Poziv na sudjelovanje u novom e-savjetovanju – Dan Hrvata izvan Republike Hrvatske

Tema novog otvorenog e-savjetovanja je: Obrazloženje prijedloga odluke o proglašenju „Dana Hrvata izvan Republike Hrvatske“ na koje su svi pozvani.

Obrazloženje:

U svrhu jačanja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, člankom 10. Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske (Narodne novine, 124/11 i 16/12) utvrđeno je da Hrvatski sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske donosi odluku o proglašenju „Dana Hrvata izvan Republike Hrvatske“.

„Dan Hrvata izvan Republike Hrvatske“ dan je koji će povezati Hrvate izvan Republike Hrvatske sa njihovim hrvatskim identitetom, korijenima i bogatom hrvatskom poviješću te dati priznanje postignućima i doprinosu Hrvata izvan Republike Hrvatske u ostvarivanju samostalnosti te pomoći u najpotrebitijim vremenima hrvatskog naroda.

„Danom Hrvata izvan Republike Hrvatske“ naglasit će se zajedništvo jednog i nedjeljivog  hrvatskog naroda koji uključuje i Hrvate u Bosni i Hercegovini, hrvatsku nacionalnu manjinu u europskim državama te hrvatsko iseljeništvo u europskim i prekomorskim državama.

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske za odnose Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, kojeg čine izabrani predstavnici najznačajnijih i najbrojnijih udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, predložio je za proglašenje dana 22. kolovoz, spomendana Blažene Djevice Marije Kraljice Hrvata „Danom Hrvata izvan Republike Hrvatske“, uzimajući u obzir stoljetne migracije hrvatskog naroda i njegovu vezanost  za Katoličku Crkvu, pod čijim su se okriljem održavala ne samo središnja okupljanja Hrvata izvan Republike Hrvatske, već i očuvanje hrvatskih kulturnih običaja, jezika i identiteta, naročito u razdoblju koje je prethodilo ostvarivanju hrvatske državne samostalnosti.

S obzirom da je titula Blažene djevice Marije “Kraljica Hrvata” predstavljen i prepoznat kroz povijest hrvatskog naroda diljem svijeta, proglašenje 22. kolovoza „Danom Hrvata izvan Republike Hrvatske“ osigurat će se trajna poveznica hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i izvan nje na temelju poštivanja globalnih hrvatskih običaja, baštine i identiteta.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=10370

Savjetovanje je otvoreno do: 7. 3. 2019.