Hrvatska katolička misija Zug – Hodočašće u Svetu Zemlju

Iz Svete Zemlje u kojoj su boravili od 7. do 15. svibnja, hodočasnici su se vratili ispunjeni nezaboravnim utiscima.

Pod stručnim vodstom fra Bože Lujića, kojem je ovo bilo jubilarno 100. hodočašće u Svetu Zemlju, nas 55. hodočasnika s područja misije Zug i nekoliko osoba iz drugih misija poletjelo je 7. svibnja 2019. iz Züricha za Tel Aviv, odakle smo se u večernje sate uputili u Nazaret, u mjesto gdje je odrastao Gospodin Isus Krist.

Nazaret je za vrijeme prva tri dana bio baza za posjetu prvih odredišta ovog predivnog hodočašća. Tako smo u samom gradu, uz pratnju Mariagrazie Vujisić od agencije ATI, koja se pobrinula za logistiku hodočašća, posjetili «Gospino Vrelo», gdje se, dok je Blažena Djevica Marija uzimala vodu, po grčkoj pravoslavnoj tradiciji dogodilo Navještenje. Kasnije smo obišli «Nazaretsko selo», u kojem se nalazi i Marijina kuća, gdje je danas nazaretska župna Crkva Navještenja.

Nadomak nje se nalazi Crkva Sv. Josipa, gdje je bila Josipova kuća. U njoj smo imali prvu svetu misu na svom hodočašću. Nakon obilaska brda Tabor, gdje se Isus preobrazio pred svojim učenicima Petrom, Jakovom i Ivanom, prvi dan završili smo posjetom Kani Galilejskoj, mjestu gdje je Isus učinio prvo čudo pretvorivši na svadbi vodu u vino, tako da je 15 parova hodočasnika tamo svečano obnovilo bračne zavjete.

Treći dan započeli smo obilaskom «Brda Blaženstava» i «Taghbe», mjesta gdje je Isus sa pet kruhova i dvije ribe nahranio 5’000 ljudi. Nakon svete mise u Kafarnaumu, «Isusovom i Petrovom gradu», gdje je naš Gospodin učinio mnoga čudesa i predao prvenstvo svoje Crkve Petru, provozali smo se brodicom po Galilejskom moru (Genezaretsko jezero), na kojem je uz hrvatsku himnu podignut hrvatski barjak. Nakon glazbe i plesa na barci, posjetili smo «Domus Galileae», kroz koji nas je proveo i protumačio bogoslov Paulo iz Brazila koji je naučio odlično hrvatski jezik u bogosloviji u Sarajevu.

Nakon zasluženog odmora, napustili smo Nazaret i preko Haife, gdje smo posjetili brdo Karmel sa samostanom svetog Ilije, i Tel Aviva, sa starim gradom Jaffa, stigli smo u Jeruzalem.

Tamo smo petog dana prvo posjetili mjesto Isusovog Uzašašća i Crkvu Pater Noster, gdje je Isus svoje učenike učio molitvu Očenaša, prorokovao o zadnjim vremenima i gdje je sastavljeno Apostolsko Vjerovanje.

Vidjeli smo te subote i Cedronsku dolinu (između Jeruzalema i Maslinske Gore) i Crkvu «Dominus flevit», kao i grčku pravoslavnu Crkvu Marijina Groba i Uznesenja. Sveta misu slavili smo u Getsemanskoj Špilji, isto poznatoj kao «Pećini izdzaje». Pravi vrhunac ovoga dana bila je posjeta Getsemanskom Vrtu i Bazilici Muke, koja se nalazi na mjestu gdje se Isus znojio krvavim znojem na Veliki Četvrtak.

Nakon ručka u franjevačkom samostanu «Casa Nova», uputili smo se preko «Bethesde», mjesta milosrđa i «Mjesta Osude i Bičevanja» na «Via Dolorosa», na kojoj smo molili Put Križa sve do Crkve Isusova Groba, koji je bio vrhunac cijelog hodočašća. Ustrajnost dokazali smo čekajući u redu dva i pol sata, kako bismo na nekoliko sekundi položili glave na mjesto gdje je naš Gospodin mrtav ležao, kako bi nakon tri dana uskrsnuo. Nadomak Isusova Groba posjetili smo na kraju dana Kalvariju i mjesto Isusova pomazanja.

Nedjelju obilježele su posjete rijeci Jordanu, gdje smo obnovili Krsna obećanja, Jerihonu, odakle smo imali pogled na «Brdo Kušnje», «Cenaculu», «Dvorani Posljednje Večere i Dolaska Duha Svetoga», Davidovu grobu, «Dormitio», Crkvi Marijina Usnuća i Zidu Plaća. Dan smo završili svetom misom u Crkvi Svetog Groba.  

Predzadnji dan hodočašća proveli smo na mjestu rođenja svetog Ivana Krstitelja, u Crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marija Elizabeti, u memorijalnom centru žrtava Holocausta, u betlehemskim maslinskim poljima sa crkvom «Gloria in Excelsis Deo» i okolnim špiljama, a naravno, u Betlehemu, u «Crkvi Rođenja Isusova», gdje smo u špilji slavili i svetu misu koju je predvodio  fra Sandro Tomašević (sada na službi u župi Betlehemu) skupa sa fra Božom, fra Slavkom i fra Radom.

Dan prije povratka svojim domovima slavili smo svetu misu u Betaniji, obišli tvrđavu Masadu i Kumran, te se osvježili kupanjem u Mrtvome Moru.

Zahvaljujemo na organizaciji ovog nezaboravnog hodočašća misiji Zug i fra Slavku, te na stručnom i tehničkom vodstvu fra Boži i Marijigraziji.

Autor


Igor Mandić
Više o autoru