14.8 C
Zagreb
5.9 C
Zürich
9.9 C
New York
19.5 C
Buenos Aires
24 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

Večernjakova domovnica 2019.

Tko će dobiti “Večernjakovu domovnicu 2019.” ? Donosimo kandidate koji su ušli u izbor najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla.

KATEGORIJA: SPORT

1-a) Najpopularniji sportaš/sportašica

1. Mark Katić, hokejaš, Adler Mannheim
2. Andrej Kramarić, nogometaš, TSG Hoffenhei
3. Domagoj Duvnjak, rukometaš, THW Kiel
4. Željko Musa, rukometaš, SC Magdeburg
5. Domagoj Pavlović, rukometaš, MT Melsungen
6. Ivona Dadić, atleticarka, Union St.Pölten
7. Roberto Soldić, MMA borac, Düsseldorf
8. Josip Brekalo, nogometaš WfL Wolfsburg

1-b) Najpopularnija amaterska sportska momčad

1. NK Croatia Karlsruhe
2. SD Croatia Berlin
3. SC Croatia Mülheim (U17)
4. NK Croatia Bietigheim
5. NK Croatia Zürich
6. NK Croatia Stuttgart
7. KK Croatia Stuttgart „Hawks-Sokoli“
8. SV Slavonija, Bern
9. SK Cro Vienna, Beč

KATEGORIJA: GLAZBA

2-a) Najpopularniji glazbenik/glazbenica/pjevač/pjevačica

1. Renato Šimunović RIN, reper, Ludwigsburg
2. Tomislav Butorac, violinist, München
3. Filip Tyran, skladatelj i pijanist, Gradišce
4. Helena Mamich, sopranistica, Berlin
5. TS „Ruža“, Stuttgart
6. Vjeran Ježek, glazbenik, München
7. Senad Ajanović, pjevač i kompozitor, Wiesbaden
8. Ljubinko Šipura, glazbenik, Traunreut
9. Vanessa Mai, (Vanessa Mandekic), pjevačica, Aspach
10. Bernarda Brunović, Zürich
11. Josip Terze, glazbenik, Bec
12. Tin Samardžić, glazbenik, SAD
13. David Oštrek, operni pjevač, Berlin

KATEGORIJA: GLUMA

3-a) Najpopularniji glumac/glumica/redatelj

1. Toni Gojanović, glumac, Aachen
2. Danijel Hadrović, redatelj, Frankfurt
3. Tomislav Vujčić, redatelj, Düsseldorf
4. Josip Čuljak, glumac, Berlin

KATEGORIJA: SPEKTAKLI

4-a) Showbizz

1. Vero Gottschlings, voditeljica, Berlin
2. Tanja Pejić, TV kuharica, Stuttgart
3. Tamara Sedmak, voditeljica, model, Baden
4. Valerija Šestić, model, Thun
5. Tihana Babij, manekenka, Beč

4-b) Najznačajniji događaj godine

1. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata, Beč
2. Hrvatska večer Croatie Hagen
3. Susret čuvara hrvatske etno baštine, Filderstadt
4. Miss Supranational hrvatskog iseljeništva, Beč
5. Proslava 50. godina HŠD-a Zagreb iz Arbona, Švicarska
6. Skup hrvatskih gospodarstvenika, Düsseldorf
7. Susret hrvatskih studenata iz Njemačke
8. Hercegovačka večer, Stuttgart

4-c) Najuspješnije hrvatske udruge

1. Hrvatska akademska zajednica Austrija, Beč
2. Austrijsko društvo za kroatistiku, Beč
3. Kulturno-umjetničko društvo „Kraljica Katarina“, Gelsenkirchen
4. Hrvatska kulturna zajednica, Mainz
5. Folkorna skupina Zagreb, Wuppertal
6. Hrvatsko kulturno društvo Mažuranić, Berlin
7. Hrvatska zajednica Berlin
8. Hrvatska kulturna zajednica Calw

NAJPOPULARNIJE SPORTSKE AMATERSKE CRO-MOMČADI:

1. NK CROATIA KARLSRUHE je jedan od najstarijih hrvatskih nogometnih klubova iz Njemačke. Klub se natječe u B-Kreisklassi, a od prije dvije godine po prvi put od njegova postojanja kao predsjednica ga vodi žena. Riječ je o Mariji Jaković, poduzetnoj ženi koja je odnedavno postala i predsjednica Udruge hrvatskih nogometnih klubova Beden Württemberg. U godini obilježavanja 50. obljetnice Croatia Karlsruhe organizira nekoliko velikih događnja. Ta događanja
će, sa održavanjem poznatog turnira Croatica Cup te Zabavnometno večeri Croatije, biti u službi promocije kluba koji je ostavio dubok trag na hrvatski nogomet u Njemačkoj.


2.SD CROATIA BERLIN ili punim imenom Sportsko društvo Croatia Berlin je po rezultatima najuspješniji a po članstvu najbrojniji hrvatski klub u Njemačkoj. Uz prvu momčad, koja igra u najvišoj ligi Berlina (6. Njemačkaliga), Croatije je sa svojih još 11 momčadi zastupljena u svim berlinskim ligama, od najmlađih uzrasta do veterana. U sastavu SD Croatije djeluje i jako uspješna futsal momčad koja je bila dvostruki prvak Njemačke (2010. i 2011. godine), prvak sjeveroistočne Njemačke te četverostruki prvak Berlina. Ponajveće zasluge za velike rezultate Croatije Berlin, koji su ime tog kluba pronijeli širom Njemačke i svijeta, pripadaju predsjedniku kluba Josipu Begiću, koji se na čelu kluba nalazi od 2012. godine.


