Seminar folklora Panonske zone u Vinkovcima

Kulturni centar „Gatalinka“ iz Vinkovaca osnovala je dipl. oec. Blanka Žakula 1994. godine. Područje djelovanja je tradicijska baština Hrvatske, a projekti koji se organiziraju imaju za cilj istraživanje, dokumentiranje, edukaciju, prezentaciju i izdavačku djelatnost. Svake godine provode nekoliko projekta koji bi eventualno mogli zanimati i Hrvate izvan domovine.

„Seminar folklora panonske zone“ – Kontinuirano se održava od 1996. godine i ima visoke stručne reference. Na njemu sudjeluju najbolji istraživači plesa i glazbovanja iz Hrvatske, kao i vrsni stručnjaci iz drugih umjetničkih smjerova, iz zemlje i inozemstva, koji pomažu u koncipiranju i prenošenju tradicijske baštine u suvremenom životu.

„Etno frizure svijeta“ –nastavak je projekta „Etno frizure Hrvatske“. Hrvatske frizure su po obliku i tehnikama jedinstvene u svijetu i projekt pomaže da se njihov značaj pokaže drugim zemljama.

„Etno frizure Hrvatske“ – seminar, natjecanje, revija, tiskana građa: tri udžbenika i foto monografija na hrvatskom i engleskom jeziku, te časopis. Ovdje je poželjno da se uključe osobe koje vode KUD-ove u inozemstvu.

„Etno kreacija Hrvatske“ – seminar, natjecanje, revija, časopis. Ovdje se također mogu uključiti osobe koje su otišle iz Hrvatske, a bave se proizvodnjom odjeće.

Kulturni centar „Gatalinka” izdao je 30 stručnih knjiga.  Informacije o njima, te o svim aktivnostima koje udruga organizira mogu se pronaći na web stranici Gatalinka. Sve stručne knjige dostupne su za kupnju.

Autor


Ruža Studer
Više o autoru