Vinarija Podrum Marija Ilok

Grad Ilok krase mnogi epiteti, uglavnom vezani uz vina, a jedan od najljepših je svakako Dunavsko kraljevstvo vina i starina. Pravo značenje dobiva se tek kada prošetate kroz „Podrum Marija“ Ilok, Monike i Domagoja Živkovića i kušate jedno od vina obitelji koja ljubav prema vinogradarstvu i proizvodnji vina baštini kroz čak pet naraštaja. Jer, u pitanju je velika ljubav. I to ne bilo kakva. Ona prema vinu! A ono je za prave Iločane, gotovo, pa sve.

Povijest vinarije

Obiteljska vinarija „Podrum Marija“ nalazi se u Iloku. Predstavila nam ju je te vam je vlasnica „Podruma Marije“. Vinarija nosi ime po pokojnoj majci Mariji vlasnice Monike, kao i po njezinij kćeri Mariji to je ujedno spoj generacija i nasljeđa.

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina je u obitelji već pet generacija a polako dolazi i šesta na red.

Svakako je ovo jedna od najstarijih vinarskih obitelji u Iloku. Prapradjed je davne 1932. godine darovao fratru Vjenceslavu Basti, akov (stara mjerna jedinica za vino 56,589 litara) misnog vina u Iločki franjevački samostan, koji se po prvi puta spominje u 14. stoljeću. Nakon toga je tu tradiciju nastavio Monikin pradjed, djed i otac… Sve navedeno je i zapisano u crkvenim knjigama.

Obiteljski vinogradi smješteni su na padinama srijemskih brežuljaka te su od davnina rasadnik najcjenjenijih kontinentalnih sorti vina.

Stoljetna tradicija kvalitete uzgoja vinove loze i proizvodnje vina već petu generaciju s koljena na koljeno prenosi se u obiteljskom podrumu „PODRUM MARIJA“.

Vinogradi smješteni na osunčanim brežuljcima Principovca nadomak središta Iloka čuveno su vinsko područje s povoljnom klimom za uzgoj sorti za proizvodnju bijelog i crnog vina, a nalaze se na najpogodnijim lokalitetima vodećim po kvalitetnom, zdravom urodu u kontinentalnom dijelu Lijepe naše.

Uzgajaju autohtone sorte grožđa i proizvode vino sorte: Graševina, Frankovka brendiranu kao Šokica, Traminac i Rose Ana, koji je dobio ime po starijoj kćeri sadašnjih vlasnika.

Strast prema vinima Monika je prenijela i na supruga Domagoja, kojeg je upoznala na fakultetu, inače Vinkovčanina koji se nije puno sretao s vinogradarstvom. Uz suprugu je vrlo brzo zavolio i ušao u sve tajne proizvodnje kvalitetnog vina kojeg proizvode iz grožđa koje rodi u vinogradima smještenima na padinama Fruške gore, na lokalitetu Principovac.

Obrađuju oko 3,5 hektara a u podrumu se godišnje proizvede oko 40-tak tisuća litara vina koje plasiraju uglavnom na područje Vukovarsko-srijemske županije, ali i na područje Osijeka, Zadra, Splita, Makarske itd. Graševina, traminac ifrankovka naraštajima se uzgajaju u u vinogradima obitelji. Nakon povratka i obnove proizvodnje 2000. godine nastavili su sa starim sortama, iako sada razmišljaju da napravime iskorak i zasade i neke druge sorte.

Vinarija se sastoji od kušaonice, proizvodnog dijela vinarije  i naravno neizostavnog podruma, koji je još 60-tih godina prošloga stoljeća sagradio Monikin djed.

Kako bi htjeli uz stari djedov podrum i dodatno osuvremeniti vinariju namjeravaju uskoro ući u nove projekte jer žele pomladiti jedan dosta stariji vinograd.

Brigu o podrumu uglavnom brine podrumar kojeg su zaposlili kako bi im što više vremena ostalo za proizvodnju i plasman vina na tržište. Kao obitelj posvetili su se finalizaciji vina i doradili izgled etikete na kojoj se prije nalazila Iločka crkva, a sada su zidine. Novu etiketu dobile su i butelje, a cilj im je probiti se što više na tržište pored velikih vinarija, što je poprilično težak posao, ali namjeravaju u njemu ustrajati.

Pozivaju posjetitelje koji navrate u Ilok da obavezno posjete kulu u sklopu već spomenutog Iločkog samostana i crkve jer se kroz prozore kule, s visine od 100 metara, pruža vrlo atraktivan pogled na okolicu i poznate Iločke zidine koje se nalaze na svim etiketama vina.

„Sigurni smo u u kvalitetu vina koje proizvodimo i vjerujemo u naša vina“, dodaje suprug Domagoj pojašnjavajući kako se vino u podrumu čuva isključivo na prirodan način. “Kod same prerade grožđa odnosno berbe koristimo hladnu stabilizaciju putem frigo uređaja gdje imamo kontrolirano vrenje uz temperaturu od 15-16 stupnjeva kod samog vrenja i fermentacije tako da sve arome ostaju u vinu, a vino zadržava puni okus“, kaže.

Konkurencija u vinarstvu je inače velika i potrebno je puno truda da bi se uspjelo. Stoga ovu obitelj veseli svaki posjetitelj koji navrati u podrum, a ima ih sve više, posebice od proljeća do jeseni.

Događanja i posjeti vinariji

Ističu da im je posebice drago kad navrate prijatelji, poput skupine osječkih atletičara, članova Lige Zdravo trčanje Osijek, sudionika 1. iločkog međunarodnog polumaratona koji su prošle godine u lipnju nakon završetka utrke posjetili podrum i osvježili se vinskom kapljicom.

Kako je gospodin Elvir Rakipović, predsjednik Udruge Zdravo trčanje Osijek i rekao:”Mi trkači se volimo dobro zabaviti, ali vino nam dobro dođe i pred utrku. Recimo 2 dcl bijelog vina pred jače treninge ako popijemo navečer prije spavanja pročisti nam otpadne stvari u mišićima“.

Ulaganjima u podizanje kvalitete

Kako bi zadržali postojeću razinu proizvodnje i kvalitete vina te je podigli i još malo više, namjeravaju već ove godine pokrenuti investicijski ciklus i to uz pomoć Vinske omotnice.

Razmišljaju o proširenje podruma i obnovi vinograda jer je potreba za usavršavanjem i podizanjem kvalitete stalna.

Vinogradarstvo i vinarstvo su strast. Kada to baštinite naraštajima onda je to posebice izraženo. Moniks ističe nadu da će tu ljubav prenijeti i prema svojim kćerima da one budu šesti naraštaj obitelji koji će se na obroncima Fruške gore u Iloku baviti uzgojem vinove loze i proizvodnjom kvalitetnih vina.

Kad vas put navede u srce Dunavskog kraljevstva vina i starina Ilok, dobrodošli ste i u vinariju „Podrum Marija“!

Poveznica: Podrum Marija