3. U-17 MOMČAD SC CROATIA MÜLHEIM A/R je najuspješnija momčad kluba koji se posljednjih godina svojim rezultatima nametnuo kao vodeći hrvatski nogometni klub u Sjevernoj Rajni i Vestfaliji. Ponajveće zasluge za to pripadaju predsjedniku kluba Darku Babiću, koji je odnedavno postao i predsjednik Udruge hrvatskih nogometnih klubova NRW-a. U-17 ili B-Jugend SC Croatia Mülheim u 2018. godini ostvarila je veliki uspjeh osvajanjem Stadtpokala, a zatim osvajanjem i Kreispokala. Na kraju sezone su kao prvaci svoje lige, kroz dodatne kvalifikacije, izborili ulazak u Niederrheinliga (druga njemačka liga tog uzrasta) u kojoj i danas uspješno nastupaju. Uspjeh B-Jugenda Croatie je uspjeh ne samo za taj hrvatski klub već i za grad Mülheimam Ruhr, jer više od 20 godina nijedna momčad tog grada nije postigla takav rezultat.


4. NK CROATIA BIETIGHEIM je jedan od najstarijih i najuspješnijih hrvatskih nogometnih klubova u Baden Württembergu. Nakon što su dvije godine zaredom ulazili u višu ligu, te tako postali pravi nogometni hit u svojoj regiji, Croatija se nije zaustavljala. Nastavila je rasti i u Bezirksligi te se prošle sezone zaustavila na drugom mjestu. Ove sezone hrvatska momčad, koja ima jak igrački kadar, pokušat će napraviti još jedan korak te postati najuspješnija hrvatska momčad u Baden Württembergu. Iako igraju u gradu u kojem ne živi puno Hrvata, Croatia Bietigheim već tradicionalno ima najvjernije i najbrojnije navijače.


5. NK CROATIA ZÜRICH je nogometni ponos Hrvata Švicarske. Ove godine „najhrvatskiji od svih hrvatskih klubova u Švicarskoj“ slavi 50 obljetnicu postojanja. Dolaskom novog predsjednika Stjepana Špehara, koji je odnedavno i predsjednik Udruge hrvatskih nogometnih klubova Švicarske, klub se stabilizirao i polako kroči stazama uspjeha. Taj uspjeh u amaterskoj 3. ligi Švicarske trasira trener i igrač Stanislav Blažanović, koji je na tom mjestu uspješno zamijenio dugogodišnjeg trenera Croatije Roberta Ćurića, koji se povukao zbog
privatnih obveza. U slavljeničkoj godini, Croatia neće ostvariti svoj najveći uspjeh iz 2002/2003. godine kada su ušli u 2. regionalnu ligu Švicarske, ali će nastojati biti u vrhu pa dogodine ući u utrku za prvaka.


6. NK CROATIA STUTTGART je dugogodišnji član jake stuttgartske Bezirkslige. Predvođena predsjednikom kluba Mijom Čagljem, koji je nekada i sam bio igrač Croatije, klub je stabiliziran i dobro posložen. Uz aktivnu momčad u Bezirksligi, Croatija ima i tri uzrasta juniora te futsalmomčad koja se natječe u Regionalligi. Tu je još i odjel košarke, kojeg ćemo posebno predstaviti. Povratkom ranijih igrača te prihvaćanjem pojačanja iz Hrvatske i BiH, Croatija na čelu sa trenerom Nikiem Orozom želi posložiti jaku momčad koja bi dogodine mogla ući u borbu za sam vrh ljestvice.


7. SV SLAVONIJA BERN je osvajanja trećeg mjesta na Europskom prvenstvu hrvatskih klubova izvan domovine, koje je održano prošlo ljeto u Sesvetama kod Zagreba, iznenadila mnoge ljubitelje hrvatskog sporta, posebice nogometa, u Švicarskoj i šire. No, to nije bilo iznenađenje za nogometaše SV Slavonije koji su odlično odigrali turnir a dobre igre nastavili su i u prvenstvu amaterske 3. lige Švicarske. U jaku prvu momčad, Slavonija ima jednako dobru i drugu momčad. A druga momčad Slavonije je jedina hrvatska momčad koja je kraj jesenskog dijela prvenstva završila na prvom mjestu.


8.KK CROATIE STUTTGART „HAWKS-SOKOLI“ je jedina košarkaška momčad među nominiranim momčadima za ovogodišnju Domovnicu. Nominacija nije slučajna jer su „hrvatski sokolovi“ već u prvoj sezoni kao novajlije u Bezirksligi osvojili prvo mjesto. Pojačani s nekoliko košarkaša iz Hrvatske i BiH, „Hawks-Sokoli“ su i u novu sezonu ušli samouvjereno i prvi dio prvenstva završili na prvom mjestu bez ijednog poraz. Valja istaknuti kako „Hawks-Sokoli“ djeluju kao košarkaški ogranak pri NK Croatiji Stuttgart te da iz dana u dan okuplja sve veći broj košarkaša.


9. SK CRO VIENNA BEČ se i ove godine, zbog rezultata koje postižu, našla u izabranom društvu onih koji konkuriraju za Večernjakovu domovnicu. Iako su među najmlađim hrvatskim klubovima, osnovni su tek prije 14 godina, danas je Cro Vienna najprepoznatljivi i najaktivnijih hrvatski klub u Beču. Sve momčadi Cro Vienne, od najmlađih do najstarijih, nastupaju u austrijskim ligama. U klubu posebice brinu o podmatku. Uz momčad seniora, u ligama za mlade nastupa još 12 momčadi podmlatka od osam pa do osamnaest godina. Nogometna škola Cro Vienne poznata je po tomu što stvara mlade igrače. Neki od njih su stigli i do najvećih austrijskih klubova te mlade reprezentacije Hrvatske.

