju ‘Kruh sv. Ante’ Franjevačke Provincije Bosne Srebrene.

Posebnost ovog turnira je što se u sklopu istog održava misno slavlje koje je o. g. predvodio fra Joso Oršolić, ravnatelj organizacije ‘Kruh Sv. Ante’ uz koncelebraciju  fra Ivana Prusine iz HKM Zürich.

Na početku sv. mise fra Joso je zahvalio organizatorima i podsjetio na prerano preminulog Blaška Šarića, velikog dobročinitelja, inicijatora i dugogodišnjeg organizatora ovog turnira.

U svojoj propovijedi fra Joso je istaknuo stvarne ljudske vrijednosti upitavši: – Što mi to dobrog možemo činiti? Okrenimo se onima koji ništa nemaju! Pred Bogom smo svi mi siromasi jer nam uvijek nešto nedostaje. Siromašna je i naša domovina jer ljudi odlaze, kazao je između ostalog prenijevši nazočnima u nekoliko rečenica stvarnu situaciju iz Bosne i Hercegovine i aktivnosti organizacije koja godišnje podijeli više od 365’000 obroka. Propovjed je završio zahvalnim riječima, zajednici, organizatorima, svećenicima, sestrama i igračima, istaknuvši da nikad ne treba gubiti one stvarne vrijednosti – vjeru, ljubav i nadu.

Na kraju misnog slavlja, igračima i vjernicima je uručio blagoslovljene krunice, uratke vjernika iz župe Zvornik koje je za ovu prigodu donio iz domovine.

Slijedila je dodjela nagrada najboljim momčadima turnira:

Aktivni:                                                                                   Seniori:

1. Srednja Bosna                                                               1. Jadran Zofingen

2. MNK Livno                                                                     2. NK Hajduk Zürich

3. Lokomotiva                                                                    3. Kraljeva Sutjeska

4. NK Bugojno                                                                   4. NK Bugojno

Najbolji igrači turnira primili su posebne nagrade koje su donirala poznata nogometna imena. Tako je kod seniora najbolji golman Ante Jukić dobio rukavice koje je poklonio Mirko Salvi a najbolji igrač Nikola Garić originalne kopačke od Tomija Jurića. Najboljim aktivnim igračima, golmanu Martinu Grüteru uručene su rukavice koje je poklonio Eldin Jakupović, dok je dres Josipa Drmića pripao najboljem aktivnom igraču Josipu Tustonji.

U ime organizatora ovog turnira, svima je zahvalio predsjednik Kruh Sv. Ante u Švicarskoj Dario Jonjić, obećavši da će se niz i dve dobro koje je organiacijom turnira Blaško Šarić započeo, zasigurno nastaviti i sljedeće godine.

Druženje je u Chliriethalle nastavljeno zabavom. Za odličnu atmosferu bili su ovu večer zaduženi Denis Bagavac i Mladen Martić koji su neumorno ispunjavali želje gostiju. Priliku pokazati svoje umijeće dobili su svi koji su i sami imali hrabrosti zapjevati uz karaoke i dj-a P. Jurića.

Ovaj, hvale vrijedan cjelodnevni događaj i ovaj put je pokazao zajedništo hrvatskog naroda iz iseljeništva s potrebitima u domovini.

‘Neka nam nikada ne bude teško činiti dobro!’

Više o organizaciji: http://www.kruhsvetogante.com/o-nama/

Autor


Ruža Studer
Više o autoru