Što je ponukalo švicarsku tvrtku Variosystems AG da se odluče za Hrvatsku?

Elektronička tvrtka Variosystems AG sa sjedištem u švicarskom Steinachu koja diljem svijeta broji 1’600 zaposlenih, 12. veljače 2019. u Ludbregu je udarila temelj novom pogonu. Razgovarali smo s vlasnicima tvrtke koji su nam objasnili zašto su odabrali Hrvatsku.

Uređaji koje ova tvrtka proizvodi namijenjeni su u prvom redu industriji – medicini, avijaciji i autoindustriji. Pogone uz Švicarsku imaju u Americi, Šri Lanci i Kini. U Ludbregu su iznajmili halu, a u planu im je proizvodnju u budućnosti proširiti.

– Pregledali smo petnaest lokacija u Hrvatskoj i usaglasili se da je tehnoliški centar Ludbreg za nas najbolje mjesto iz kojeg imamo mogućnost našim klijentima u Europi bez carine pružiti uslugu za jedan ili dva radna dana putem povoljnog transporta kamionom. Ono što nas je u Ludbregu posebno oduševilo je učinkovitost lokalnih vlasti koji su nam u rekordna tri dana riješili cijelu administraciju, ističe jedan od vlasnika i voditelj projekta u Ludbregu, André Bättig. Zasigurno je tome pridonijelo intenzivno zalaganje i podrška koju im je pružio generalni konzul u Švicarskoj, Varaždinac Slobodan Mikac.

U prilog, pogon otvoriti u Hrvatskoj ide svakako i činjenica da nije isplativo proizvoditi u Šri Lanci i uvoziti u Europu, naglasio je Bättig. – U Ludbregu imamo sve što nam treba; povoljan zemljopisni položaj, zadovoljavajuću strukturu stanovništva te poduzetničku tradiciju i modernu prometnu infrastrukturu. Sve to pridonosi ekonomskom razvoju sjeverne Hrvatske koju smatramo aktraktivnom za ulaganje.

U ludbreškom pogonu fokus će biti na dodatnoj proizvodnji uređaja, potencijalni dostavljači su već evaluirani.  Iznajmljen prostor dozvoljava rad u smjenama, računaju na  tri smjene koje bi na početku zaposlile 100 radnika.  Pojašnjavaju nam da se namjeravaju prilagođavati budućem rastu i da je već u planu širenje proizvodnje.

– Želimo u Ludbregu pokrenuti kvalitetnu proizvodnju visoke vrijednosti a kupac nam je u središtu pažnje, istaknuli su u razgovoru. U toku su natječaji za zapošljavanje radnika. Više informacija o zapošljavanju može se pronaći na njihovoj stranici:Variosystems 

S lijeva: Norbert Bachstein, Slobodan Mikac,  André Bättig

Autor


Ruža Studer
Više o autoru