13 HRVATSKIH GLAZBENIKA SVJETSKOG GLASA:

Hrvatska je po mnogočemu prepoznata u svijetu i vjerojatno nema kutka na kugli zemaljskoj gdje hrvatski narod nije ostavio neki trag. Ali zanimljivo, nakon sporta najčešće se hrvatsko ime čuje u svijetu glazbe. Dokaz tomu je i ovogodišnja kategorija Glazba u izboru Večernjeg lista za nagradu Večernjakova domovnica, čija će se finalna večer održati u subotu 23. ožujka 2019. godine u 20 sati u Kongresnom centru Kurhaus u Bad Homburgu kod Frankfurta na Majni. Iz godine u godinu, ta je kategorija nepresušan izvor novih glazbenih imena u hrvatskom iseljeništvu a ovaj put zasigurno i jedna od najjačih i najneizvjesnijih kategorija izbora. Danas ih predstavljamo čak 13 za koje su Večernjakovi čitatelji poslali najviše nominacija.
Renato Šimunović RIN, reper, Ludwigsburg Reper RIN ili pravim imenom Renato Šimunović oduševljava svoje fanove rap hitovima kao što su „Bros“ ili „Monica Bellucci“. U Njemačkoj se proslavio 2017. godine albumom “Eros”. Renato je rođen i odrastao u Bietigheim-Bissingen, a danas živi i djeluje u Ludwigsburgu. Surađuje s poznatim reperima Cazom i Yung Hurnom. Godine 2016. pjesma Bianco mu je proglašena ljetnim hitom. Časopis Juice proglasio ju je najboljom rap pjesmom tog ljeta. U proljeće 2017. godine Renatove su pjesme po prvi put stigle do službenih njemačkih top lista. Iste godine izlazi već spomenuti album “Eros” koji je proglašen najboljim u toj godini u kategoriji rap glazbe. Posljednjih godina RIN (Renato Švorinić) je osvojio brojne nagrade, uključujući i nagradu za najboljeg debitanta na Hiphop.de Awards 2017.

Tomislav Butoracviolinist, München, Tomislav Butorac je glazbenik, violinist, poznat je kao i solist, koncertmajstor i član komornih ansambla. Rođen je u Münchenu, gdje je završio Visoku glazbenu školu. Vlasnik je i osnivač izdavačke kuće Edition Butorac, specijalizirane za glazbu za gudače i čija su izdanja tražena u cijelom svijetu. Edition Butorac je poznata i po izdanjima hrvatskih skladatelja, među kojima je i Dora Pejačević, do danas jedna od najpoznatijih hrvatskih skladateljica.uključujući i nagradu za najboljeg debitanta na Hiphop.de Awards 2017.

Filip Tyran, skladatelj i pijanist, Gradišće, Austrija Filip Tyran je gradišćanski Hrvat poznat kao svestrani glazbenik, glazbeni pedagog, skladatelj i aranžer. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Beču, a školovao se i na Collective School of Music u New Yorku. Poznat je kao član gradišćansko-hrvatskg benda Coffeeshock Company, voditelj je orkestra “Blue Danube Orkestar” i ženskog ansambla “Družice” i “Basbaritenori”. Plesač je i koreograf u Kolu Slavuj.

Helena Mamich, sopranistica, Berlin Helena Mamich je magistrica glazbe, sopranistica i liječnica s berlinskom adresom. Roditelji su joj iz Tomislavgrada, a Helena je rođena u Canberry, u Australiji. Diplomirala je na Akademiji „School of Music na Australian National University u Canberry, magistrirala na Master of Music na Australian National University u Sydneyu. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada među kojima je i nagrada “Kornfeld Postgraduate Scholarship” kao najbolja studentica solo pjevanja na magistarskom studiju, te nagrada za najbolju izvedbu avangardne pjesme to jest solo pjesme napisane u 21.stoljeću. Pjevanjem se bavi od pete godine kada je gledala Splitski akvarel, operetu hrvatskog skladatelja Ive Tijardovića. Od tog prvog susreta s operetom u živo, Helena Mamich ostala je trajno privučena scenom i pjevanjem.

 

TS “Ruža”, Stuttgart Tamburaški sastav “Ruža” iz Filderstadta osnovan je 2017. godine i broji sedam članova. Oni žive i djeluju u Filderstadtu i okolici a dolaze iz svih krajeva Hrvatske i BiH. Početkom 2019. izdali su svoj prvi singl “Slavonijo tebi”, pjesmu za koju kažu da ih je inspirirao mladić koji je prije nekoliko godina iz Slavonije došao u Filderstadt. Pjesma je nastala zbog njegove ljubavi i nostalgije prema Slavoniji, pa će se u njoj pronaći mnogi koji su svoju Slavoniju napustili. Tamburaški sastav Ruža vodi Dario Žugac a članovi su još Matija Marijnović, Tomislav Krijan, Antonio Šalamon, Svetlan Boštik, Dražen Žugac i Matej Barišić. U Njemačkoj pa i Švicarskoj su već prepoznati jer sviraju na brojnim događanjima i festivalima.

Vjeran Ježek, glazbnik, München  Vjeran Ježek, hrvatski glazbenik iz Lepoglave, od listopada prošle godine je predavač docent na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta “Ludwig Maximilian Univerzitet” u Münchenu. Ima dugogodišnje iskustvo kao glazbenik u profesionalnim orkestrima, solista, bio je i mentor međunarodnih seminara. Sad predaje na Sveučilištu kojeg su pohađali brojni nobelovci, među kojima su i Ian Fleming, Gustav Hertz, Rainer Maria Rilke, Sophie Scholl, Richard Strauss, Thomas Mann… Papa Benedikt XVI. bio je i student i profesor ovom Sveučilištu u Münchenu koje se smatra jednim od najprestižnijih sveučilišta u Njemačkoj i svijetu kojeg su pohađali i brojni hrvatski studenti. Vjeran Ježek studirao je klasičnu trubu u Innsbrucku i Münchenu. Bio je prvi trubač orkestara u Karlsruheu, Plauenu i Zwickauu. Podučavao je i na privatnoj Glazbenoj akademiji u Münchenu

Senad Ajanović, pjevač i kompozitor, Wiesbaden (sl.2.) Senad Ajanović je hrvatski glazbenik iz Wiesbadena koji je poznat i kao glavni vokal banda Blu Bosa koji je surađivao s brojnim poznatim pjevačima, među ostalim i s poznatom kubanskom pjevačicom u Njemačkoj Cary Cuellar. I najpoznatiji Hrvat u Njemačkoj Niko Kovač ga je često angažirao dok je bio u Frankfurtu za zabave koje radio njegov sad bivši nogometni klub Eintracht Frankfurt. O Ajanovićevoj glazbenoj karijeri, koja je vodila iz Sarajeva preko Dubrovnika do Njemačke opširan prilog u Frankfurtu je napravila i Hrvatska radio televizija (HRT). Ajanović snima pjesme i sa svojim bandom nastupa po hrvatskim skupovima i zabavama u Frankfurtu i okolici.

