7.4 C
Zagreb
9.4 C
Zürich
6.2 C
New York
28 C
Buenos Aires
15.5 C
Melbourne
Ponedjeljak, 11 prosinca 2023

Središte za razvoj vođa “Marko Babić”

Vlada Republike Hrvatske donijela je Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske za razdoblje od 2015. do 2024. godine. Dugoročni plan ima stratešku važnost za Republiku Hrvatsku, kojim je utvrđena dugoročna projekcija razvoja vojnih sposobnosti i definiranja resursa za njihovu realizaciju.

Na temelju Dugoročnog plana, pokrenuto je vraćanje Hrvatske vojske u gradove, pa je tako vojska vraćena u Vukovar i Sinj, a najavljen je i povratak vojske u Ploče, Varaždin i Pulu. Osim vraćanja Hrvatske vojske u gradove, radi se i na stalnom unapređenju i razvoju, ulaganju u znanja, sposobnosti i vještine.

Kako bi se razvile i ojačale sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske, pomnim biranjem odlučeno je da će se na središnjem položaju u Republici Hrvatskoj, zbog blizine povezanosti s poligonom “Eugen Kvaternik” kod Slunja i “Crvena zemlja” kod Knina te vojarnom “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku na prometnom pravcu između Zagreba i Splita, na gotovo podjednakoj udaljenosti od oba grada u općini Udbina koja je smještena u Ličko-senjskoj županiji otvoriti Središte za razvoj vođa “Marko Babić”.

Hrvatska vojska od sredine rujna ponovno dobiva središte u kojem će se, na temelju stečenih iskustava iz Domovinskog rata i po modelu nekadašnjeg Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika “Damir Tomljanović Gavran” u Šepurinama, stvarati visokomotivirani, obučeni i kompetentni vođe koji će znanja i vještine stečene na obuci prenositi svojim postrojbama te tako biti primjer podređenima te uzdanice nadređenima.

Obuka je namijenjena dočasnicima koji obnašaju dužnosti od razine vođe skupine, preko zapovjednika desetine do prvog dočasnika voda/satnije te časnicima razine zapovjednika voda, koji će potom novostečene vještine primjenjivati u postrojbama.

Program obuke trajat će pet tjedana, a obuhvatit će tri faze s prethodnom selekcijom, koja obuhvaća u prvom redu administrativnu selekciju. To znači da potencijalni kandidati moraju zadovoljiti standardne kriterije kao i za svaki drugi oblik stručnog usavršavanja – zdravstvena sposobnost, službena ocjena, tjelesna spremnost, primjereno vojničko ponašanje. Nakon administrativne selekcije slijedi ulazno testiranje i potom početak tečaja, a važno je napomenuti kako će obuka tijekom cijelog procesa imati selekcijski karakter.

Tekst: Marija Ružić / Hrvatski vojnik  Foto: Josip Šimatović

 

POVEZANI ČLANCI

Najnovije