Rebeka Mesarić Žabčić i Sonja Tošić Grlač objavile knjigu koja okusom miriše na rodno im Međimurje

Knjiga Mirisi i okusi međimurskog zavičaja u iseljeništvu rezultat je višegodišnjeg znanstvenog rada. Nastala je kao plod suradnje i prijateljstva dviju Čakovčanki i doktorica znanosti. U djelo su utkale svoju ljubav prema zavičaju i rodnom kraju.

One su dr.sc. Rebeke Mesarić Žabčić i dr.sc. Sonje Tošić Grlač. Rebeka je znanstvena savjetnica, zaposlena u Institutu za migracije i narodnosti. Od 2000 godine bavi se istraživanjima vezanim uz hrvatsko iseljeništvo. Živi i radi u Zagrebu. Sonju poznaje većina Međimuraca kao pročelnicu za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije. Ovom su knjigom, kazale su s puno emocija na večerašnjem predstavljanju, željele čitateljima i Međimurcima ma gdje u svijetu živjeli i bili, htjele pomoći otkriti i upoznati njihov identitet i njihovu ljubav prema Međimurju.

Knjiga je izdana u 300 primjeraka. U prvom dijelu donosi podatke o iseljavanju iz Međimurja i migracijama mirisa i okusa, potom slijede prikupljeni recepti međimurske kuhinje i na kraju rječnik međimurske kuhinje.

Književnu večer organizirali su Institut za migracije i narodnosti i Međimurska županije, a umjetnički program oplemenio je glazbenim izvedbama HKD „Pomurje” Lendava.

O knjizi je govorila jedna od recenzentica dr.sc. Daniela Angelina Jeličić, a posjetiteljima u prepunoj dvorani Zrinski zgrade Scheier o vrijednosti ovog djela, o značaju ljubavi prema rodnom kraju, vjeri i obitelji govorio je i župan Matija Posavec. U ime nakladnika Instituta za migracije i narodnosti, brojnim posjetiteljima u prepunoj dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu obratila se i dr. scMarina Perić Kaselj. Svi govornici su suglasni u tome kako je riječ o knjizi koja pobuđuje mirise djetinjstva i rodnog kraja, u ovom slučaju svima nam dragog Međimurja.

Tekst & foto: mnovine.hr Roberta Radović