Misa na Begovači – Susret u prirodi

U subotu 6. srpnja 2019., pod motom „Bog govori kroz prirodu, priroda govori o Bogu“, održana je u srcu Velebita, na Begovači u organizaciji svećenika Otočkog dekanata, planinarskog društva Gromovača Otočac i DVD Otočac sveta misa. 

Prekrasan sunčan dan i božanstvena, netaknuta priroda dali su čar ovom  prelijepom druženju koje se odvijalo u Carevoj kući na Begovači čiji je vlasnik Planinarsko društvo Gromovača iz Otočca. Vrijedni članovi društva koji ovaj objekt održavaju za ovu priliku su ispred kuće napravili podest i oltar za misu.

Prije same mise svi su mogli uživati u prirodnim ljepotama Begovače, otići do Štirovače, ohladit se i popit hladnu vodu s izvora, udahnuti mirise predivnog šumskog cvijeća te prošarati očima po vrhovima Velebita koji je ovdje posebno lijep. Štirovača je predivno mjesto za druženje i piknik, uz rub crnogorične šume nalaze se klupe i stolovi za druženje ili meditaciju.

Sveta misa počela je u 17.00 sati kratkim uvodom i pozdravnim govorom don Jure Ladišića koji je nazočne pozdravio rekavši da su nam svima potrebna ovakva druženja u prirodi. – Treba izići iz zidova, moliti se u prirodi i zahvaliti Bogu na prirodi koja nas nadahnjuje, koja nam vraća duševni mir i sreću. Priroda  je tu za nas i trebamo biti sretni što imamo sreću i živimo u tako lijepom okruženju, kazao je između ostalog don Jure. Zahvalio je PD Gromovači i njezinom predsjedniku Goranu Bukovcu na pomoći oko organizacije, DVD Otočac i svima koji su došli na ovo jedinstveno druženje.

Misno slavlje predvodio je velečasni Stipe Zeba u koncelebraciji s braćom svećenicima Milom Rajkovićem, Pejom Ivkićem don Anđelkom Kaćunkom. U šali je naglasio da je ovo njegov „revir“ te da mu je posebna čast širiti Božju riječ na ovako predivnom mjestu u prirodi gdje smo bliži Bogu.  Misno slavlje uveličali su članovi VIS Trinitas koji su svojom predivnom pjesmom obogatili misu. Nakon duhovne obnove uslijedila je i tjelesna okrjepa uz gulaš koji je pripremljen za sudionike ovog prekrasnog druženja.

Opušten ugođaj, lijepo i spontano kršćansko  druženje sa svećenicima Otočkog dekanata u Božjoj prirodi s planinarima i vatrogascima  nastavilo se do mraka.

Hvala ti Bože na predivnom danu, na našem jedinstvenom i čudesnom Velebitu.  Nadajmo se da će ovakvih druženja biti više, a možda postanu i tradicija.

Autor


Jelena Benčić
Više o autoru