Ljubinko Šipura, glazbenik, Traunreut. Ljubinko Šipura živi i djeluje u njemačkoj Traunreutu. Rođen je i odrastao u Kotor Varošu gdje je pohađao Glazbenu školu. Godine 1988. dolazi kod roditelja u Njemačku gdje se nastavlja baviti glazbom. S napunjenih 18. godina u Njemačkoj se počinje profesionalno baviti pjevanjem. Godine 1992. izdaje svoj prvi album Kotor Varoš. Zahvaljujući pjesmi Kotor Varoša nastupa diljem Njemačke i Europe. Poslije toga uslijedilo je izdavanje još četiri albuma među kojima se izdvaja pjesme “Stranac u rodnom
kraju” te “Vremena stara” i “Božić u tuđini” u kojima s sjetom pjeva o svom rodnom kraju i prošlim vremenima.

Vanessa Mai, (Vanessa Mandekić), pjevačica, Aspach Njemačka “schlager” princeza Vanessa Mai (26) pravog imena je Vanessa Mandekić. Otac joj je Hrvat a majka Njemica. Rođena je u Aspachu u njemačkoj Saveznoj državi Baden-Württemberg. Kaže da je glazbeni talent naslijedila je od oca Marina koji je u mladosti imao svoj band, a s kojim je Vanessa ponekad i nastupala. Svoje prve glazbene korake imala je u školskom mjuziklu “Čarobnjak iz Oza”. Profesionalno je počela 2012. godine pjevati u njemačkoj grupi Wolkenfrei, a 2016. godine je započela samostalnu karijeru. Njezin talent otkrio je poznati njemački skladatelj i producent Dieter Bohlen koji joj piše tekstove za pjesme. Umjetničko ime Mai je uzela iz mjeseca u kojem je rođena, svibnja (Mai). Prvi album joj se zove “Rainbow”. Prodan je u milijunskoj tiraži. S drugim albuom “Schlager” također bilježi milijunske brojke.

Bernarda Brunović, Zürich. Bernarda Brunović (26) je švicarsko-hrvatska kantautorica i pjevačica. Rođena je u Zagrebu, ali odmalena živi u Švicarskoj. Gotovo je potpuno slijepa od rođenja i govori pet jezika. Javnosti je poznatija pod umjetničkim imenom Bernarda  Bruno. Našla se i među 16 izabranih natjecatelja koji će se u subotu, 16. veljače, u Opatiji natjecati na Dori 2019. za mjesto predstavnika Hrvatske na Euroviziji. Bernarda je već bila na korak do Eurovizije. S pjesmom “Confidence” 2010. godine osvojila je drugo mjesto na švicarskom izboru za pjesmu Eurovizije, kada ju je zapazio i menadžer slavne Celine Dion i ponudio joj suradnju. Nedavno se natjecala i u popularnom njemačkom glazbenom showu “The Voice of Germany” gdje je osvojila srca žirija i publike i došla do finala. Njemački mediji su je nazivali i funky divom.

 

Josip Terze, glazbenik, Beč. Josip Terze uspješni je hrvatski glazbenik u Beču. Rođen je u Splitu gdje je napravio svoje prve glazbene korake. U Beču studira dirigiranje na bečkom konzervatoriju u klasi prof. Christiana Shulza, dirigenta i čelista bečkih simfoničara. Uspješno vodi nekoliko zborova, dirigira, organizira koncerte. Nažalost do izlaska ovog teksta od predlagača koji su ga kandidirali za Domovnicu nismo dobili više podataka, a niti smo više podataka pronašli na internetu.

Tin Samardžić, glazbenik, SAD. Tin Samardžić se proslavio kao član prvog hrvatskog boy banda Saša, Tin & Kedžo. Snimili jedan album i zapalili regiju hitom “365”, a onda su krenuli svatko svojim putem. Tin je krenuo u Ameriku, točnije u Brooklyn. Rođen je u Supetru na otoku Braču kojeg često posjećuje. Americi se i dalje bavi glazbom. Nažalost, i kod Tina Samardžića, do izlaska ovog teksta od predlagača koji su ga kandidirali za Domovnicu nismo dobili više podataka, a niti smo više podataka pronašli na internetu.

David Oštrek, operni pjevač, Berlin, Njemačka. David Oštrek je operni pjevač i član opere u Berlinu. Jedan je od najperspektivnijih mladih hrvatskih opernih pjevača. Studirao je na bečkom Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti. Sa samo 17 godina je osvojio treću nagradu na slovačkom natjecanju ‘Juventus Canti’, nakon čega sudjeluje na brojnim natjecanjima uključjući prestižno natjecanje “Die Neue Stimmen”. Imao je brojne solističke koncerte i nastupa uz orkestar. Nastupao je u Engleskoj, Austriji i Sloveniji. Surađivao je s Catharine Danley u ansamblu ‘Aestas Musica’. Tijekom studija, pjevao je uloge doktora u ‘La Pulcinella’ te Achisa u operi ‘David et Jonathas’. Član je Međunarodnog opernog studija u berlinskoj državnoj operi Unter den Linden, koju sponzorira Zaklada Bertelsman, pod vodstvom Daniela Barenboima. Pjevao je i ulogu ulogu Figara u ‘Le Nozze di Figaro’ u Ve13. lškom narodnom kazalištu.

‘GLUMA’: U UTRCI ČETIRI ASA

TONI GOJANOVIĆ rođen je u Šibeniku. Nakon niza uloga u kazališnim predstavama, popularnost u domovini stekao je ulogom splitskog liječnika u domaćem filmu “Karaula”. Iako su mu predviđali sjajnu karijeru u Hrvatskoj, Toni Gojanović se prije nekoliko godina odselio iz domovine i počeo glumiti u serijama i filmovima u Njemačkoj i Engleskoj, te se skrasio u njemačkom Aachenu, gdje ostvaruje zapažene kazališne uloge i uloge u njemačkim serijama. Nedavno je izišao i njegov film “Jewelry Junky”, u kojemu igra glavnu ulogu, a ostvario je i ulogu u hrvatskoj seriji “Uspjeh”, koja se zasad prikazuje samo na HBO GO, odnosno servisu za video na zahtjev, namijenjenom gledanju serija i filmova, na mobitelima, tabletima…, pa serija još nije dostupna široj publici.

