Godišnja skupština Hrvatskog svjetskog kongresa

Godišnja skupština Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) koja se održava u Mostaru počela je u petak, 26. srpnja.

Hrvatski svjetski kongres neprofitna je i nestranačka organizacija koja okuplja Hrvate diljem svijeta. Njihovi predstavnici, zastupnici nacionalnih kongresa i udruga iz više zemalja okupili su se ovoga vikenda u Mostaru na godišnjoj skupštini. Uz podnošenje godišnjih izvješća predsjednika Vinka Sablje te glavnog tajnika Igora Lackovića, razgovarat će se o izmjenama Statuta te donijeti izvješće o pripremama za pete po redu Hrvatske svjetske igre koje će se održati od 21. do 25.srpnja iduće godine u Zagrebu.

Vlada RH: Potpora projektima za izvandomovinstvo

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, koji je bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića u Mostaru, pozvao je na zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske i Hrvata te najavio potporu više projekata tijekom 2020. godine upravo kako bi se Hrvati bolje povezivali s domovinom i međusobno.

– Ovaj skup i vaš dolazak u Mostar jasna je i snažna poruka pune potpore sunarodnjacima koji žive u BiH i potvrda da su neraskidive veze hrvatskog naroda ma gdje živio – rekao je Milas.

Čović: Očuvat ćemo Hrvate u BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović podržao je rad HSK-a i upozorio da je za Hrvate u BiH ključno izmijeniti izborni zakon.

– Što se tiče Hrvata BiH, mi se ovdje pokušavamo očuvati, a ja sam siguran da ćemo se i očuvati, kao potpuno jednakopravan, konstitutivan narod na čitavom prostoru BiH – rekao je. Na otvaranju zasjedanja sudjelovao je i novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić.

Nagrađeni zaslužni pojedinci

Godišnjom nagradom nagrađena je tajnica Hrvatskog svjetskog kongresa Mateja Mandić, dok je zahvalnicu i plaketu za dugogodišnji volonterski rad dobila Dragica Jelić iz Kanade. Zahvalnicu za nesebični rad u Hrvatskom svjetskom kongresu dobili su još Franjo Pavić, Žarko Tomasić, Ivan Curman, Veselko Jovanović, Mate Vukšić, Anita Martinac,  Nicholas de Frankopan, Dubravka Frković, Davor Pavuna, Nada Pritisanac Matulich, Filip Vidović, Robert Jakubek, fra Šimun Šito Ćorić, Zlatko Šešet i Hrvatska zajednica u Norveškoj.

Udruga Fra Mladen Hrkać

Tijekom godišnje skupštine, članovima HSK-a se predstavit će se i nagrađivana Humanitarna udruga “Fra Mladen Hrkać”, dobitnica priznanja za Europskog građanina godine koje dodijeljuje Europski parlament. Organiziran je posjet Međugorju, Franjevačkom samostanu u Širokom Brijegu te Parku prirode Blidinje gdje će obići i Franjevački samostan u Masnoj Luci.

Sastanak traje do nedjelje, a održava se pod pokroviteljstvom HNS-a BiH.

Izvor: Glas Hrvatske