7.5 C
Zagreb
6.4 C
Zürich
4.1 C
New York
24.2 C
Buenos Aires
21.7 C
Melbourne
Nedjelja, 25 veljače 2024
spot_img

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen u Schaffhausenu posebnim programom

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu, Grada Schaffhausena, Grada Varaždina, Koncertnog ureda Varaždin, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Bernu, u prekrasnoj crkvi St. Johanna u Schaffhausenu 23. lipnja 2019. godine svečano je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske.  

Ovaj događaj, kojem su uz mnogobrojne Hrvate iz Švicarske nazočili i Švicarci, bio je istovremeno početak suradnje i prijateljskog povezivanja grada Varaždina i grada Schaffhausena. Svečani program počeo je himnom Republike Hrvatske koju je otpjevala poznata varaždinska operna umjetnica Blanka Tkalčić, dok je himnu Švicarske Konfederacije izvela članica zbora Glazbene škole Schaffhausen Barbara Winzeler.

Cjelovečernji program odvijao se dvojezično, na hrvatskom jeziku uzvanike je pozdravila Helena Hrman, dok je nazočne kroz program na njemačkom jeziku vodila Ivona Jurić. Goste iz Hrvatske, uzvanike i posjetitelje pozdravio je i poželio im dobrodošlicu gradonačelnik grada Schaffhausena Peter Neukomm. Zahvalio je Varaždincima na posjeti i glazbenom poklonu te naglasio da čvrsto vjeruje u dobru suradnju ovih gradova.  U ime grada Varaždina obratio se zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar  istaknuvši sličnosti koje povezuju ova dva grada; kulturu i sport. Izrazio je nadu da će u budućnosti biti mnogo zajedničkih projekata i pozvao domaćine Švicarce da posjete Varaždin.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, Slobodan Mikac čestitao je Dan državnosti nazočnim Hrvatima i zahvalio na srdačnoj dobrodošlici domaćinima u Schaffhausenu.

Slijedio je koncert gostiju iz domovine, Varaždinskog komornog orkestra. Svojim izvedbama Lisinskog, Mozarta,Tartinija i Brittena oduševili su publiku u Schaffhausenu. Nastup solistice Dunje Bontek publika je nagradila dugotrajnim pljeskom. Švicarska publika bila je posebno i ugodno iznenađena zadnjom točkom programa u kojem je Blanka Tkalčić, nakon izvedbe glazbene arije Komm mit nach Varaždin, uz pratnju orkestra otpjevala neslužbenu himnu grada Schaffhausena, pjesmu „Munotglöcklein“.

U završnom dijelu konzul Mikac zahvalio je Komornom orkestru i solistici Tkalčić te uručio prikladne poklone i zahvalnicu domaćinu gradonačelniku Neukommu. Zahvalnice Konzulata uručene su također pročelniku kulturnog odjela Jensu Lampateru, Komornom orkestru, zamjeniku gradonačelnika Zlatanu Alaru, ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin Raymondu Rojniku. Posebne zahvalnice za njihov doprinos i pomoć u radu Generalnog konzulata u Zürichu  uručene su Hrvatima u Švicarskoj, Georgu Foglaru i Ruži Studer Babić.

Već u subotu grad Varaždin predstavio se građanima Schaffhausena na štandu informativnim i promidžbenim materijalima. Posebna atrakcija bili su predstavnici Varaždinske građanske garde koji su u svečanim odorama prošetali gradom. Vrhunska hrvatska vina i ostale delicije ponudio je na štandu Vallis Auree Josip Blažević, uz podršku Marijana i Marice Ivačić.

Simpatije su nakon koncerta osvojili Kristian i Austin, Samoanci koji su ovih dana boravili u Švicarskoj. Spontano su navratili u Schaffhausen i uljepšali obilježavanje Dana državnosti izvedbom hrvatskih pjesama u čemu su im se pridužili Hrvati iz Schaffhausena.

Uz obilježavanje Dana državnosti, u ponedjeljak je u gradskoj vijećnici kao početak suradnje gradova Schaffhausena i Varaždina održan sastanak i potpisana povelja o prijateljskom susretu Varaždina i Schaffhausena. Nakon što je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, Davor Matačić predstavio Glazbenu školu Varaždina i razgovora o mogućim zajedničkim projektima, slijedilo je potpisivanje povelje koju su potpisali; u ime Republike Hrvatske generalni konzul u Zürichu Slobodan Mikac, u ime Varaždina zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, u ime Schaffhausena gradonačelnik Peter Neukomm te voditelj gradskog kazališta i pročelnik za kulturu Jens Lampater. Uz njih, svoje su potpise na povelju stavili Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin te predstavnica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate u Švicarskoj Ruža Studer Babić.

Dogovoren je i prvi prijateljski susret delegacije iz Švicarske koji će se održati u prosincu. Sigurno smo da će ova dva grada, uz podršku Hrvata iz Schaffhausena nastaviti dobru suradnju na kulturnom i sportskom polju.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije