Projekt promocije i zaštite otoka Mljeta podržali Hrvati sa svih strana svijeta

U Pomeni na otoku Mljetu održan je u organizaciji Udruge Deša, Ane Strazičić Rodriguez, članice HSK USA i Mikija Bratanića skup koji ima cilj zaštititi i promovirati otok Mljet.

Program koji je započeo radionicom “Krpljenje i armiranje ribarskih mreža” vodila je članica udruga Deša gđa Ana Strazičić Rodriguez. Svojom prezentacijom oživjela je ovaj zaboravljeni zanat koji izumire. Program su u organizaciji jedriličarskog kluba Orsan iz Dubrovnika upotpunili jedriličari koji su se usidrili  u Pomeni  na svojoj tradicionalnoj 40. regati Južne Dalmacije.

U popodnevnim satima radionicu Konoba vodio jeg. Miki Bratanić, autor dviju knjiga o Konobi koji je ovom prilikom ispričao priče iz svojih knjiga; “Konobe” koja je prevedena na engleski i talijanski, te iz “Priče o konobi”, prevedene na engleski. U kratkom razgovoru g. Bratinić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog velike zainteresiranosti zaljubljenika u kulturnu i prirodnu baštinu koji su se okupili na ovom veličanstvenom skupu.  Kroz Konobu je pričao o nacionalnim  vrijednostima koje svi zajedno trebamo promovirati svugdje u svijetu, o dalmatinskoj klapskoj pjesmi koja je nastala upravo u Konobi, o mediteranskoj prehrani i blagodati za zdravlje. Istaknuo je da otok Mljet zbog svoje izrazite ljepote, prebogate povijesti  i strateške važnosti na svima nama odgovornost da ga promoviramo, zaštitimo i sačuvamo stavljanjem pod zaštitu UNESCO-a.

Na kraju programa održana je pod vodstvom gđe Jany Hansal radionica Mljetski Makaruli. Makaruli se u povjesnoj literaturi spominju još u 17. stoljeću. Tradicionalno je, siromašno jelo koje je opisao Opat Ignjat Đurđević na otočiću Sv. Marije u benediktinskom samostanu. Danas je ovo gotovo zaboravljeno jelo, a nekad se pripremalo uglavnom za nevremena kada ribari nisu bili u mogućnosti poći u ribolov ili kada nisu ništa ulovili s različitim mirodijama; muškatnim oraščićima, klinčićima, cimetom, češnjakom i maslinovim uljem.

Okupljenima se obratila izaslanica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gđa Andreja Metelko Zgombić državna tajnica MVEP: “Pogađa ravno u srce kada se doživi i vidi koliko ima nas koji želimo sačuvati bogatu baštinu naše prelijepe Domovine za buduće naraštaje. Doživljaj zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske na promoviranju i očuvanju Konobe, folklora, starih zanata, sporta, kuhinje južne Dalmacije i Dubrovačkog kraja izaziva veliko zadovoljstvo,” kazala je između ostalog Metelko.

Skupu su nazočili ugledni hrvatski iseljenici s više kontinenata;g. Stjepan Asić, predsjednik HSK Australije, gđa Madeleine Knezić, uspješna poduzetnica iz Monte Carla, g. Damir Murković, predstavnik Hrvata iz Italije, gđa Elizabeta Glasnović Raguž, hrvatska predstavnica iz Švedske, gđa Dubravka Šuica, zastupnica u EU parlamentu, profesorice Magda Maver i Jadranka Strabić, Ana Rodriguez Strazičić iz SAD-a, Miki Bratanić, jedriličari regate Južnog Jadrana i mnogi drugi. Program su svojim nastupom upotpunili članovi mljetskog kulturno-umjetničkog društva Natko Nodilo.

Skup su podržali i mnogi koji nisu mogli nazočiti; Ured Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Hrvatska matica iseljenika, Davor Pavuna prof., Hrvatsko-američko udruženje profesionalaca, Hrvatski svjetski kongres Peru, Zajednica Hrvata Mađarske (okolica Pečuha), Portal Moja Domovina, Hrvatska iseljenička lirika New York, Hrvatska bratska zajednica i mnogi drugi.

U ime HSK USA Ana Strazičić Rodriguez uručila je zahvalnicu gospođi Dubravki Šuici za njezino nastojanje u Europskom Parlamentu da se NP Mljet stavi pod zaštitu UNESCO-a.

Moja Domovina/ Nada Pritišanac-Matulić