U Bačkom Bregu svečano obilježena sedamstota obljetnica

U organizaciji Kulturno-prosvjetnog društva “Silvije Strahimir Kranjčević” svečanim programom obilježena jubilarna 700. godina Bačkog Brega.

S ljubavlju su domaćini pripremali ovaj dan. Vidjelo se to u mnogim detaljima koji su dočekali uzvanike u nedjelju, 28. srpnja 2019. god. u Bačkom Bregu, malom mjestu na sjeverozapadu Vojvodine. U sklopu kulturne manifestacije Mikini dani koja se održava od 1994. godine u čast poznatog bereškog violiniste Mike Ivoševa Kuzme, ove godine slavila se posebna, sedamstota obljetnica Bačkog Brega. Pozivu koji je došao u Švicarsku, autorica članka rado se odazvala.

U prekrasnim, bogatim narodnim nošnjama, starim i više od sto godina članovi kulturnih društava i ostali uzvanici krenuli su kroz Bački Breg do crkve sv. Mihovila u kojoj su prinijeli darove oltaru gdje ih je primio i blagoslovio bereški župnik vlč. Davor Kovačević koji je predvodio misno slavlje. U svojoj propovijedi velečasni se osvrnuo na stoljetnu prošlost Bačkog Brega koje se prvi put spominje 1319. god., a koje su Hrvati, podrijetlom iz Klisa naselili 1620. god. 

Nakon svete mise i pozdrava slijedio je kulturno – umjetnički program. Predsjednik društva Milorad Stojnić pozdravio je goste i uzvanike koji su nazočili ovom događaju; Mihaela Tomšića, konzula prvog razreda u Subotici, Dušanku Golubović, gradonačelnicu Sombora, Antonia Ratkovića, zamjenika gradonačelnice, Ljiljanu Ticu, predsjednicu skupštine Sombor, Ivana Šimunova, pomoćnika gradonačelnice za oblast međunarodne suradnje, Margareta Uršal, zamjenicu predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća, Katarinu Čeliković, menadžericu zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Silvija Jergovića iz Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar, te gradonačelnika grada Klisa, Jakova Vetmu.

Slijedio je bogat kulturno-zabavni program u kojem su nastupili domaćini HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, KUD Cret iz Creta Bizovačkog, KUD Zagorci iz Beljevine, HKPD Vladimir Nazor iz Sombora, KUD Perkovci iz Novih Perkovaca te obitelj Baranjci-Gajić. Svaki nastup prikazao je, kad je u pitanju kulturno blago bogatstvo hrvatskog naroda. Zabavni dio ispunili su članovi tamburaškog sastava Čokanj iz Našica. Privukli su pred pozornicu plesače, a njihove pjesme odzvanjale su dugo u noć Bačkim Bregom.

Zaslužila su ovakva događanja da ih se medijski poprati, zaslužili su naši Hrvati u Vojvodini i više od toga. Nazočnost našeg portala na obljetnici znak je pažnje i poštovanja prema svima koji su u ovom kraju stoljećima uspjeli očuvati svoju vjeru i hrvatsko kulturno blago.

Foto: Silvije Jergović, Moja Domovina

Autor


Ruža Studer
Više o autoru