DANIEL HADROVIĆ redatelj je i autor iz Frankfurta. Ovih dana završava film “Töte mich noch einmal“ (Ubij me ponovno), u kojem jednu od glavnih uloga igra poznati njemački glumac Antonio Putignano. Filmsku glazbu za film radila je engleska grupa Two Whole Quails. Ove godine izlazi mu i roman “Der Zauberlehrling”. Hadrović je rođen 1980. godine u Frankfurtu. Podrijetlom je iz Križevaca, odakle mu je pokojni otac. Redatelj otkriva kako su prve njegove priče nastale upravo u Križevcima, u koje je obitelj ranije često odlazila. Hadrović je 2016. godine objavio svoju prvu knjigu kratkih priča “Kiss Me, Stalker”.

TOMISLAV VUJČIĆ njemački je redatelj hrvatskog podrijetla iz Düsseldorfa. Prije nego što je zakoračio u svijet glume, iz Njemačke je otišao u Hrvatsku jer je želio odslužiti vojni rok. Učinio je to nakon mature 2003. godine. Kad se vratio upisao je, a potom i diplomirao na Fakultetu zdravstvenih komunikacija u Bielefeldu (Bachelor of Science in Health Communication). Njemačka javnost upoznala ga je na premijeri njegova prvog kratkometražnogilma “Champ”. Film je u kino Savoy u Düsseldorf privukao velik broj gledatelja i dobio odlične kritike struke. Kasnije je prikazivan na brojnim filmskim festivalima u čitavoj Njemačkoj. Vujčić danas radi u filmskom studiju u Schwerte, piše scenarije i producira.

JOSIP ČULJAK jedan je od najangažiranijih glumaca hrvatskog podrijetla u Njemačkoj. Rođen je u Stuttgartu. Studirao je glumu na Sveučilištu za glazbu i kazalište „Felix Mendelssohn Bartholdy“ u Leipzigu. Već je tad imao zapažene kazališne uloge u kazalištu u Dresdenu. Od 2001. do 2008. godine bio je stalni član kazališta Magdeburg. Godine 2005. dobio je nagradu za mlade umjetnike. Trenutno je angažiran u kazalištu Hans Otto u Berlinu. Do sada je glumio u kazalištu i na filmu, a zapaženiji su mu nastupi u mjuziklu “Titanic”, predstavi “Leteći konobar” te u Shakespeareovoj komediji “Kako vam drago”. Sudjelovao je i u raznim filmskim i televizijskim produkcijama kao što su “Die Friseuse” i “Hotel Adlon“ koji ga je proslavio.

IZ GODINE U GODINU OTKRIVAMO NOVE USPJEŠNE ISELJENE HRVATE

U vremenu kad je pozornost hrvatske javnosti usmjerena na problem iseljavanja iz Hrvatske, dobro je znati kako upravo u hrvatskom iseljeništvu živi velik broj Hrvata koji su cijenjeni, a njihov rad priznat u svijetu i zemljama u kojima žive. Teško je doznati koliko je takvih Hrvata u svijetu, ali nevjerojatan je podatak da Večernjakova domovnica iz godine u godinu otkrije nova imena onih koji odrastaju i grade karijere u svijetu a svoju domovinu nose u srcu. Danas predstavljamo kandidate iz kategorije “Showbizz”, a prva je Vero Gottschlings. Voditeljica kojoj je otac Nijemac, a majka Hrvatica zaslužuje biti u izboru Večernjeg lista jer osjećaje prema hrvatskoj domovini ističe u svim svojim njemačkim intervjuima.

Vero Gottschlings (31) je voditeljica iz Berlina. Kroz svoje intervjue je razgovarala s brojnim poznatim njemačkim imenima, a najviše je se dojmio onaj s reperom Bushidom. Osim na televiziji i radiju, vodi razne programe na događanjima u Berlinu. Verina majka je Hrvatica. Često u njemačkim medijima  stiče kako joj je majka s posebnom tugom govorila o ratu u Hrvatskoj pa je na spomen Domovinskog rata još je i danas obuzme tuga. Majka i baka (majčina mama) su jako vezane uz hrvatsku zajednicu u Berlinu pa su je, otkriva, kao dijete svake nedjelje vodile na svetu misu u hrvatsku crkvu. Cijelo djetinjstvo je provela odlazeći ljeti u Hrvatsku s majkom i bakom. – Tad mi je bilo krivo jer dok su moji prijatelji odlazili na razna mjesta po svijetu, dok sam ja uvijek odlazila u isto malo selo kraj mora, ali danas sam im na tome zahvalna jer sam zavoljela Hrvatsku. Nastojim ići što češće – otkrila je u intervju za njemačke medije.

Tanja Pejić (39), poznata je TV kuharica iz Schwäbisch Halla kod Stuttgarta. Bila je natjecateljica prve sezone RTL-ovog kulinarskog showa „Tri, dva, jedan – kuhaj“, a danas je TV i radio voditeljica. Urednica je i voditeljica kulinarskih emisija „Zakuhajmo zajedno s Tanjom Pejić“, snimala je gastro putopise, vodila radio emisiju „Kuhajmo s Tanjom“, sudjelovala na raznim sajmovima predstavljajući gastro brendove. U suradnji s Hrvatskom katoličkom zajednicom Stuttgart Zentrum, okupila je 60-ak Hrvatica i Hrvata i pokrenula Kuharsku radionicu. Također, vodi tečajeve kuhanja u Školi za integracijske i druge tečajeve u Schwäbisch Hallu. Organizira hrvatske večere za Nijemce te tako promovira hrvatsku tradiciju kuhanja.

