Drugi festival u Vukovaru Svi zaJEDNO HRVATSKO NAJ oduševio

Vukovar je i ove godine svoj rođendan proslavio pod krilaticom «Hrvatsko NAJ».

Drugi festival nematerijalne kulturne baštine po drugi put je održan u produkciji agencije Organizatori bez granica Aleksandra Kovačevića, autora i producenta festivala, Silvija Šimca, izvršnog producenta festivala, te uz podršku TZ Grada Vukovara, Grada Vukovara i suorganizatora Vukovarsko –  srijemske županije, TZ Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatske kuće „Materina priča” od 3. do 5. svibnja 2019. u herojskom gradu Vukovaru.

I ove godine pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je uz mnogobrojne uzvanike nazočila otvaranju festivala. Važnost festivala prepoznali su i mnogi drugi koji su svojim pokroviteljstvom podržali organizatore: Vlada RH, Predsjednik Hrvatskoga sabora, Ministarstvo turizma, Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska zajednica županija, Hrvatski sabor kulture, Hrvatski svjetski kongres i Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Da je organizacija festivala dobro pripremljena, mogli su se osvjedočiti svi koji su ta tri dana posjetili Vukovar.  Bogat kulturno-zabavni program privukao je posjetitelje iz bližih i udaljenijih krajeva, susrela su se uz posjetitelje iz domovine mnoga lica i iz susjednih zemalja i iseljeništva.

U kulturnom programu prikazana je i ovaj put bogata riznica hrvatskog naroda, užitak je bio vidjeti stare običaje koje su umjetnici prikazali na glavnom trgu grada Vukovara. Moglo bi se reći; svojim nastupima, štandovima s odabranim delicijama i ponuđenim programom svi su sudionici festivala herojskom gradu poklonili prekrasan dar – simbol zajedništva!

Skoro je pa nemoguće navesti sva zvučna imena koja su se tih dana vidjela u Vukovaru. Izdvajamo ono lice koje je ostavilo poseban utisak i koje je, šetajući vukovarskim ulicama i trgom strpljivo poziralo – izbornika “vatrenih” Zlatka Dalića koji je u Vukovaru predstavio svoju knjigu ‘Rusija naših snova’ i bio uistinu poseban “magnet”. Kad dobijete priliku s ovim velikim čovjekom izmjeniti koju riječ, postaje vam jasno zašto su “vatreni” pod njegovim vodstvom postigli veličanstven uspjeh.

Koncerti na kojima su nastupili Prljavo Kazalište, Jura Stublić, Miroslav Škoro i ostali umjetnici privukli su i oduševili publiku, svi su zajedno pjevali poznate hitove, dok je u petak vrhunac rođendanskog slavlja grada Vukovara bio veličanstven vatromet.

Subota je Vukovaru donijela još jedan poseban poklon: Uz sve što je nudio festival, u gradskoj vijećnici potpisan je ugovor o kupoprodaji hotela ‘Dunav’ investitorima iz Švicarske, tvrtki Immo Invest Partner Ag. Svoje zadovoljstvo nije mogao kriti vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, kao ni dogradonačelnik Marijan Pavliček koji je u pripremama odradio najveći dio posla.

U delegaciji investitora uz izvršnog direktora Džeka Đordića potpisivanju su nazočili Frenk i Petar Đordić  te Švicarci Franz Hidber i Rene C. Jäggi. Budući da je poslije domovinskog rata ovo najveća investicija u gradu Vukovaru, slijedi poseban članak.

Ni loše vrijeme nije moglo pokvariti odlično raspoloženje organizatora i posjetitelja ovog  2. festivala.  Aleksandar i Silvije mogli su se susresti ovih dana na svakom uglu i u svakom trenutku, kako u jutarnjim, tako i u kasnim noćnim satima. Zasigurno je upravo to onaj detalj koji je iznimno bitan da ovako velik događaj uspije. Uz njih svakako treba istaknuti pročelnicu Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić te velik broj volontera koji su svojim angažmanom poklonili ono posebno vrijedno – svoje vrijeme.

Veseli nas da smo kao portal iz inozemstva bili dio ovog posebnog i jedinstvenog događaja. Zaslužuju to organizatori i zaslužuje to herojski grad Vukovar. Vidimo se 2020. u Vukovaru!

Autor


Ruža Studer
Više o autoru