IV. Vojno hodočašće pripadnika Hrvatske kopnene vojske

IV. vojno hodočašće pripadnika Hrvatske kopnene vojske održano je u četvrtak, 12. rujna 2019. godine u nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Hodočašće Hrvatske kopnene vojske u Svetište hrvatskih mučenika na Udbini započelo je Križnim putem kojeg je predvodio vlč. Josip Šimatović, čuvar svetišta.
Svetu Misu predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s mons. Zdenkom Križićem, biskupom Gospićko-senjske biskupije, kancelarom i tajnikom preč. Mišelom Grgurićem te ostalim svećenicima i vojnim kapelanima.

Svetoj misi nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik 4. hodočašća kopnene vojske pukovnik Tomislav Kasumović, generale i admirali, brigadiri, pukovnici, zapovjednici postrojbi, časnici, dočasnici, te oko četiristo vojnikinja i vojnika.

“Hrvatski vojnik nije ni stroj, ni broj, nego osoba sa svojom duhovnošću. Svojom kulturom ponašanja, svojim dostojanstvom na svim razinama promiče lijepu našu Domovinu, za koju smo puno trpjeli i koju treba sustavno i organizirano čuvati, braniti i izgrađivati. Hrvatski vojnik nije  janjičar iz turskih vremena. Pripadnik je svoje postrojbe s posebnim zadacima, profesionalac je gdje god to treba, ali uvijek i nadasve on je čovjek srca, duše i obitelji sa svim svojim potrebama. Ovakva hodočašća su jedinstvena prigoda i pomoć u izgradnji i učvršćivanju našeg identiteta.” izrekao je biskup mons. Jure Bogdan u svojoj propovijedi.

Foto: Josip Šimatović

Autor


Marija Ružić
Više o autoru