Članovi HKUD-a Fala u Schaffhausenu oduševili organizacijom piknika

„Kad se sjetim suza krene zamirišu uspomene, svake stope rodnog kraja i narodnih običaja…“ 

Najstarije Hrvatsko kulturno umjetničko društvo u Švicarskoj, Fala iz Schaffhausena, u subotu 25. 5. 2019. organiziralo je svoj tradicionalni piknik.

Vrijedni članovi Fale potrudili su se, uprkos  kiši da piknik svim gostima ostane u lijepom sjećanju. Poneki članovi ovog društva imaju sreću da već 41. godinu uživaju u zajedništvu druženja, nastupima, radu, očuvanju hrvatskog blaga i feštama Fale.

I uvijek kad smo skupa srce mi jače lupa, opet nam snaga dođe, sve što nas boli prođe…“

Upravo takva atmosfera se i odvijala pod šatorima – vesela, vedra  i raspjevana. Okupili su se ovdje stari prijatelji, poznanici kao i ljubitelji ovog društva iz bližih i daljih dijelova Švicarske da uz pjesmu, „iće i piće“ razvesele srce i dušu te podijele sve ono što veže ljude u iseljeništvu; pjesma i glazba rodnog kraja.

Uz pratnju neumornog TS “Ekipa“ iz Shaffhausena pjevalo se i plesalo kako to samo zna biti kad se skupi tolika mladost i vidljiva radost, spojene pjesom koje  život slave.

„Ajmo Istro i Zagorje, podignimo sve tri boje, zagrlimo se pred svima neka vide da nas ima…“ 

Oko Fale ne okupljaju se samo članovi društva, već takoreći „uskoče“ u pjesmu i svirku, pa „podignu“  raspoloženje i tzv. “legende” – zabavljači iz Schaffhausena.

„Čovjek orkestar“ – Ivan Ivošević zvani Išo, te harmonikaš i „zlatno grlo Like“- Zlatko Biondić, kroz pjesmu, uz harmoniku, odveli su sve prisutne u delirij, slaveći mladost koja prođe, ljubav, radost pa i tugu.

Preko Kapele, ličke  gore zelene, Dalmacije, Slavonije , Istre, Hercegovine….orille su se i nizale pjesma za pjesmom do kasnih sati.

Sve to veselje bolje je išlo uz domači gulaš, pljeskavice i dobru kapljicu vina koje su vrijedni članovi KUD-a Fala pripremili i neumorno posluživali svoje goste  koji su se okupili na pikniku.

Bilo je ovo još jedno u nizu prekrasnih druženja na otvorenom, ispunjeno pozitivnim i otvorenim srcima, koje povezujuje zajedništvo i ljubav prem Domovini.

Hvala organizatorima na ljepoti darivanja, dogodine, vidimo se opet!

„A ti si v srce mi tak puno sunca dala, kaj morem ti neg’ reć: Od vsega srca fala!“

Foto: Željko Stipić

Autor


Željka Pelc Siroglavić
Više o autoru