6.4 C
Zagreb
5 C
Zürich
10.4 C
New York
21.2 C
Buenos Aires
27.9 C
Melbourne
Subota, 20 travnja 2024
spot_img

Ostati i opstati u Ruševu i okolici – Poziv na Forum demokracije

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_heading heading=’Ostati i opstati u Ruševu i okolici – Poziv na Forum demokracije’ tag=’h3′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ color=” custom_font=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jtog7av4′ admin_preview_bg=”][/av_heading]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_image src=’https://moja-domovina.net/wp-content/uploads/2019/03/54433802_2308934999318084_8669022231457693696_n.jpg’ attachment=’21797′ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=’lightbox’ target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ av_uid=’av-jtog8cb7′ admin_preview_bg=”][/av_image]

[/av_one_full][av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” custom_margin=’aviaTBcustom_margin’ margin=’5px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jtoge8zh’ admin_preview_bg=”]
Pozivom na Forum, Udruga građana Put, istina i život iz Ruševa želi potaknuti  u ovom kraju promjene na bolje.

Živimo u sadašnjosti kakva jest, a želimo bolje, više, poštenije, sigurnije i sustavnije uređeno društvo. Želimo biti sretni, veseli, zdravi, humani, optimistični.

Kako to ostvariti? Što sami poduzimamo za ostvarenje istog? Nismo li više kritični nego samokritični? Koliko svojih talenata koji su nam dati zaista koristimo? Što je s optimizmom, novim duhom, idejama? Udaljavamo li se i bježimo od istine ili govorimo samo sebi? Znamo li samo uperiti prst na sve što nas smeta ili se aktivno uključujemo u rješavanje problema?

Odgovore možemo pretpostaviti.

Udruga građana Put, istina i život iz Ruševa (općina Čaglin, Požeško-slavonska županija) želi promjenu na bolje, okrenuti se sebi, onima koji znaju i umiju, hoće i mogu te još jednom dokazati kako i iz naizgled bezizlaznih situacija postoji izlaz.

Prepoznajemo se u Evanđelju sv. Mateja kada Isus u molitvi želi razbuditi naše pouzdanje i kaže: “Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se, jer tko moli – prima, tko traži – nalazi, tko kuca – otvara mu se.”

Po prvi puta organiziramo Forum demokracije u danas malom i zapuštenom selu Ruševu, smještenom na sjevernim obroncima Dilj gore. Selu koje najbolje svjedoči o  dosljednom provođenju politike koje voda u izumiranje i nestajanje.

Naglašavamo kako namjeravamo “doseg” događaja postepeno proširiti na cijelu Hrvatsku, tako da će se svake godine obraditi tema od interesa za hrvatsko društvo u cjelini.

Naziv ovogodišnje teme je: “Ostati i opstati u Ruševu i okolici“.  Prikazat ćemo na zornom primjeru što je dno dna, odnosno čemu vodi urušavanje tradicijskih vrijednosti, demografski slom te marginalizacija neatraktivnih područja. Isto se može vidjeti u velikom dijelu Slavonije.

Cilj nam je okupiti tim ljudi iz znanosti, struke, politike, ljude od iskustva, ideja, autoriteta, kompetencija, založiti se za bolje sutra, za ravnomjerni razvoj, tržišno i socijalno odgovorno ponašanje temeljeno na etičkim principima, a za zajedničko dobro svih nas.

Želimo kreirati poticajno okruženje te vratiti nadu i optimizam uz sebedarje kao primjer, a prikazali bi i suradnju Veleučilišta u Požegi s lokalnom zajednicom.

Na Forumu očekujemo predstavnike Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i više državnih agencija te lokalne i područne uprave i samouprave. Svatko od njih bi iz svoga djelokruga odgovornosti trebao dati odgovor na pitanje ZAŠTO je važno ostati i opstati u maloj sredini kao što je Ruševo.

Gosti iz akademske zajednice, stručnjaci za pojedina pitanja, trebali bi dati odgovore KAKO to provesti u djelo.

Forum će se održati 17. svibnja 2019. godine u prostorijama Osnovne škole Stjepana Radića u Ruševu. Pokrovitelj događa je Požeško-slavonska županija.

S obzirom da je poziv upućen i predstavnicima bankarskog sektora, gospodarskim i poljoprivrednim komorama i drugim gospodarskim subjektima, posebno se veselimo njihovom viđenju mogućih rješenja problema o kojima će Forum raspravljati.

Svima koji prihvate poziv za sudjelovanje naknadno će biti upućena obavijest o točnom formatu Foruma, kao i o preciznom rasporedu svih aktivnosti vezanih za isti.

Osobe za kontakti su Andrijana Plavi mob.  099 509 8485 i Ivan Brkanović mob. 098 182 4471.
[/av_textblock]

[/av_one_full]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije