Osvrt za I. smotru malih vokalnih sastava Like u Otočcu

12. 5. 2019., u Otočcu, u Gackom pučkom otvorenom učilištu održana je pod pokroviteljstvom grada Otočca prva smotra malih vokalnih sastava Like.

Mnogobrojnoj i veseloj publici predstavile su se skupine FD Otočac, ženska  skupina FD Ličko Lešćeženska klapa Senjkinje iz Senja, muška i ženska skupina FD Dangubice Kuterevo, ženska skupina iz FD Perušić, ženska skupina Vridnice iz KUD-a Lipa Sinac, muška skupina iz HKUD Široka Kula, te muška skupina iz KUD-a Kraljica Katarina Donji Lapac.

Cijelu smotru budno je pratio dr.sc. Joško Ćaleta kao hrvatski etnomuzikolog i sakupljač hrvatskog tradicijskog  glazbenog narodnog blaga. Sve skupine provele su publiku svojim izvornim pjesmama i napjevima kroz  kršnu Liku. Bio je to predivan nastup svih skupina i za oko i dušu, prelijepo je to kulturno bogatstvo Like koje se njeguje. Čule su se pjesme koje su otrgnute iz zaborava a to je i najveća vrijednost ove prve smotre vokalnih sastava.

Ovom smotrom  grad Otočac se svrstava u centar  dinarskih pjesama, napjeva i plesova. Neka i ostane tako, neka se ori pjesma iz Otočca grada.

Autor


Jelena Benčić
Više o autoru