6.2 C
Zagreb
2.7 C
Zürich
11.1 C
New York
14 C
Buenos Aires
18.3 C
Melbourne
Četvrtak, 25 travnja 2024
spot_img

Mali jezični savjetnik

Pokrećemo novu rubriku, Mali jezični savjetnik, u kojem će profesorica hrvatskog jezika, Marina Bukovec nuditi objašnjenja za česte jezične i pravopisne nedoumice i pogreške.

Sve teme koje vas zanimaju, napišite u komentarima ili nam pošaljite putem maila info@moja-domovina net i na taj način i sami sudjelujte u stvaranju Savjetnika.

JA ĆU NAPISATI / NAPISAT ĆU (FUTUR PRVI)

Futur prvi glagolski je oblik kojim se izražava buduće vrijeme, a tvori se od infinitiva glagola i nenaglašenog prezenta pomoćnog glagola htjeti (ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će).

Nedoumice nastaju oko toga je li ispravno reći i napisati napisati ću ili napisat ću.

Pravilo je vrlo jednostavno:

  • kada infinitiv u rečenici dolazi prije pomoćnog glagola, gubi se završni vokal -i: Ovaj tjedan bit će jako lijepo vrijeme. Napisat ću još jednu knjigu. Vidjet ćemo što nam budućnost nosi.
  • kada je pomoćni glagol prvi, pišemo npr. : On će biti vrijedan. Ja ću napisati još jednu knjigu. Mi ćemo vidjeti što nam budućnost nosi.

U izgovoru se pak odbacuje cijeli infinitivni nastavak -ti (tj. t se gubi ispred ć), stoga izgovaramo: [biće], [napisaću], [vidjećemo].

Ovo vrijedi samo za glagole s infinitivnim nastavkom –ti; glagoli koji završavaju na –ći, zadržavaju krajnje –i u oba slučaja: Ići ću s tobom. Marko će doći sutra. Naći ćemo se u dvorani.

Koje rečenice su ispravno napisane (više je točnih rješenja):

  1. Oni će gledat utakmicu.
  2. Pokloniti ću mami cvijet.
  3. Čitat ću knjigu cijelo popodne.
  4. Zvati ćemo Ivanu.
  5. Bit ćeš zadovoljan.
  6. Stići će na vrijeme.
  7. Reć ćete tko ide na izlet.

Vaše jezično – pravopisne nedoumice napišite u komentarima u našoj grupi Moja Domovina, ili dostavite putem maila: info@moja domovina.net ,isto kao i točna rješenja.


Marina Bukovec
Više o autoru

POVEZANI ČLANCI

Najnovije