SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ – VUKOVAR 2019. – 2. Festival nematerijalne kulturne baštine

ZagrebVukovar će i ovoga svibnja postati središnje mjesto susreta brojnih turističkih manifestacija, nematerijalne kulturne baštine, eno i gastro ponude te bogatoga kulturno-umjetničkog i zabavnog programa.

Od 3. do 6. svibnja održava se 2. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija pod nazivom SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ – VUKOVAR 2019. Ulice i trgovi Vukovara bit će ispunjeni glazbom i plesom, brojnim atrakcijama programima za djecu, kreativnim radionicama, uz eno i gastro ponudu iz cijele Hrvatske – najavio je Aleksandar Kovačević, autor i producent festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ na konferenciji za medije održanoj u Hrvatskoj kući „Materina priča“.

Organizatori 2. festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija su Grad Vukovar, TZ Grada Vukovara i Organizatori bez granica, a suorganizatori Vukovarsko-srijemska županija, TZ Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatska kuća „Materina priča“. O velikome značaju Festivala svjedoče i brojna pokroviteljstva – Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Vlada RH, Predsjednik Hrvatskoga sabora, Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska zajednica županija, Hrvatski sabor kulture, Hrvatski svjetski kongres i Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Ambasadori festivala su Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije i, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

Svi zajedno za hrvatsko Naj

Ravnateljica Hrvatske kuće „Materina priča“ Mina Petra na početku konferencije za novinare zahvalila je svima koji su došli na konferenciju i istaknula kako kroz Hrvatsku kuću prođe oko 100.000 ljudi, ali bez obzira na to, ona priča koja će se pokazati u Vukovaru, za nju osobno predstavlja veliku radost, te je pozvala sve građane da dođu u Vukovar kako bismo svi zajedno napravili hrvatsko Naj.


Govoreći o ideji organiziranja festivala dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček je rekao kako se prije godinu i pol dana u razgovoru s autorima festivala zaključilo da Vukovaru upravo treba ovakva manifestacija te da je taj grad idealno mjesto u kojem će se predstaviti Hrvatska u malom, tj. najbitnije od onoga što ima naša država – od gastronomije i glazbe do kulturne materijalne i nematerijalne baštine. Pritom je izrazio nadu kako će ove godine Vukovar privući još više posjetitelja nego prošle godine. – Posebice me raduje što ćemo ove godine uključiti i predstavnike hrvatskih manjina iz okolnih zemalja. Ovaj festival treba postati tradicionalan, nešto po čemu će Vukovar postati prepoznatljiv – rekao je Pavliček. Termin održavanja festivala je idealan jer se odvija uoči Dana grada Vukovara. Pavliček je naglasio kako će ove godine Grad Vukovar osigurati 400.000 kn vlastitih sredstava za suorganizaciju ove manifestacije.

TOP manifestacija u Vukovaru

Govoreći o značaju manifestacije, Marina Sekulić, direktorica TZ grada Vukovara je rekla kako je suradnja s Organizatorima bez granica započela prije godinu i pol, a uz ovaj festival surađivali su i na organizaciji Adventa u Vukovaru. – Ovo je zasigurno top manifestacija u Vukovaru, ali i šire te će pridonijeti brendiranju Vukovara kao top destinacije kontinentalnog turizma, prije svega u sektoru turizma manifestacija – istaknula je Sekulić. Dodala je kako je prošle godine u Vukovaru zabilježeno 73.500 noćenja što je četiri posto više u odnosu na 2017. U dolascima su ostali na razini 2017., ali je važno istaknuti kako je za 30 posto porastao broj dolazaka stranih turista. Posjetitelji s riječnih međunarodnih kruzera su neizostavan segment turista u Vukovaru pa je tako prošle godine zabilježen 231 dolazak kruzera i 32.000 posjetitelja, a za ovu godinu je najavljeno 318 dolazaka kruzera. Marina Sekulić je rekla kako Vukovar razvoj turizma temelji na kulturnoj i memorijalnoj baštini i povijesti vezanoj uz Domovinski rat. – Kulturni turizam je neizostavan stup razvoja turizma u Vukovaru, prije svega temeljen na arheološkoj povijesnoj baštini, vezan za arheološki lokalitet Vučedol gdje je 2015. otvoren suvremeni, jedinstveni Muzej vučedolske kulture – istaknula je Sekulić. Dodala je kako se taj projekt nastavlja izgradnjom arheološkog parka Vučedol. Ukupna vrijednost projekta iznosi 117 milijuna kuna od čega su 100 milijuna kuna bespovratna sredstva. Projekt obuhvaća revitalizaciju tog prostora kojem će se dodati planetarij, vučedolsko naselje, izgradnja restorana te hortikulturno uređenje. – Uz ovakve manifestacije i projekte mijenja se imidž Vukovara i u javnost šalje pozitivna poruka. Za pet godina, Vukovar ćemo vidjeti u jednom sasvim drukčijem svjetlu – naglasila je Sekulić.

Brendiranje Vukovara kao turističkog odredišta

Da je Vukovar gastronomsko središte kontinentalnog dijela Hrvatske koje je, doduše, malo zapostavljeno i zapušteno, govorio je Vedran Barić, upravitelj zadruge Vrhunsko Vukovarsko. Ta je zadruga osnovana u rujnu prošle godine s ciljem brendiranja proizvoda. – To je zahtjevan projekt, koji ćemo, vjerujem kroz pet godina uspjeti realizirati pa će Vukovar biti prepoznatljiv i po svojim gastro proizvodima. Radit ćemo na izvrsnosti i stvaranju kvalitete – rekao je Barić. S njim se složio i Damir Barna, dožupan Vukovarsko-srijemske županije, i sam Vukovarac te istaknuo kako je ponosan što se jedan takav Festival održava baš u tom gradu. Izvršni producent Festivala Silvije Šimac najavio je bogat program kroz tri dana te, među ostalim, izdvojio nastupe Prljavog kazališta, Jure Stublića i grupe Film, Aerodroma, etno grupe Kries, Zvonka Bogdana, LIPE iz Siska, Dubrovačkoga simfonijskog orkestra, Big Benda iz Makarske… Za dobro raspoloženje bit će zaduženi i ulični glazbenici i zabavljači, mađioničari i plesači, etno dizajneri i brojni drugi izvođači. U sklopu Festivala, 6. svibnja od 10 do 17 sati u hotelu Lav održat će se 3. susreti organizatora turističkih manifestacija i svečanost dodjele nagrada Hrvatsko naj.

Sve dodatne informacije možete pronaći na poveznici:  https://svizajedno.eu/

Tekst: Sanja Plješa, Tamara Šašić  Fotografije: Organizatori bez granica