Tamara Sedmak (43) rođena je u švicarskom Badenu. TV voditeljica je i fotomodel, a bavi se i glumom. Govori čak pet jezika (hrvatski, njemački, engleski, francuski i talijanski) i vodi emisije i programe na tim jezicima. Već 15 godina je voditeljca na najpopularnijim švicarskim i njemačkim TV programima, od njemačkog SAT1 do Sat1 Schweiz, n-tv, N24, Sky, Sport1, SSF, SRF, Radio Energy, Blick Zeitung. Godine 2007. proglašena je najboljom tv-prezentericom Njemačke. Tamarin otac je Hrvat, a majka Francuskinja. U Švicarskoj je postala popularna kad je 1991. godine pobijedila na modnom natjecanju “Concours Mannequin” održanom u Parizu. Godine 1992., natjecala se za “Elite Model Look” u New Yorku gdje je ostvarila zapažen uspjeh. Bila je i Miss Schweiz des Publikums” 2002. godine. Imala je i svoj band i pjevala. Nakon izleta u modni svijet, odlučila je čime se želi baviti i postala poznato TV lice u Švicarskoj i Njemačkoj.

Valerija Šestić (23) je hrvatsko- švicarska manekenka rođena je u Švicarskoj. S 13 i pol godina dobila je prvi modni angažman za jednu švicarsku modnu kuću. Put k slavi počela je tek s hrvatskom modnom agencijom Talia Models Tihane Harapin Zalepugin. Od 2011. godine je članica newyorške modne agencije Women Management koja je s Valerijom izazvala skandal u svijetu mode, a koji je hrvatsku ljepoticu naposljetku proslavio. Agencija ju je te, 2011. godine poslala na Tjedan mode u New York gdje je nosila reviju dizajnera koji su se zarekli da neće angažirati modele mlađe od 16 godina. Tory Burch, Rodarte i Oscar de la Renta čije je kreacije nosila su ostali šokirani kad je modni svijet otkrio da je Valeriji bilo tek 15 godina. Od tada do danas Valerija je nosila kreacije svih najpoznatijih svjetskih dizajnera od Caroline Herrere, DKNY-ja, Marca Jacobsa, Oscara de la Rente, Jeremy Scotta, Ohne Titel, Louis Vuittona, Phillip Pleina, Emporia Armanija, Matthew Williamsona, Julien MacDonald.. bila je zaštitno lice svih brojnih poznatih brendova.

Tihana Babij ima 19 godina i manekenka je iz Beča. Proglašena je za Miss hrvatskog iseljeništva 2018. Zahvaljujući toj tituli otišla je na natjecanje u Vodice i postala Miss Supranational Hrvatske. Hrvatsku je na svjetskom izboru ljepote u Poljskoj predstavljala u nacionalnom kostimu s hrvatskim simbolima u zlatnom vezu. Bavi se modelingom Tihana je rođena u Beču, podrijetlom je iz mjesta Plehan kod Dervente. Zbog posla, ali i oca koji radi u Münchenu, je kaže najčešće na relaciji Zagreb, Beč, München. Voli isticati svoju veliku obitelji. Naime Tihana ima jednog brata i čak šest sestara. Prema pisanju medija, Tihana se izdvaja savršenim oblicima tijela, neodoljivim osmjehom te elegancijom kretanja, bez razlike hodala u potpeticama od šest inča ili bosonoga.

Osam nominiranih za događaj godine

Zajedništvo je od iznimnog značaja za Hrvate u iseljeništvu, pogotovu mlađe generacije i one koji će tek doći. To zajedništvo najbolje se čuva kroz razna hrvatska događanja, od zavičajnih večeri, zabava, smotri folklora, balova, pa čak i izbora za ljepotu. Na svim tim događanjima okuplja se tisuće Hrvata koji tako njeguju svoju bogatu hrvatsku baštinu te se međusobno zbližavaju, ostvaruju poznanstva, prijateljstva, pa i ljubavi. Danas predstavljamo osam hrvatskih događanja u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji za koja su Večernjakovi čitatelji poslali nominacije u izboru za Večernjakovu domovnicu.

HRVATSKI BAL GRADIŠĆANSKIH HRVATA, BEČ Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata održava se neprekidno od 1948. godine. Najveća je kulturna manifestacija ove hrvatske narodne manjine koja je na prostor današnje Austrije došla prije pet stoljeća. Ove je godine održan 72. hrvatski bal. Okupio je oko 1300 gostiju, Hrvata iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Italije, kao i njihove brojne prijatelje s raznih strana svijeta. Kroz taj bal, Hrvatski centar u Beču kao organizator tog događaja, predstavlja svoju baštinu ali i „povezuje kulturu, politiku, diplomaciju i gospodarstvo kako bi se istaknuo važan doprinos hrvatske zajednice u Beču i na drugim autohtonim područjima”. Svake godine na bal stižu neki od austrijskih i hrvatskih ministara te drugi visoki gradski i pokrajinski dužnosnici iz Hrvatske i Austrije.


HRVATSKA VEČER CROATIE HAGEN  Kulturno-sportsko društvo Croatia iz Hagena koje djeluje od 2000. godine, već godinama uspješno organizira svoju tradicionalnu Hrvatsku večer. Klub su pokrenuli mladi Hrvati u Hagenu, pa ne čudi što i na Hrvatsku večer dođe i do tisuću mladih ljudi. Organizatore već godinama vodi želja da kroz Hrvatsku večer okupe što veći broj mladih Hrvata iz Hagena i okolice. Prilikom osnivanja Hrvatske večeri, smatrali su kako mladim Hrvatima u Hagenu treba dati nešto što će ih okupiti, zabaviti, zbližiti. Hrvatska večer je to uspjela. I ne samo to, kroz Hrvatsku večer uspjeli su pokrenuti humanitarnu pomoć koju daju potrebitima u Hrvatskoj i BiH.


SUSRET ČUVARA HRVATSKE ETNO BAŠTINE, FILDERSTADT Brojne hrvatske folklorne skupine iz domovine i iseljeništva svake godine se okupljaju u Filderstadtu kraj Stuttgarta na tradicionalnom Susretu čuvara hrvatske etno baštine kojeg organizira Folklorno društvo Ruža iz Filderstadta. Tamburaški sastav „Ruža” je jedna od najaktivnijih hrvatskih folklornih skupina u iseljeništvu. Filderstadt tako na jedan dan postaje centar hrvatske tradicijske kulture u iseljeništvu. Na Susretu se biraju i najljepše djevojke u narodnim nošnjama, a najljepša ide izravno na Izbor za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Svojom koncepcijom Susret čuvara hrvatske etno baštine već 6 godina uspijeva promicati bogatstvo tradicionalne Hrvatske u inozemstvu, kako među mladim, u iseljeništvu rođenim Hrvatima, tako i među brojnim građanima Njemačke.


