Interaktivna slikovnica Lička abeceda – Hvale vrijedan projekt učenika 3. razreda iz Udbine

Zanimljiv uradak, najmanje je što se može reći za interaktivnu slikovnicu “Lička abeceda” koju su izradili učenici 3. razreda Osnovne škole Kralja Tomislava Udbina s učiteljicom Mirjanom Vukelić. Slikovnica ima 30 stranica oslikanih dječjim rukama, a na njima je 29 karakterističnih motiva iz Gacke, Like i Krbave povezanih s glagoljicom. Tehničkom podrškom školskoga knjižničara postavljena je u digitalnom obliku na mrežnu stranicu udbinske Škole.

U slikovnici se nalaze prekrasni dječji crteži ili slike tamburice, coklji, crvenkape, Ante Starčevića, Nikole Tesle, velebitske degenije, Zira, Plitvičkih jezera, Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, ličkog kola, vuka, medvjeda, Frankopana, žaladije, Ivane Brkljačić….., a uz svaki je crtež dodan naziv ispisan glagoljicom i kratka informacija. Naslovnica ove slikovnice, s medvjedićem koji čita glagoljsku knjigu, konkurirala je nedavno u formi plakata na jednom Profilovom natječaju i od 204 pristigla rada, plasirala se među osam nagrađenih.

Izuzetno inspirativan i dobro složen školski rad s uspjelim dječjim crtežima nadilazi školske okvire, uspješno valorizira kulturnu i prirodnu baštinu kontinentalnog dijela Ličko-senjske županije, a odlično bi funkcionirao kao promidžbeni materijal i u turističkom smislu. Nemoguće se oteti misli o potrebi njena tiska, ne samo digitalnog, nego i u papirnatom obliku.

Učiteljica Mirjana Vukelić otkriva nam kako je slikovnica nastajala.

– Slikovnica je stvarana od samog početka ove školske godine na izvanškolskim aktivnostima. Djeca su oduševljeno prihvatila moju ideju. Proučavali smo glagoljična slova i pokušali naći motive koji najbolje predstavljaju Liku. U tome nam je uvelike pomogla redovna nastava Prirode i društva, u kojoj smo upoznavali svoj zavičaj i županiju, i dvije terenske nastave, Velebit-Kuterevo-Krasno i Gospić-Muzejski centar Nikola Tesla-Kosinj. Osim što su dobili zadatak nacrtati i naslikati odabrane prepoznatljive motive, djeca su trebala pronaći interesantne podatke o tim motivima. Prikupljene podatke sažimali smo u školi u kratke tekstove koji sadrže najosnovnije informacije o svakom motivu. Tako da je ova slikovnica cijeli mali projekt i znam da bi djeca bila najsretnija kada bi taj projekt potpuno zaživio, a najveća bi im nagrada bila da mogu primiti slikovnicu u svoje ruke. Time bi dobili i putokaz kako mogu svoje ideje i zamisli realizirati u stvarnosti, u stvarnom životu, rekla nam je učiteljica Vukelić.

Ističe i kako se izuzetno ponosi talentiranim učenicima u malom udbinskom razredu. U izradi slikovnice sudjelovalo ih je sedmero, a jedna učenica među njima, primjerice, osmislila je niz modnih kreacija čija je revija upotpunila nedavno obilježavanje Dana njihove škole. Svojevrsno malo školsko čudo u Udbini ne staje na tome, doznajemo da su već u novim projektima, a o tome svakako neki drugi put. Ova je priča pokazatelj da se puno može kad se hoće i da se u malu udbinsku školu, vrijednu učiteljicu i motivirane učenike, itekako vrijedi ugledati.

Da je slikovnica doista odlično osmišljena i realizirana, možete se uvjeriti na poveznici: OŠ Kralja Tomislava Udbina

Autor: Manja Kostelac