Obavijest Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu biračima koji na dan izbora žele glasovati u Švicarskoj Konfederaciji

Slijedom Odluke Predsjednice Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, obavještavamo da je za dan održavanja izbora određena

nedjelja, 26. svibnja 2019. godine od 07:00 – 19:00 sati

 Za birače u Švicarskoj Konfederaciji biti će otvorena dva biračka mjesta i to:

  • U Bernu, u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske; Thunstrasse 45; 3005 Bern
  • U Zürichu, u prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske; Belleriverstrasse 5; 8008 Zürich

Kako bi svoje biračko pravo ostvarili u inozemstvu, odnosno kako bi mogli glasovati u Švicarskoj Konfederaciji, birači moraju izvršiti aktivnu, odnosno prethodnu registraciju.

I. BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ 

a.) Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske moraju se aktivno registrirati.

b.) Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji imaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ili će podnijeti zahtjev za njeno izdavanje zaključno s 15.05.2019. godine, bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prebivališta u inozemstvu iz osobne iskaznice) za predstojeće izbore te se ne moraju aktivno registrirati za izbore za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Ako birač želi glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije

II. BIRAČI KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u inozemstvu trebaju podnijeti zahtjev za prethodnu registraciju.

Uredno ispunjen i potpisan zahtjev za aktivnu/prethodnu registraciju, zajedno s preslikom osobne iskaznice/putovnice potrebno je do srijede, 15 svibnja 2019. dostaviti poštom, elektroničkom poštom ili osobno u radno vrijeme za prijem stranaka:

  1. Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bernu za hrvatske državljane iz kantona Basel-Land, Basel-Stadt, Bern, Fribourg, Jura, Neuchatel, Solothurn, Ticino, Valais, Vaud, Ženeva, kao i Kneževine Lihtenštajn.
Adresa: Thunstrasse 45; 3005 Bern
E-mail: vrhbern@mvep.hr
Radno vrijeme za prijem stranaka: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak 9,00-12,00, utorak 9,00-12,00 i 16,00-18,00

 

  1. Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Zürichu; za hrvatske državljane iz kantona: Zürich, Luzern, Uri, Schwyz, Oberwalden, Niederwalden, Graubünden, Zug, Schaffhausen, Appenzell Ausserrhoden, Appenzell Innerrhoden, St. Gallen, Glarus, Aargau, Thurgau.

 

Adresa: Belleriverstrasse 5, 8008 Zurich, Postfach 8034
E-mail: zurich@mvep.hr
Radno vrijeme za prijem stranaka: od ponedjeljka do petka od 9,00 – 13, 00, ponedjeljkom i srijedom od 15, 00 – 18, 00

III. E- GRAĐANI

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup Sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev putem sustava e-Građani.

Svoje podatke u Registru birača možete provjeriti putem poveznice: Registar Birača

Zahtjev za aktivnu registraciju – Obrazac

Zahtjev za prethodnu registraciju – Obrazac

Autor


Ruža Studer
Više o autoru