UPISI NA FAKULTETE U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA PRIPADNIKE HRVATSKE MANJINE I HRVATSKOG ISELJENIŠTVA U AK.GODINI 2019./2020.

Nastavno na uspješnu provedbu upisa studenata pripadnika hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva putem posebne upisne kvote u akademskoj godini 2018./2019., projekt upisa se nastavlja i za sljedeću akademsku godinu.

U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu dogovorena je posebna upisna kvota u akademskoj godini 2019./2020. kojom su osigurana  202 upisna mjesta na studijske programe namijenjena:

  • pripadnicima hrvatske manjine u europskim državama (u Republici Austriji, Republici Srbiji, Republici Sloveniji, Slovačkoj Republici, Rumunjskoj, Republici Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj, Talijanskoj Republici, Crnoj Gori, Češkoj Republici, Republici Kosovo i Republici Bugarskoj) te za
  • hrvatskom iseljeništvu u prekomorskim i europskim državama i njihovim potomcima

Za upise u sklopu posebne upisne kvote namijenjene Hrvatima izvan Republike Hrvatske u akademskoj godini 2019./2020., kandidati se prijavljuju izravno na fakultete (nisu u obavezi položiti Državnu maturu Republike Hrvatske), a Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskome iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Jedan od postupaka koji kandidat samostalno provodi je postupak priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije u Agenciji za odgoj i obrazovanje (inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u općim, gimnazijskim i umjetničkim programima) ili u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (priznavanja inozemne srednjoškolske kvalifikacije o završenom srednjem obrazovanju u strukovnim programima). Stoga je važno pravovremeno obratiti se gore navedenim institucijama kako bi cijeli postupak bio na vrijeme završen.

Prijavni obrazac 2019.-20.

Ponuđena mjesta za posebnu upisnu kvotu_tablica

Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama Ureda na sljedećoj poveznici: Hrvatiizvanrh  a kako bi informacije što brže stigle do potencijalnih studenata i njihovih obitelji, vijest je objavljena i na Facebook stranici Ureda .