MISS SUPRANATIONAL HRVATSKOG ISELJENIŠTVA, BEČ Izbor „Miss Supranational hrvatskog iseljeništva“ bio je iznenađenje noći 27. Hrvatskog bala kojeg je u Beču prošle godine organizirala Austrijsko-hrvatska zajednica (AHZ) za kulturu i šport. Riječ je o izboru za najljepšu djevojku hrvatskog iseljeništva, koja pobjedom sudjeluje na izboru „Miss Supranational Hrvatske“, a kasnije, ako pobijedi, i na “Miss Supranational svijeta”. Suorganizator izbora je predsjednik Austrijsko-hrvatska zajednica Miroslav Piplica, a vlasnice licence Supranational Hrvatske Sanja Bjedov i Tamara Roglić, bivše hrvatske uspješne manekenke. Ovaj izbor s oduševljenjem su dočekale djevojke iz cijelog hrvatskog iseljeništva. U Beču su se tako za najljepšu iz hrvatskog iseljeništva borile djevojke iz Austrije, Njemačke, Švicarske, pa i BiH.


PROSLAVA 50 GODINA HŠD ZAGREB IZ ARBONA, ŠVICARSKA Hrvatsko športsko društvo Zagreb iz Arbona ove je godine proslavilo 50. godišnjicu djelovanja. Godišnjicu su obilježili svojom tradicionalnom feštom koju već desetljećima organiziraju svake godine u veljači. Neumorni članovima društva na proslavi 50. godišnjice okupili su više od tisuću Hrvata, starih prijatelja koji se duže nisu vidjeli, znance, mlade Hrvate. Društvo je prema broju članova i neprestanim organizacijama kulturnih i sportskih zbivanja, najaktivnije hrvatsko društvo u istočnoj Švicarskoj. Već pet desetljeća financijski potpomažu humanitarne projekte u Hrvatskoj i BiH, ali i u Švicarskoj. Dosad su prikupili oko pola milijuna franaka u humanitarne svrhe.


SKUP HRVATSKIH GOSPODARSTVENIKA, DÜSSELDORF Skup hrvatskih gospodarstvenika u Düsseldorfu je tradicionalno najveći i najznačajniji godišnji sastanak hrvatskih gospodarstvenika u Njemačkoj i Europskoj uniji, što ga u ime hrvatskih tvrtki koje posluju u Njemačkoj i EU organizira Gospodarsko-interesno udruženje INGRA-DET iz Düsseldorfa. Uz predstavnike članica najznačajnijih i najvećih hrvatskih i nekoliko bosanskohercegovačkih tvrtki koje posluju u Njemačkoj, na taj skup već godinama dolaze predstavnici hrvatskih ministarstava iz Zagreba, predstavnici gospodarskih komora Njemačke i Hrvatske, Hrvatske udruge poslodavaca te direktori svih najvažnijih hrvatskih tvrtki koje posluju u Njemačkoj i EU.


SUSRET HRVATSKIH STUDENATA IZ NJEMAČKE Susret hrvatskih studenata iz Njemačke već sedam godina organizira Hrvatski dušobrižnički ured iz Frankfurta na Majni u suradnji s hrvatskom katoličkom misijom u kojoj se Susret održava. Riječ je o duhovno-studijskom susretu na kojeg dolaze mladi Hrvati koji studiraju na brojnim sveučilištima i fakultetima u Njemačkoj. Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina je još na prvom susretu, prije sedam godina, istaknuo kako s hrvatskim studentima računa hrvatska pastva u Njemačkoj te da vjeruje kako će oni doprinijeti jačanju svijesti i daljnje potrebe pastorala na materinskom hrvatskom jeziku. Vlč. Ivica Komadina tada je izrazio nadu kako će studenti svojim znanjem, poglavito kad preuzmu važne službe u Njemačkoj ili u domovini, biti od velike pomoći kako njemačkoj tako i domovinskoj društvenoj sredini. Od tada do danas, na Susret dolazi sve veći broj mladih hrvatskih studenata.


HERCEGOVAČKA VEČER, STUTTGART Hercegovačka večer u Gerlingenu kod Stuttgarta već 19 godina okuplja Hrvate podrijetlom iz Hercegovine i njihove prijatelje. Riječ je o jednom od najvećih skupova u hrvatskom iseljeništvu koji okupi svake godine do dvije tisuće ljudi. Organizator skupa je Hrvatska zajednica Hercegovina Stuttgart koju posljednjih godina uspješno vodi Zoran Primorac. Hercegovačka večer već godinama gradi svehrvatsko zajedništvo koje je najjače izraženo kroz tu večer na koju dolaze iseljeni Hrvati iz svih krajeva Hrvatske i BiH. A to hrvatsko zajedništvo je ono najjače što Hrvate veže i snaži u tuđini, u kojoj nastoje sačuvati svoj jezik, kulturu, baštinu i tradiciju za naraštaje koji dolaze.

Nominirano osam udruga i zajednica

Hrvatske udruge, klubovi i zavičajne zajednice najčešće u svom radu promiču hrvatske nacionalne posebnosti. Tijekom godina svog postojanja pokazale su su iznimno aktivnima i korisnima, pogotovo za mlađe naraštaje Hrvata u iseljeništvu. K tome su zapažene i cijenjene među svojim domaćinima u zemlje u kojoj djeluju. Uz kulturu i običaje, neke od njih uspješno promiču znanstvenoistraživački rad te tako otvaraju vrata i mladim Hrvatima iz domovine. U današnjem Večernjem listu predstavljamo osam udruga i zajednica koje su prema odluci Večernjakovih čitatelja i žirija ušle u izbor za Večernjakovu domovnicu.

