Svjetski dan osoba s Down sindromom

Danas,  kad pozdravljamo prvi dan proljeća,  obilježava se “Svjetski dan osoba s Down sindromom“Simbolično ovaj datum predstavlja 3 reprodukcije kromosoma 21, koji je jedinstven za osobe s Down sindromom.

Down sindrom se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem dolazi do različitih psihofizičkim poteškoća u razvoju djeteta. Unatoč tome, djeca s Downovim sindromom su topla, dobrodušna, vedra, vesela. Komuniciraju sa svojom okolinom, vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine i mogu biti kreativni. Ipak, cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.

Svi bi mi trebali obilježiti ovaj dan, senzibilirati svoju okolinu i potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom.

Zašto se danas mogu na sve strane vidjeti šarene čarape? Zato što je to simbol Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom iz jednostavnog razloga – oni ih ne mogu upariti.  Obucite i vi šarene čarape i pokažite da i oni, tako različiti, a toliko slični svima nama, osjete da su dio naše zajednice.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru