Počela Ljetna Škola hrvatskog folklora

Od 2. kolovoza 2019. Zadar je domaćin tradicionalne desetodnevne Ljetne Škole hrvatskog folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava 25. godinu.

Na programu su PJESME, GLAZBA I PLESOVI PANONSKOGA PODRUČJA: narodni plesovi, glazba i pjesme  Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH. Od teorijskih predavanja na programu je kinetografija i osnove notnog pisma te nošnje panonskog područja.

Programski voditelj ŠHF jest prof. Andrija Ivančan koji vodi plesnu sekciju, voditelj tamburaške sekcije je Tibor Bün, a gost predavač maestro Siniša Leopold,  voditelj sekcije tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić,  uz predavače  – Nenad Sudar, Katarina Horvatović, Goran Knežević, Katica Tomac, Kristina Benko Markovica, Slavica Moslavac, Mišo Šarošac, Miroslav Šilić, te korepetitore Antuna Koteka i Lanu Moslavac.

Ove godine je prijavljeno točno 100 polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Rusije,  Mađarske, Srbije, Australije, Bosne i Hercegovine te raznih krajeva Lijepe Stečeno znanje i umijeće pokazat će na završnom svečanom Koncertu u nedjelju, 11. kolovoza 2019. na terasi Omladinskog Hostela Borik s početkom u 21.00.