Hrvatska akademska zajednica Austrija, Beč Hrvatska akademska zajednica u Beču potiče i promiče znanstveno-istraživački rad Hrvata u Austriji, domovini i svijetu, posebice mladih talentiranih Hrvata. Nedavno je u izdanju Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji i Hrvatske akademske zajednice u Austriji izašla knjiga “Hrvati i hrvatske udruge u Austriji” koja na više od 1.200 stranica, uz stotinjak ilustracija, jezikom književnosti objašnjava što ustvari znači biti iseljenik. Riječ je o jednoj od najorganiziranijih i najplodnijih hrvatskih udruga u Austriji i hrvatskom iseljeništvu.


Austrijsko društvo za kroatistiku, Beč Austrijsko-društvo za kroatistiku utemeljeno je 2016. godine u Beču na inicijativu veleposlanice Republike Hrvatske u Austriji dr. Vesne Cvjetković. Poticanja kroatistike u Beču i Austriji, produbljivanja austrijsko-hrvatskih književnih i povijesnih veza te promicanja hrvatskog jezika i kulture bio je osnovni cilj a kasnije je postao i priorite tog Društva. Svjesno problema vezanih uz status hrvatskog jezika u Austriji, Društvo je posebnu pozornost usmjerilo na osvješćivanje austrijske javnosti o samosvojnosti i samobitnosti hrvatskog jezika, jednog od 24 službenih jezika Europske unije. Znajući da se borba za hrvatski jezik mora temeljiti na dokazima, Društvo je znalački prikupilo niz relevantnih članaka akademika Radoslava Katičića o hrvatskom jeziku i sabralo ih u knjigu „Konturen und Zusammenhalt der kroatischen Sprache“, objavljenu 2017. godine na njemačkom jeziku u izdanju Školske knjige.


Kulturno-umjetničko društvo „Kraljica Katarina“, Gelsenkirchen Članovi i predstavnici Hrvatskog zavičajnog društva Kakanj – Kraljeva Sutjeska i Kulturno- umjetničkog društva Kraljica Katarina iz Gelsenkirchena godinama njeguju neraskidivu vezu između iseljenih Hrvata tog kraja s onima koji su u Hrvatskoj i BiH. Često organiziraju zajednička putovanja u svoj rodni kraj i posjećuju znamenitosti i tradicionalne vrijednosti kako bi mladi naraštaji rođeni u iseljeništvu što više naučili o svom podrijetlu. Predstavljaju kulturu, tradiciju i povijest svog bosansko-hercegovačkog kraja i njegovih ljudi


Hrvatska kulturna zajednica, Mainz Hrvatska kulturna zajednica Mainz osnovana je 1991.godine. Od tada do danas zajednica uspješno njeguje i promiče hrvatsku kulturnu baštinu nizom aktivnosti i događanja u Mainzu i okolici. Izložbama, kazališnim predstavama, njegovanjem folklorne baštine, predavanjima, prikazivanjem filmova slijede sebi zadane ciljeve. HKZ Mainz njeguje i 50-godišnje prijateljstvo gradova Zagreba i Mainza. Zajednica ima odličnu suradnju s Gradom Mainzom i Zagrebom, a na čelu društva je predsjednica Katica Vraneša.


Folklorna skupina Zagreb, Wuppertal Folklorna grupa Zagreb djeluje već 42. godina u okviru Hrvatske katoličke misije Wuppertal. Osim u misiji članovi FS Zagreb nastupaju i po cijeloj Njemačkoj. Unatrag nekoliko godina oduševljavaju Hrvate u iseljeništvu nastupom u kazališnoj predstavi “Ero s onoga Svita” koja je inspirirana Gotovčevom operom originalnog naziva „Ero s onoga svijeta”. Za mnogobrojne Hrvate u Wuppertalu Folkolorna skupina Zagreb je njedan od najprepoznatvljiviji simbola tamošnje Hrvatske katoličke misije i Hrvata Wuppertala.


Hrvatsko kulturno društvo V. F. Mažuranić, Berlin Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić osnovano je 1980.godine. Društvo radi na očuvanju i unapređenju hrvatske kulturne baštine. Zanimljivo, osnivači su Društvu dali ime Vladimira Frana Mažuranića jer je taj veliki hrvatski autor živio, radio i umro (1928.) u Berlinu. Do sada su društvo vodili: fra Rafael Begić, fra Ivan Dotur, Ivan Milčec, Mate Bajić i Ana Wegener. Aktualni predsjednik društva je Stjepan Lozančić. Posljednjih godina društvo je dosta aktivno na planu organiziranju tribina sa hrvatskim gostima, političarima i književnicima.

Hrvatska kulturno umjetnička i športska zajednica Berlin Hrvatska kulturno umjetnička i športska zajednica e. V. iz Berlina je jedna od najvećih i najstarijih hrvatskih zajednica u Europi. Osnovana je 1984 godine a unutar zajednice djeluje kazalište mladih „Marin Držić“. 1990. Hrvatska zajednica svake godine organizira Slavonsku i Dalmatinsku večer a poznati su i po proslavi Martinja – krštenja vina te maškaranoj zabavi. Hrvatska zajednica Berlin organizira i brojne druge aktivnosti tijekom godine. U Zajednici, koju posljednjih nekoliko godina vodi predsjednica Mira Kiš, djeluju i razne druge sekcije, od šahovske, folklorne, glazbene do kazališne.

Hrvatska kulturna zajednica Calw Hrvatska kulturna zajednica Calw je osnovana je 1993.godine, na inicijativu Hrvata željnih kulture u Calwu. Prvi predsjednik je bio Ivan Budija dok je sadašnji Ivica Laškarin. Broje 150 članova čime se rijetko koja kulturna zajednica u iseljeništvu može pohvaliti. Prošle godine su organizirali veliku proslavu u povodu svoje 25. obljetnice djelovanja te obilježava Dan državnosti RH na kojoj su okupili više od tisuću Hrvata. Iako na području Calwa ne živi manji broj Hrvata, na događanja koje organizira HKZ Calw dođe veliki broj Hrvata iz obližnjeg Stuttgarta i okolice.


Tekst i foto: Fenix Magazin

POVEZANI ČLANCI

Najnovije