HKUD Fala u posjetu domovini

Nakon višeljetnog snivanja HKUD „Fala“ iz Schaffhausena ponovno je posjetilo domovinu. U večernjim satima 28. veljače autobus okićen hrvatskom zastavom i pun „Falaša“ uputio se prema Hrvatskoj.

„Falašima“ je prva stanica bila hrvatska metropola- Zagreb, gdje su se malo odmorili od dugoga puta i proveli vrijeme u kratkom obilasku grada te uživali u slobodnom vremenu. U poslijepodnevnim satima vesela se skupina uputila u Korenicu- konačno odredište ovog putovanja. Naime, HKUD „Korenica“ je u ime prijateljskih odnosa koji su izgrađeni s HKUD-om „Fala“ uputio ovom švicarskom društvu poziv na svoje 6. folklorne večeri.

Članove „Fale“ srdačno su dočekali domaćini te njihov župnik vlč. Mile Čančar i poželjeli im dobrodošlicu u veselom raspoloženju i s bogatim stolom.

Jutro je bilo rezervirano za posjet jednom od najljepših nacionalnih pakrova na svijetu, a koja se nalaze neposredno u blizini Korenice. Dakako, riječ je o Plitvičkim jezerima. Hrvati iz Švicarske nisu krili svoje oduševljenje prirodnom ljepotom ovog kraja naše zemlje.

Uslijedile su pripreme za nastup- krunu ovoga putovanja. „Falaši“ su se odijenuli u izvorno turopoljsko ruho koje su ponosno nosili, te su uspješno prezentirali pjesme i plesove toga kraja u koreografiji pod nazivom „Djevojčica kolo vodi“. Veliki doživljaj „Falašima“ je bio pratiti nastupe izvornih skupina. Pratili su nastupe domaćina- HKUD-a „Korenica“, KUD-a Lijeskovac iz Vinkovaca, FD-a Otočac te KUU  „Milan Begović“ iz Vrlike.

Dvoranu srednje škole posjetitelji su ispunili do posljednjeg mjesta, a brojni posjetitelji su bez razmišljanja ovu svečanost pratili i stojeći jer nisu svi bili te sreće da folkloraše prate iz ugodnijih pozicija, međutim, to nikome nije umanjilo doživljaj oduševljenja koji su plesači, pjevači i glumci svojim izvedbama pružali publici.

Druženje folkloraša nastavilo se do sitnih sati uz ukusne delicije i TS „Merak“ iz Rijeke u restoranu „Babić“.

Ovim putem članice i članovi HKUD-a „Fala“ od srca zahvaljuju HKUD-u „Korenica“ na srdačnom gostoprimstvu koje su uživali ovih nekoliko dana te čestitaju na izvrsnoj organizaciji folklornih večeri uz želju i vjeru u daljnju suradnju.

Autor


Ivana Pavletić (Lička)
Više o autoru