Obitelj i prijatelji oprostili se od Ivanke i Mate Ivanišević

Obitelj i prijatelje Ivanke i Mate Ivanišević koji su preminuli 12. i 14. ožujka ove godine vijest o njihovom smrti nemilo je iznenadila. Ivanka i Mate upoznali su se u Matinom rodnom Opuzenu, gdje su se vjenčali i dobili svoju prvu kćer. Dolaskom u Švicarsku, vezu prema domovini nisu nikad prekinuli. Tražeći u Švicarskoj hrvatsko društvu, učlanili su se u Hrvatsku kulturnu zajednicu koja je u sedamdesetim i osamdesetim godinama u Švicarskoj okupljala brojno članstvo.

Svojim radom Ivanka i Mate ostavili su u hrvatskom društvu u Švicarskoj dubok trag.  Mate je u tri mandata biran za predsjednika HKZ-a, gdje je osnovao i pet godina vodio Mješoviti pjevački zbor. Bio je isto tako neko vrijeme urednik Društvenih obavijesti. Zajedno sa skupinom roditelja Mate  je potpisao peticiju za uvođenje hrvatskog jezika u dopunske škole. Sve do domovinskog rata, Ivaniševići predano djeluju u HKZ. Na jednom druženju na kojem su se susreli Tihomir Nuić, Zdenko i Dijana Jelčić i Žarko Bedeković, u razgovoru o ratom i barikadama zahvaćenoj Hrvatskoj, te u dogovoru s fra Karlom Lovrićem nikla je ideja i dan financijski poticaj za osnivanjem HHF-a. Zajedno s mnogim drugim Hrvatima Ivanka i Mate predano se više godina posvećuju humanitarnom radu.

Nakon 32. godine rada, Švicarsku su napustili 1998. godine i vratili se u domovinu, u Milnu na otok Brač gdje su ih često posjećivale kćeri s obiteljima. Njihov dom bio je uvijek širom otvorenih vrata gdje su se često okupljali prijatelji iz domovine i Švicarske, koja im je ostala u lijepom sjećanju.

Ivanka je preminula 12., Mate 14. ožujka o.g. Obitelj i prijatelji u Milni ispratili su ih na njihov zadnji put u subotu, 6. travnja 2019.

Iza njih je ostao dubok trag vrijednih i plemenitih ljudi koji su svoje domoljublje iskazivali aktivnostima i predanim radom. Neka im je laka hrvatska zemlja koju su Ivanka i Mate tako voljeli.


Foto: Arhiv Hrvatski humanitarni forum, obiteljski album 

Autor


Ruža Studer
Više o autoru