Pod nazivom Lijepa si zemljo moja – Grüezi mitenand HKUD Croatia iz Basela i KUD Zadarski tanac održali koncert u Zadru

Na glavnom trgu ispred Županijskog ureda u Zadru, dana 1. lipnja 2019. održana je veličanstvena manifestacija i promocija bogate kulturne baštine i tradicionalnog etno folklora iz svih krajeva Hrvatske.

Suradnjom dva KUD-a, onog gostujućeg, HKUD „Croatia“ Basel iz Švicarske i domaćina, KUD „Zadarski tanac“ iz Zadra, uz iznimno zalaganje i zvijezdu vodilju Ivana Baričića, koreografa i stručnog voditelja, posjetitelji su bili svjedoci posebnog cijelovečernjeg kulturnog spektakla.

Već i prije samog početka koncerta, mogla se osjetiti ta pozitivna vibracija u zraku i gotovo vidljive emocije, ljubav, trud i rad koji su uloženi u jedan ovakav projekt, pod nazivom „Lijepa si zemljo moja“.

„Lijepa si zemljo moja, i skladna ko vodarica, s krčagom na glavi, bijela stada i lađe na pučini, i zuj pčelinjaka i ulje maslinika…“

Voditeljice Ana Šutalo, članica Croatije i Matea Mihaljević članica domaćeg KUD-a Zadarski tanac, u manirima profesionalaca vodile su kroz program cijelu večer na tri jezika; hrvatskom, engleskom i njemačkom.

Na početku koncerta pozdravile su sve  prisutne te  ukratko opisale rad i djelovanje samih udruga, istkanuvši vrijednosti u promociji i očuvanju tradicije i etno folklora „Lijepe naše“, koji je  toliko različit unutar same Domovine i baš zato posebno vrijedan i bogat.

„Volim tvoje svijetle pjesme i tužne, u kojima me majka zibala, svjetlost tvoju – ovo proljeće što je moralo doći, proljeće tvoje i naše…“

Ispred odjela za međunarodnu suradnju, u ime grada Zadra, prisutnima se obratila gđa Anita Gržan Martinović koja je pozdravila ovu hvale vrijednu suradnju.

Glasnogovornik HKUD „Croatia“, neponovljiv i šarmantan Joško Batinović u svom emotivnom govoru, kako je sam i rekao, „sa srcem velikim kao kuća“, istaknuo je svu ljudsku toplinu, ponos, ljubav za svoj narod kao i sve što čini dom i Domovinu, gdje god se nalazili.

Posebno je zahvalio na pozivu za ovo gostovanje  i izrazio neoposivu sreću svih članova Croatije. “Surađujući s Ivanom Baričićem iz Sv. Filipa i Jakova, „bez kojeg ne bi ovdje bilo ni nas”, dodao je u nastavku Batinović ‘stvorilo se krasno prijateljstvo i mi, članovi Croatie sretni smo što danas nastupamo ovdje u Zadru. Naša domovina predstavljena je pjesmom, plesom i nošnjama – od Dubrovnika (Linđo), Splita, Trogira, Zadra, preko Međimurja do ravne Slavonije.

Ženski zbor Croatie Basel svojim anđeoskim glasovima učinile su ovu, i tako već ugodno-toplu zadarsku večer još čarobnijom.

Koerografkinje Mišaela Mikulić, Ana Šutalo i Marija Soldo dodale su svoj umjetnički obol u fantastičnim stilovima plesa, koracima i vizualnom dojmom prilikom izvođenja plesnih figura folkloraša i izvođača.

Sva ova okićena i šarolika „svita”, prepuna živih boja koje koketiraju u oku gledatelja, ispunjena vrckavim poskočicama i veselim pjesmama koje srce gale, preko gracioznih damskih nakona, nizala je plesove, jedan za drugim, kao nisku bogatog djevojačkog đerdana, nudeći se svim čulima na uživanje i poklonila zadarskoj publici jednu prekrasnu, nezaboravnu večer.

„Lijepa si zemljo moja, kao sloboda, kao oči… i kad te gledam buduću, ja pjevam tvoju istinu, pjevam tebe, ali još više snagu koja te rodila.”

Uistinu – Lijepa si zemljo moja – Moja domovino Hrvatska!

Autor


Željka Pelc Siroglavić
Više o autoru