U subotu 27. travnja 2019.  vjernici iz Gospićko–senjske biskupije hodočastili su u Zagreb i Krašić, rodno mjesto blaženog Alojzija Stepinca. 

Na svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali našlo na čelu s biskupom Zdenkom Križićem, s biskupom u miru Milom Bogovićem i s ostalim svećenicima iz svih šest dekanata preko tisuću vjernika.

Svečanu euharistiju otvorio je pomoćni biskup zagrebački  mons. Ivan Šaško koji je pozdravio sve prisutne u svoje ime i prenio pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, naglasivši pritom da hodočašća potiču na promjenu života i stvaraju u ljudima radost te su ispravni putevi koje treba slijediti u svom životu.

Nastavak svete mise predvodio je biskup Zdenko Križić koji je odmah na početku naglasio da zagovor blaženog Alojzija Stepinca pomogne da se ne ugasi dar vjere nego da treba nastaviti živjeti vjeru. Kroz svoju propovijed  opisao je život bl. Stepinca u teškim i sudbonosnim vremenima  koja su se isprepletala kroz tri države. Kroz sve tri države trpio je hrvatski narod koji je najveća stradanja pretrpio u komunističkoj Jugoslaviji u kojoj je ubijeno preko 700 svećenika, redovnika i redovnica. Stepinac je spašavao koga je mogao spasiti i  pozivao puk i karitas Zagrebačke biskupije da pomognu izbjeglicama. Molio se za mir u obitelji jer je shvatio da su u obiteljima zavladale razne pošasti; od razvoda braka, pobačaja, psovke, do nedostatka zajedničke molitve. U srcima ponestaje prave božje ljubavi i ponestaje volje za  žrtvu i služenje a to su razlozi sve češćih razvoda brakova. Obraćao se i majkama kojima je davao na znanje da baš njima pripada sveta dužnost odgajati svoju djecu u vjeri.

– Vjera slabi a zlo raste i upravo u najtežim vremenima za narod i crkvu Bog nam daje najboljeg pastira čije molitve kao da su danas pisane za nas. I danas su aktualne, nadahnjuju nas a na nama je da slijedimo njegov put pod blagoslovom njegova zagovora,  bile su završne riječi biskupa Križića.

Poslije svete pričesti i blagoslova vjernici su nastavili svoj put u rodno mjesto kardinala Stepinca Krašić. Budući da je crkva bila premala da primi sve vjernike, jedan je dio bio na propovijedi koju je predvodio biskup Križić, dok su drugi obišli spomen sobu u kojoj je kardinal proveo svoje zadnje dane.

Sabrani u molitvi i duhovno jači vjernici su se vratili u Liku. Autorica članka izdvaja citat iz govora kardinala Stepinca hrvatskim radnicima i radnicama u Njemačkoj 1941.: »Kakogod tko sudio i govorio, za mene je sigurno da nema većega patriotizma, nema veće ljubavi prema domovini, nego svuda i svagdje živjeti neokaljanim poštenim i čestitim životom. Sigurne temelje domovine ne stvaraju ni pijanice, ni ubojice, ni kradljivci, ni otimači, ni bludnici, ni kartaši, nego marljivi, trijezni, pošteni i svjesni ljudi.«

Autor


Jelena Benčić
Više o autoru